24.6 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăAldineMihaela Miroiu, profesor de științe politice: „Trebuie să onorez această șansă”

Mihaela Miroiu, profesor de științe politice: „Trebuie să onorez această șansă”

Rațiunile pentru care eu voi merge la vot sunt următoarele:

1. Din respect pentru câștigarea dreptului la vot și pentru că mă simt responsabilă moral pentru democratizarea României. Toți cei care trăim acum și aici nu avem drepturi politice democratice decât de 24 de ani. Mai mult, femeile din România au votat pentru prima oară în întreaga istorie a acestei țări, în condiții pluraliste, doar de 24 de ani.

2. Din conștiința limpede că suntem în cea mai bună situație politică din întreaga noastră istorie tocmai fiindcă suntem o parte a Uniunii Europene. Cum să nu onorez această șansă, cel puțin votând pentru Parlamentul European?

3. Pentru că multe dintre partidele politice au ales și oameni care și-au probat competența și responsabilitatea ca parlamentari europeni sau competențe care îi califică să devină buni parlamentari. Mai mult, partidele mari și mijlocii au respectat principiul reprezenării aproape paritare și au propus și femei pe locuri eligibile. Unele dintre acestea sunt chiar remarcabile ca parlamentare europene.

4. Uniunea Europeană este într-un moment în care vrea să adâncească reprezentarea democratică și are nevoie de noi pentru acest proiect.

5. Țara noastră de-abia trece clasa la participare politică și este corijentă la cultură politică, fapt atestat în fiecare an în cercetările despre gradul de democratizare (Democracy Index). Votul este o formă elementară de participare. Alegerea în cunoștință de cauză fundația casei numită cultură politică. Este o problemă de demnitate să fim cetățeni activi.

6. Cei care propun boicotarea alegerilor din cauza deficiențelor de sistem, în principal, a cartelizării partidelor, au dreptate în criticile lor și au propuneri pe care le agreez. Cu o excepție: greva cetățenească la alegerile pentru Parlamentul European. Cred că o asemnea grevă (boicotare) nu are relevanță fiindcă nu există un quorum de participare pentru validarea alegerilor. Putem merge doar 1.000 de oameni și alegerile tot sunt validate. Schimbările pe care ei le propun cer alte mijloace și o construcție de alianțe care nu se poate face pe loc. Dar este un proiect strategic la care eu ader.

Cele mai citite

Președintele Klaus Iohannis vizitează miercuri Parcul Național „Piatra Craiului”

Președintele României, Klaus Iohannis, va vizita miercuri, 22 mai 2024, Parcul Național „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaționale a Biodiversității și în marja Zilei...

Decretele semnate astăzi de președintele Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți, 21 mai 2024, mai multe decrete. Iată decretele semnate astăzi de Klaus Iohannis: Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea...

LIVE UPDATE Ciolacu și Erdogan concluzie dureroasă: În Gaza ne confruntăm cu o tragedie

Am discutat cu președintele Recep Tayyip Erdogan situația din Orientul Mijlociu și suntem de acord că în Gaza ne confruntăm cu o tragedie, spune...
Ultima oră
Pe aceeași temă