25.3 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024
AcasฤƒAldineCristi Gherghiceanu: Pentru Prinศ›ul Charles, protejarea peisajelor este pe primul loc

Cristi Gherghiceanu: Pentru Prinศ›ul Charles, protejarea peisajelor este pe primul loc

Cristi Gherghiceanu, a povestit pentru „România liberฤƒ“ despre proiectele Fundaศ›iei ADEPT Transilvania, din Saschiz, despre cum poศ›i sฤƒ pฤƒstrezi biodiversitatea locului, dar sฤƒ le ศ™i oferi locuitorilor zonei un viitor economic ศ™i relevanศ›ฤƒ pentru secolul XXI, fฤƒrฤƒ a sacrifica sustenabilitatea ศ™i productivitatea acestora.

 

RL: În cei peste 14 ani de când s-a înfiinศ›at, ADEPT s-a dezvoltat de la proiecte mici, locale, la unele naศ›ionale. Dintre proiectele desfฤƒศ™urate pânฤƒ acum, care credeศ›i cฤƒ a influenศ›at cel mai mult comunitatea. ศ˜i prin ce anume?

Cristi Gherghiceanu: Este foarte greu sฤƒ alegem un proiect anume. Prin toatฤƒ activitatea pe care am desfฤƒศ™urat-o în ultimii paisprezece ani, am acordat prioritate supravieศ›uirii micilor comunitฤƒศ›i agricole, în egalฤƒ mฤƒsurฤƒ protejฤƒrii biodiversitฤƒศ›ii. Trebuie ca fiecare dintre acestea sฤƒ sprijine supravieศ›uirea celeilalte ศ™i credem cฤƒ fฤƒrฤƒ implicarea comunitฤƒศ›ilor locale, niciun efort, oricât ar fi de mare, nu poate sprijini un ecosistem vulnerabil sau ameninศ›at cu dispariศ›ia. E un fapt cunoscut cฤƒ supravieศ›uirea micilor comunitฤƒศ›i agricole tradiศ›ionale este ameninศ›atฤƒ la nivel european, dar mai ales în România. Aceste comunitฤƒศ›i sunt importante în mod particular din perspectiva economicฤƒ ศ™i culturalฤƒ.

 

Prin diverse proiecte, aศ›i încercat sฤƒ dezvoltaศ›i comunitatea localฤƒ de la Saschiz. Aศ›i reuศ™it, având în vedere infrastructura rutierฤƒ precarฤƒ, sฤƒ atrageศ›i turiศ™ti în aceastฤƒ zonฤƒ?

Prin toate activitฤƒศ›ile am încercat sฤƒ contribuim la dezvoltarea comunitฤƒศ›ilor de mici fermieri nu numai din Saschiz, ci din toatฤƒ zona Sighiศ™oara – Târnava Mare. Obstacolele sau micile neajunsuri nu ne-au descurajat, ba din contrฤƒ ne-au provocat sฤƒ devenim mai creativi. De exemplu în cadrul proiectului  „Infrastructura verde din Sighiศ™oara – Târnava Mare Natura 2000 – Descoperฤƒ Târnava Mare pe Bicicletฤƒ“, proiect finanศ›at de un grant din Elveศ›ia prin Contribuศ›ia Elveศ›ianฤƒ la Programul Extins al Uniunii Europene în România, am construit o reศ›ea de trasee de bicicletฤƒ, mai exact 106 km, care leagฤƒ opt sate sฤƒseศ™ti din zonฤƒ (cu vestitele biserici fortificate) cu Sighiศ™oara, unul din punctele de atracศ›ie turisticฤƒ majorฤƒ din Transilvania. De asemenea, organizฤƒm anual ศ™i un foarte apreciat concurs de mountain bike, ajuns deja la a cincea ediศ›ie. Dovadฤƒ a faptului cฤƒ acest eveniment a fost bine primit de comunitatea bicicliศ™tilor din România ศ™i nu numai este faptul cฤƒ numฤƒrul participanศ›ilor a crecut de la o ediศ›ie la alta (de la 250 de participanศ›i în 2014 la 750 anul trecut. Anul acesta aศ™teptฤƒm peste 1.000 de participanศ›i, la Saschiz, pe 18 august.

 

În ce mฤƒsurฤƒ implicarea prinศ›ului Charles în aceastฤƒ zonฤƒ v-a ajutat la implementarea proiectelor? Aveศ›i colaborฤƒri cu el?

Vizitele Alteศ›ei Sale Regale, Prinศ›ul Charles, au avut un puternic impact asupra opiniei locale, precum ศ™i asupra gradului de implicare ศ™i colaborare cu factorii de decizie, cu privire la importanศ›a acestor peisaje unice în Europa din punct de vedere al bogฤƒศ›iei biodiversitฤƒศ›ii, contribuind totodatฤƒ la creศ™terea viabilitฤƒศ›ii economice locale.

Pentru Prinศ›ul Charles, protecศ›ia acestor peisaje este mult mai mult decât frumuseศ›ea lor naturalฤƒ. Acestea sunt peisaje încฤƒ în stare de funcศ›ionare ecologicฤƒ, un exemplu pentru restul Europei, nu doar al frumuseศ›ii, ci ศ™i al funcศ›ionalitฤƒศ›ii.

Din multe motive practice, Prinศ›ul de Wales susศ›ine activitatea Fundaศ›iei ADEPT ศ™i a altor organizaศ›ii care protejeazฤƒ aceste peisaje ศ™i comunitฤƒศ›i. Alteศ›a Sa Regalฤƒ este de pฤƒrere cฤƒ nu are niciun rost sฤƒ înlocuiascฤƒ ceva care funcศ›ioneazฤƒ, la fiecare nivel, cu ceva care nu funcศ›ioneazฤƒ, în numele competitivitฤƒศ›ii. Pierderea acestor peisaje, mai ales acum când începem sฤƒ apreciem valoarea lor deplinฤƒ, ar fi o adevฤƒratฤƒ tragedie.

Tot HRH Prinศ›ul de Wales a fost cel care i-a îndemnat pe reprezentanศ›ii Slow Food (Italia) în 2005 sฤƒ viziteze zona Târnava Mare, vizitฤƒ ce s-a concretizat în crearea Saxon Village Preserves, un proiect Slow Food ce a primit asistenศ›ฤƒ de marketing în vederea participฤƒrii la festivalul internaศ›ional bienal din Torino, finanศ›at prin Fundaศ›ia Slow Food pentru Biodiversitate. Acest proiect are drept scop crearea unei legฤƒturi între o bunฤƒ calitate, o producศ›ie curatฤƒ ศ™i prietenoasฤƒ cu natura, fฤƒrฤƒ reziduuri chimice ศ™i la un preศ› corect, atât din perspectiva producฤƒtorilor, cât ศ™i din cea a producฤƒtorilor. ADEPT a sprijinit crearea Slow Food Târnava Mare (initial SF Sighiศ™oara), primul Convivium Slow Food din România, ce reuneศ™te consumatorii (în principal hotelurile ศ™i restaurantele) cu fermierii ศ™i producฤƒtorii locali.

 

Concret, cât de uศ™oarฤƒ sau dificilฤƒ este colaborarea cu oamenii locului?

Comunitฤƒศ›ile din zonฤƒ au un profil aparte, sunt oameni care au trecut prin multe încercฤƒri de-a lungul timpului ศ™i, cu toate acestea nu ศ™i-au pierdut optimismul ศ™i deschiderea cฤƒtre nou. Am gฤƒsit oameni cu viziune care au susศ›inut ideile noastre, deศ™i, la începuturile noastre pฤƒreau nebuneศ™ti, un pic nerealiste. Însฤƒ, pe mฤƒsurฤƒ ce am demonstrat seriozitate ศ™i am fost concentraศ›i pe a traduce ideile în practicฤƒ, ne-am atras tot mai mulศ›i simpatizanศ›i. Putem spune cฤƒ avem o relaศ›ie de parteneriat funcศ›ionalฤƒ cu micii fermieri din zonฤƒ ศ™i ne bucurฤƒm de implicarea lor în iniศ›iativele noastre.

 

Dar cu autoritฤƒศ›ile?

În 2004, când am pornit la drum, am avut norocul sฤƒ gฤƒsim în Saschiz un om cu totul special, un om cu viziune, care încฤƒ de atunci a intuit impactul pe care aveam sฤƒ-l aducem în zonฤƒ prin proiectele noastre: domnul Ovidiu ศ˜oaitฤƒ, primarul din Saschiz, cฤƒruia dorim sฤƒ-i mulศ›umim pe aceastฤƒ cale pentru tot sprijinul acordat în toศ›i aceศ™ti ani.

De asemenea, am dezvoltat relaศ›ii de colaborare foarte bune cu autoritฤƒศ›ile atât la nivel regional, cât ศ™i la nivel naศ›ional. Suntem tot timpul deschiศ™i cฤƒtre dialog ศ™i credem cฤƒ faptul cฤƒ venim mereu cu exemple concrete, legate de problemele reale ศ™i practice cu care se confruntฤƒ comunitฤƒศ›ile locale, ne face un partener de discuศ›ii serios.

Avem o colaborare directฤƒ ศ™i creativฤƒ cu Ministerul Agriculturii ศ™i Dezvoltฤƒrii Rurale din România ศ™i cu Comisia Europeanฤƒ, privind elaborarea mฤƒsurilor în cadrul programelor de dezvoltare ruralฤƒ actuale ศ™i viitoare, bazate pe experienศ›e practice ศ™i colaborarea pentru rezolvarea problemelor de implementare. Se asigurฤƒ o integrare eficientฤƒ a numeroaselor instrumente disponibile în cadrul actualului Program de Dezvoltare Ruralฤƒ, astfel încât acestea sฤƒ conlucreze pentru a asigura sustenabilitatea economicฤƒ la nivel de fermฤƒ ศ™i comunitate.

 

Detaliaศ›i, vฤƒ rog, proiectele pe care le aveศ›i acum în defฤƒศ™urare.

Antreprenoriatul Dezvoltฤƒ Ardealul (ADA) – Creศ™terea ocupฤƒrii prin susศ›inerea întreprinderilor cu profil non agricol din zona urbanฤƒ prin promovarea culturii antreprenoriale ศ™i dezvoltarea cunoศ™tinศ›elor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศ™i manageriale în  regiunea Centru (judeศ›ele Alba, Braศ™ov, Covasna, Harghita, Mureศ™, Sibiu). Proiect cofinanศ›at din Fondul Social European prin Programul Operaศ›ional Capital Uman 2014-2020.

Antreprenoriatul – o alternativฤƒ de carierฤƒ excelentฤƒ (ACE) Creศ™terea ocupฤƒrii de muncฤƒ prin susศ›inerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbanฤƒ prin promovarea culturii antreprenoriale ศ™i dezvoltarea cunoศ™tinศ›elor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศ™i manageriale în regiunea Sud Muntenia (judeศ›ele Argeศ™, Cฤƒlฤƒraศ™i, Dâmboviศ›a, Giurgiu, Ialomiศ›a, Prahova, Teleorman). Proiect cofinanศ›at din Fondul Social European prin Programul Operaศ›ional Capital Uman 2014-2020.

Dezvoltarea unei reศ›ele europene pentru protejarea terenurilor private – LIFE ELCN parte din Programul LIFE, Proiectele pregฤƒtitoare LIFE. Înfiinศ›area unei reศ›ele europene pentru protejarea terenurilor private ADEPT – acศ›iune-pilot: Crearea de stimulente comerciale pentru cooperarea proprietarilor de terenuri cu scopul protejฤƒrii naturii.

RBAPS – Plฤƒศ›i pentru Biodiversitate pe Baza Rezultatelor: O nouฤƒ schemฤƒ-pilot de agri-mediu pentru regiunile Târnava Mare ศ™i Pogany Havas – O schemฤƒ de agri-mediu „bazatฤƒ pe rezultate“ ce are în centru fâneศ›ele cu Înaltฤƒ Valoare Naturalฤƒ, ศ™i oferฤƒ recompense managementului practic ce produce fân de calitate ศ™i protejeazฤƒ speciile sฤƒlbatice.

STACCATO – Susศ›inerea schimbฤƒrii agro-culturale prin ingineria ecologicฤƒ ศ™i utilizarea optimฤƒ a resurselor naturale.

Analiza ศ™i evaluarea Serviciilor Ecosistemice (ESS), atât în mod izolat, cât ศ™i în raport unele cu celelalte, ศ™i sensibilitatea acestora faศ›ฤƒ de modelele de utilizare a terenurilor în peisaje dominate de agriculturฤƒ.

ศ˜coala din Angofa – Activitฤƒศ›i educaศ›ionale ศ™i impactul acestora.

Renovatฤƒ ศ™i echipatฤƒ adecvat, ศ™coala va deveni un important centru regional pentru activitฤƒศ›i educaศ›ionale. 

 

Vorbiศ›i-ne de proiecte ศ™i realizฤƒri pe zona biodiversitฤƒศ›ii, a protejฤƒrii mediului natural.

Proiectul se numeศ™te RBAPS – Plฤƒศ›i pentru Biodiversitate pe Baza Rezultatelor: O nouฤƒ schemฤƒ-pilot de agri-mediu pentru regiunile Târnava Mare ศ™i Pogany Havas ศ™i este o schemฤƒ de agri-mediu „bazatฤƒ pe rezultate“ ce are în centru fâneศ›ele cu înaltฤƒ valoare naturalฤƒ, ศ™i oferฤƒ recompense managementului practic ce produce fân de calitate ศ™i protejeazฤƒ speciile sฤƒlbatice. Proiectul îศ™i propune sฤƒ testeze aplicabilitatea ศ™i practicabilitatea schemelor de agro-mediu bazate pe rezultate pentru menศ›inerea unui spectru larg de habitate ศ™i specii în douฤƒ regiuni bio-
geografice (Târnava Mare ศ™i Pogány Havas) în peisajele agricole cu înaltฤƒ valoare naturalฤƒ, a cฤƒror caracteristicฤƒ este agricultura extensivฤƒ. Dezvoltฤƒm schema împreunฤƒ cu Guvernul României, sporind astfel ศ™ansele replicฤƒrii pe viitor a acestei scheme la scarฤƒ mai largฤƒ în România. În 2015, am dezvoltat ศ™i implementat metodologia ศ™i lista speciilor-indicator pentru cele douฤƒ regiuni ale proiectului, Târnava Mare ศ™i Pogány Havas.

Proiectul s-a dovedit a fi foarte popular printre fermieri, care apreciazฤƒ flexibilitatea pe care le-o oferฤƒ. Am primit un numฤƒr mare de solicitฤƒri. În vara anului 2016, specialiศ™tii au efectuat studiile necesare testฤƒrii eligibilitฤƒศ›ii pajiศ™tilor care au fost propuse de fermieri pentru plฤƒศ›i. În Târnava Mare ศ™i Pogány Havas au fost semnate 73 de contracte cu fermierii. 56 de fermieri, ce deศ›in în total 98,95 ha de fâneศ›e, din zona Pogány Havas, ศ™i 17 fermieri, ce deศ›in 72,91 ha de fâneศ›e, din Târnava Mare, au primit plฤƒศ›i la finele anului 2016 ศ™i vor primi plฤƒศ›i pânฤƒ la finele anului 2018.

 

În ceea ce priveศ™te dezvoltarea mesteศ™ugurilor, a produselor tradiศ›ionale existฤƒ astfel de produse care au reuศ™it sฤƒ depฤƒ-
ศ™eascฤƒ graniศ›ele ศ›ฤƒrii ศ™i sฤƒ ajungฤƒ pe pieศ›e externe?

În perioada 2012 – 2015, patru tineri au fost pregฤƒtiศ›i în centrul din Cowfold, UK, al Fundaศ›iei Camelia Botnar cu scopul de a se iniศ›ia în arta olฤƒritului. Atelierul de Ceramicฤƒ din Saschiz (centru de olฤƒrit renumit pentru albastrul intens ศ™i tehnica specialฤƒ de decorare încฤƒ din anii 1700) a fost înfiinศ›at ศ™i deschis în 2015 cu sprijinul Fundaศ›iei Camelia Botnar ศ™i a municipalitฤƒศ›ii Saschiz. Atelierul a fost deschis cu scopul de a contribui la renaศ™terea meศ™teศ™ugurilor tradiศ›ionale din zona Târnava Mare, combinând tehnicile tradiศ›ionale ale olฤƒritului cu beneficiile tehnologiei moderne, îmbunฤƒtฤƒศ›ind astfel calitatea ศ™i rezistenศ›a acestor opere de artฤƒ, dar ศ™i de a încuraja turismul ศ™i educaศ›ia, oferindu-le turiศ™tilor ศ™i celor dornici sฤƒ înveศ›e, posibilitatea de a participa la ateliere de lucru interactive.

Vasele de ceramicฤƒ pot fi achiziศ›ionate din Centrul de Informare Turisticฤƒ Saschiz. În prezent, atelierul este funcศ›ional, asigurฤƒ un loc de muncฤƒ pentru doi tineri din zonฤƒ ศ™i atrage turiศ™ti în zonฤƒ.

 

Aศ›i reuศ™it cu adevฤƒrat sฤƒ schimbaศ›i mentalitฤƒศ›i în rândul locuitorilor?

Lucrฤƒm pentru a creศ™te gradul de conศ™tientizare în rândul comunitฤƒศ›ilor locale ศ™i al publicului larg, subliniind importanศ›a conservฤƒrii acestor peisaje cu înaltฤƒ valoare naturalฤƒ ศ™i beneficiile pe care le primesc dinspre acestea.

Educaศ›ia este un element important al activitฤƒศ›ilor noastre. Dorim sฤƒ educฤƒm generaศ›ia mai tânฤƒrฤƒ de mici fermieri, sฤƒ îi apropiem de naturฤƒ ศ™i sฤƒ îi învฤƒศ›ฤƒm mai mult despre îngrijirea peisajelor lor preศ›ioase. Dorim sฤƒ implicฤƒm ศ™i comunitatea mai largฤƒ pentru a deveni susศ›inฤƒtori ai iniศ›iativelor noastre.

Localnicii vor adera la aceastฤƒ viziune, nu datoritฤƒ impunerii anumitor restricศ›ii, ci realizând cฤƒ aceasta le va oferi lor ศ™i copiilor lor un viitor mai bun. 

 

Care sunt problemele cu care vฤƒ confruntaศ›i cel mai des în implementarea proiectelor?

În general e nevoie de cofinanศ›are, pe orice linie de finanศ›are ai aplica. Or, acest aspect este unul destul de sensibil având în vedere cฤƒ suntem o ONG. Însฤƒ sprijinul oferit încฤƒ de la început  de Orange România ศ™i, din 2013, de Fundaศ›ia Orange România, a permis Fundaศ›iei ADEPT sฤƒ-ศ™i dezvolte un rol unic în România, contribuind la prosperitatea ศ™i stabilitatea economicฤƒ a mii de fermieri mici, protejând în acelaศ™i timp peisajul cu înaltฤƒ valoare naturalฤƒ, unic în Europa.

Fundaศ›ia Orange România a cofinanศ›at toate activitฤƒศ›ile ADEPT: mฤƒsuri inovatoare pentru susศ›inerea comunitฤƒศ›ilor agricole din zonฤƒ, legate de (ศ™i obศ›inând beneficii directe din) conservarea peisajelor culturale cu Înaltฤƒ Valoare Naturalฤƒ, în care trฤƒiesc. Sprijinul Fundaศ›iei Orange se concentreazฤƒ pe creศ™terea viabilitฤƒศ›ii economice a comunitฤƒศ›ilor  de mici fermieri, folosind o abordare inovatoare în comunicarea cu fermierii ศ™i micii producฤƒtori ศ™i în demararea activitฤƒศ›ilor de dezvoltare economicฤƒ ศ™i comunitarฤƒ. 

ADEPT a demonstrat cu succes cฤƒ aceste peisaje pot fi o sursฤƒ de bunฤƒstare economicฤƒ ruralฤƒ, identitate localฤƒ ศ™i mândrie naศ›ionalฤƒ. 

 

Din câte ศ™tiu, aศ›i extins proiectele din Transilvania ศ™i în zona de sud a României. În ce stadiu sunt aceste proiecte ศ™i care este specificul lor? De ce aศ›i extins aceste proiecte în sudul României?

Proiectul Antreprenoriatul – o alternativฤƒ de carierฤƒ excelentฤƒ (ACE) se ocupฤƒ de creศ™terea ocupฤƒrii gradului de muncฤƒ prin susศ›inerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbanฤƒ prin promovarea culturii antreprenoriale ศ™i dezvoltarea cunoศ™tinศ›elor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศ™i manageriale în regiunea Sud Muntenia (judeศ›ele Argeศ™, Cฤƒlฤƒraศ™i, Dâmboviศ›a, Giurgiu, Ialomiศ›a, Prahova, Teleorman). 

 
 

Cele mai citite

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...

Ludovic Orban: Voi fi un preลŸedinte „de multe ori surprinzฤƒtor”, prezent, implicat, simลฃitor

PreลŸedintele Forลฃa Dreptei, Ludovic Orban, ลŸi-a depus, sรขmbฤƒtฤƒ, candidatura pentru funcลฃia de preลŸedinte al Romรขniei, susลฃinut de FD, PMP, Alternativa Dreaptฤƒ ลŸi PNลข Maniu-Mihalache,...

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ