Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

O revista fara pereche

Memoria, "revista gandirii arestate", isi continua miraculoasa sa aparitie, ajungand la cel de-al 57-lea numar, prin cel dedicat ultimului trimestru al anului 2006. Asa cum se exprima Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, la ...

Share

Doinel Tronaru 0 comentarii

23.12.2006 - 00:00
Memoria, "revista gandirii arestate", isi continua miraculoasa sa aparitie, ajungand la cel de-al 57-lea numar, prin cel dedicat ultimului trimestru al anului 2006. Asa cum se exprima Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, la recenta lansare a cartii de documente despre Ion Caraion, "revista Memoria n-ar trebui sa lipseasca de pe rafturile nici unei biblioteci scolare din tara", demersul publicatiei fondate de Banu Radulescu si conduse, in prezent, de Micaela Ghitescu fiind unul dintre cele mai substantiale si necesare din publicistica de dupa decembrie '89.
Este greu de exprimat in cuvinte greutatea si incarcatura recentului numar din Memoria, pentru ca el contine un substantial studiu (42 de pagini), "Reeducarea prin tortura", semnat de Alin Muresan, despre experimentul Pitesti si unicitatea acestuia in contextul torturii si al represiunii politice. Chiar daca lucrurile sunt acum cunoscute, de data aceasta ele sunt sistematizate si prezentate intr-un mod remarcabil, atat prin importanta informatiilor selectate, cat si prin densitatea ocuparii spatiului restrans aflat la dispozitie. Totodata, si mai important, tanarul autor pune experimentul in contextul istoric al represiunii comuniste si politice in general, incearca sa determine scopurile initiatorilor si sa urmareasca toate consecintele experimentului, politice, sociale si umane. Alin Muresan este absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Adminstrative si ale Comunicarii din Cluj-Napoca, unul dintre produsele, grupului de studenti coordonat aici de Ruxandra Cesereanu, si lucreaza in prezent la un studiu mai amplu asupra experimentului Pitesti.
Revista se deschide cu o scurta biografie a Lenei Constante, decedata in urma cu un an, si este ilustrata cu desene ale acesteia, extrase din albumul editat de ICR. Numarul mai contine texte substantiale semnate de Nicolae Dragusin ("Anul 1956"), Al. Zub, Mircea Carp, Micaela Ghitescu, Claudia Voiculescu, Ioana Boca si altii, evocari, documente, relatari de la evenimentele de la Sighet si Pitesti.

Citește totul despre:

Comentarii