13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăAldineSerial RL. Cum văd românii din Marea Britanie Brexit-ul: Statul s-a întors...

Serial RL. Cum văd românii din Marea Britanie Brexit-ul: Statul s-a întors la rasismul anilor ’70

Mircea Maer este re­dac­tor-șef al publicației „Ziarul Românesc“ ­care apare săptămânal în Marea Britanie. Acesta spune că există o stare de incertitudine în rândul românilor care locuiesc, mun­cesc sau studiază în Regatul Unit.

Tensiunea emoțională a crescut după Brexit în Marea Britanie, dovadă numărul tot mai mare de atacuri rasiste și xenofobe din ultimele zile, a explicat pentru „România liberă“ Mircea Maer, care este primul ziarist român care a realizat un interviu cu primarul musulman al Londrei Sadiq Khan. „Români, polonezi, dar și persoane de religie musulmană se confruntă cu tot felul de situații anormale într-o societate civilizată și multiculturală așa cum este Marea Britanie”, povesteşte Mircea Maer. Acesta consideră că, după o campanie în care demonizarea imigranților a fost pe prim-plan, era de așteptat. „Este o rușine să auzi, în orașe din Anglia, cuvinte rasiste folosite în anii ’60-’70. De asemenea, există încă starea de incertitudine în rândul românilor care locu­iesc, muncesc sau studiază aici. Studenții s-au mai calmat după ce ministrul Educației a anunțat că împrumuturile guvernamentale pentru europeni nu vor fi afectate de decizia de la referendum”, a explicat Mircea Maer.

Jurnalistul a arătat că au exis­tat acțiuni rasiste, atât înainte, cât și după referendum, dând ca exemplu un magazin românesc din Grays, care a fost vizi­tat de câțiva englezi care le-au spus vânzătoarelor că după re­ferendum vor pleca acasă. Plus niște injurii precum „sunteți o națiune de hoți și prostituate”. „Mai știu de un abuz petrecut la o școală, unde unei fete din România i s-a spus de către un coleg să plece acasă. O altă româncă povestește că pe strada sa patrulează un „comando” naționalist care intimidează persoanele care nu sunt de origine britanică. Este posibil ca astfel de incidente să se amplifice, în lipsa unor măsuri ferme din partea poliției”, a precizat Mircea Maer.

Cu toate acestea, cei care mun­cesc în Marea Britanie sunt tot mai interesați să obțină rezidența permanentă, în cazul în care a munci în Marea Britanie va însemna noi documente care să certifice statutul românilor. „Au apărut, de asemenea, tot felul de «binevoitori» care încearcă să scoată bani din această situație, profitând de disperarea oamenilor”, a dezvăluit redactorul-șef al publicației „Ziarul Românesc“.

Acesta crede că este normal ca UE să ceară activarea articolului 50 cât mai repede, pentru că incertitudinea duce la adâncirea acestei crize. „Este din ce în ce mai clar că oficialii europeni nu vor accepta termenii Marii Britanii, care dorește, asta văd eu, să își păstreze un statut asemănător celui din cadrul UE, însă fără a contribui economic și fără a accepta libera circulație. Acceptarea unor astfel de concesii este imposibilă, cred eu. Probabil că se va ajunge la o înțelegere, în urma negocierilor. Cel mai bun lucru este că, în urma reuniunii, lucrurile încep să devină mai clare, iar situația economică începe să își revină”, a estimat jurnalistul român care locuieşte în Marea Britanie.

Mircea Maer susţine că românii au mari aşteptări de la preşedintele României, deoa­rece cei din diaspora l-au votat masiv pe Klaus Iohannis la președinție în 2014, iar acum şeful statului ar trebui să se simtă dator faţă de ei. „Românii de aici ar fi dorit să vadă o grijă din partea statului român înainte de referendum. Acum un an sau mai mult. România nu are ambasador în Marea Britanie de aproape un an de zile. Se poate spune că este o comunitate abandonată. Acum, eu nu știu ce grijă ar putea avea președintele Iohannis de ro­mâni, pentru că îmi aduc aminte că la negocierile de acum câteva luni cu David Cameron a acceptat să lase românii din UK fără protecție socială doar pentru a se da bine pe lângă statul britanic. Ar fi putut atunci să demonstreze că îi pasă de români pentru că, iată, acele concesii nu au ajutat cu nimic”, a susţinut acesta.

Mircea Maer crede că e prea devreme să vorbim despre o întoarcere a românilor acasă: „Însă în cazul în care viața de aici va fi mai grea, probabil că românii se vor gândi și la asta. Nu știu dacă neapărat vor pleca acasă, este posibil să plece în alte țări din Uniunea Europeană. Gândiți-vă că se așteaptă creșterea taxelor, creșterea tarifelor la telefonie, creșterea prețurilor la biletele de avion etc. Să trăiești aici va deveni, dintr-o dată, nerentabil”.   

Articole pentru comunitate

„Ziarul Românesc“ apare de 11 ani în Londra. Este săptămânalul de limba română cel mai citit din Londra, cu un tiraj de 12.000–15.000 de exemplare fiind distribuit în magazinele, restaurantele, bisericile românești din capitala britanică. De asemenea, există o variantă on-line, ziarulromanesc.net, unde se publică zilnic articole pentru și despre comunitate.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă