18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăAldineDecizie ISTORICĂ a CEDO pentru cuplurile gay

Decizie ISTORICĂ a CEDO pentru cuplurile gay

Italia a fost condamnată, marți, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru că nu oferă o formă de recunoaștere juridică a relațiilor de cuplu între persoane de același sex, scrie Mediafax

Decizia a fost luată de CEDO, în urma plângerilor a trei cupluri de homosexuali din Italia, cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani.

Doi dintre ei au încercat să se cunune civil și deoarece le-a fost respinsă cererea, au contestat decizia în instanță. În cadrul procesului a fost sesizată Curtea Constituțională, care, în aprilie 2010, a respins excepția de neconstituționalitate, arătând că dreptul la căsătorie, așa cum este prevăzut în Constituția italiană, nu se aplică și cuplurilor homosexuale. Curtea a mai arătat că Parlamentul poate reglementa în timp reunoașterea juridică a uniunilor homosexuale.

În decizia sa de marți, CEDO a arătat că a mai hotărât în alte cazuri că relația într-un cuplu de persoane de același sex care coabitează în mod stabil constituie “viață de familie”, în termenii articolului 8 din Convenția europeană a drepturilor omului. Totodată, curtea a mai stabilit în trecut că cuplurile gay au nevoie de recunoaștere și protecție legală pentru relația lor.

În plus, această nevoie a fost recunoscută și în recomandări ale Adunării Parlamentare și Consiliului de Miniștri ale Consiliului Europei, care au invitat statelșe membre să ia în considerare posibilitatea de a oferi cuplurilor homosexuale o formă de recunoaștere legală.

În cauza de față, CEDO a considerat că protecția legală oferită în prezent cuplurilor gay în Italia nu satisface nevoile de bază ale unui cuplu aflat într-o relație stabilă. Deși există posibilitatea înregistrării unor uniuni în câteva municipalități ale Italiei, aceasta are doar valoare simbolică și nu garantează vreun drept cuplurilor homosexuale.

În plus, Guvernul italian nu a dovedit că instanțele naționale pot emite o hotărâre de recunoaștere a unui parteneriat pentru un cuplu homosexual.

Astfel, CEDO a conchis că există o discrepanță între realitatea socială a reclamanților și legea italiană care nu le recunoaște relațiile iar îndeplinirea obligației de a asigura recunoaștere și protecție acestor relații nu ar reprezenta o poavară pentru statul italian.

În absența posibilității de a se căsători, opțiunea unui parteneriat legal sau a unei uniuni civile ar fi calea cea mai potrivită pentru recunoașterea legală a relațiilor dintre parteneri de același sex, mai notează curtea.

CEDO mai spune în concluzie că nu există vreun interes superior al comunității care să prevaleze asupra interesului reclamanților de a dobândi recunoaștere pentru relațiile lor.

Statul italian urmează să îi despăgubească pe cei șase reclamanți cu câte 5.000 de euro.

Decizia a fost luată marți de o cameră inferioară a CEDO, putând fi contestată la Marea Cameră.

Cele mai citite

Procurorul Daniel Horodniceanu a câștigat procesul cu Poliția Română, deși circula cu 170 km/h

Judecătorii au decis să îi dea câștig de cauză lui Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistratorii (CSM), chiar dacă a fost prins...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă