România va contribui la implementarea registrului european cu numele pasagerilor, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne.
Această decizie a fost luată vineri, la Bruxelles, cu prilejul participării ministrului Justiției, Raluca Prună, și a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne.
Reuniunea a fost convocată ca urmare a atentatelor teroriste care au avut loc pe 13 noiembrie în Franța.
România va susține măsurile care asigură securitatea cetățenilor europeni. Concret, România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR) și va sprijini cooperarea între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele UE.
Referindu-se la atacurile teroriste din Franța, noul ministru de Interne, Petre Tobă, a precizat că “România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”.
În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul de Interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera de la Marea Neagră. România susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.
La rândul ei, Raluca Prună, ministrul Justiției, a reafirmat poziția României în problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, atât la nivel național cât și la nivelul UE. Demersul este justificat de necesitatea prevenirii procesului de radicalizare.
Alături de constituirea PNR, reprezentanții UE au mai luat decizii privind armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, combaterea finanțării terorismului și răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent.