10.5 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Klaus Iohannis: România acţionează ca un membru de facto al Schengen. Controlăm foarte bine graniţele

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat, vineri, la finalul Consiliul European de toamnă de la Bruxelles, că țara noastră acţionează „ca un membru de facto” al Schengen, dorind să acceadă în acest spaţiu şi controlează „foarte bine” graniţele externe, contribuind la securizarea frontierelor Uniunii Europene, informează Mediafax.

Vreau să subliniez că prin frontiere externe am înțeles şi am explicat colegelor şi colegilor de ce am înțeles aşa, frontierele externe ale Uniunii şi nu frontierele externe ale spaţiului Schengen. România nu este încă membră în zona Schengen, dar, vom fi. Zona Schengen se doreşte păstrată şi România acționează ca membru de facto al zonei Schengen. Noi controlăm foarte bine graniţele externe ale României. Acesta este un lucru care cu siguranţă contribuie la securizarea frontierelor Uniunii Europene„, a spus preşedintele Iohnnis.

O altă temă abordată a fost cea privind relaţiile UE cu Turcia, ca ţară de tranzit a migranţilor şi care adăposteşte peste 2 milioane de refugiaţi. S-a aprobat azi-noapte, în Consiliul European, Planul de Acțiune comun Uniunea Europeană – Turcia, care a fost negociat de Comisia Europeană cu partea turcă și care prevede, evident, o îmbunătățire a colaborării în vederea stăvilirii valului de refugiați. Au fost acestea chestiuni foarte importante care au necesitat o abordare integrată, o abordare unde am solicitat foarte multe informații suplimentare pentru a ajunge la cele mai bune concluzii„, a declarat șeful statului, precizând că sprijinul va fi folosit pentru mai buna gestionare a taberelor de refugiaţi.

La Consiliul European s-a mai discutat şi despre consolidarea Uniunii Economice și Monetare, subiect asupra căruia „toată lumea s-a arătat de acord„. Mai mult, s-a făcut şi o informare cu privire la negocierea Uniunii Europene cu Marea Britanie.

 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă