11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAldineLiderii europeni au convenit să creeze Uniunea Energetică

Liderii europeni au convenit să creeze Uniunea Energetică

Liderii statelor europene au convenit asupra creării Uniunii Energetice. Anunțul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la finalul primei zile a summitului UE de la Bruxelles, informează Mediafax.

"O mare parte din discuția noastră s-a axat de această dată pe securitatea energetică. Uniunea Europeană depinde tot mai mult de gazul de la furnizori externi. În cazul în care gazul este importat din surse diferite şi contractele sunt flexibile, lucrurile sunt în regulă. Dar cele mai multe contracte bilaterale cu furnizorul nostru dominant, Rusia, se încheie pe termen lung, uneori mai mult de 20 de ani. Acest lucru poate fi nesănătos, atât pentru securitatea noastră, cât şi pentru piața noastră. Contractele de gaze ar trebui să fie despre economie, despre afaceri. Acestea nu ar trebui să fie folosite ca arme politice", a declarat el.

Prin urmare, "Uniunea Europeană va accelera conectarea conductelor naționale şi a rețelelor electrice", a subliniat preşedintele Consiliului European.

Potrivit lui Donald Tusk, liderii statelor membre UE au decis ca toate contractele de gaze, fie că sunt între guverne sau întreprinderi, trebuie să fie în conformitate cu legislația UE, mai transparente şi să nu influențeze negativ securitateaenergetică a Europei.

"Detaliile exacte vor fi stabilite de către Comisie foarte rapid într-un proiect legislativ. Am fost de acord pentru a explora modul în care companiile europene s-ar putea asocia şi cumpăra gaze de la furnizori externi. Şi, de asemenea, asupra modului de a realiza parteneriate strategice cu țări care sunt printre cele mai importante pentru producția şi tranzitul de energie", a mai spus el.

Preşedintele Consiliului European a precizat că în cadrul reuniunii de la Bruxelles s-a stabilit şi dezvoltarea unor strategii de inovare la nivelul Uniunii Europene pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în sectoare importante şi beneficiilor energiei regenerabile.

Potrivit liderului european, Consiliul European va reveni la subiectul privind Uniunea Energetică înainte de sfârşitul anului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă