Cristi Gherghiceanu, a povestit pentru „România liberฤ“ despre proiectele Fundaศiei ADEPT Transilvania, din Saschiz, despre cum poศi sฤ pฤstrezi biodiversitatea locului, dar sฤ le ศi oferi locuitorilor zonei un viitor economic ศi relevanศฤ pentru secolul XXI, fฤrฤ a sacrifica sustenabilitatea ศi productivitatea acestora.
RL: În cei peste 14 ani de când s-a înfiinศat, ADEPT s-a dezvoltat de la proiecte mici, locale, la unele naศionale. Dintre proiectele desfฤศurate pânฤ acum, care credeศi cฤ a influenศat cel mai mult comunitatea. ศi prin ce anume?
Cristi Gherghiceanu: Este foarte greu sฤ alegem un proiect anume. Prin toatฤ activitatea pe care am desfฤศurat-o în ultimii paisprezece ani, am acordat prioritate supravieศuirii micilor comunitฤศi agricole, în egalฤ mฤsurฤ protejฤrii biodiversitฤศii. Trebuie ca fiecare dintre acestea sฤ sprijine supravieศuirea celeilalte ศi credem cฤ fฤrฤ implicarea comunitฤศilor locale, niciun efort, oricât ar fi de mare, nu poate sprijini un ecosistem vulnerabil sau ameninศat cu dispariศia. E un fapt cunoscut cฤ supravieศuirea micilor comunitฤศi agricole tradiศionale este ameninศatฤ la nivel european, dar mai ales în România. Aceste comunitฤศi sunt importante în mod particular din perspectiva economicฤ ศi culturalฤ.
Prin diverse proiecte, aศi încercat sฤ dezvoltaศi comunitatea localฤ de la Saschiz. Aศi reuศit, având în vedere infrastructura rutierฤ precarฤ, sฤ atrageศi turiศti în aceastฤ zonฤ?
Prin toate activitฤศile am încercat sฤ contribuim la dezvoltarea comunitฤศilor de mici fermieri nu numai din Saschiz, ci din toatฤ zona Sighiศoara – Târnava Mare. Obstacolele sau micile neajunsuri nu ne-au descurajat, ba din contrฤ ne-au provocat sฤ devenim mai creativi. De exemplu în cadrul proiectului „Infrastructura verde din Sighiศoara – Târnava Mare Natura 2000 – Descoperฤ Târnava Mare pe Bicicletฤ“, proiect finanศat de un grant din Elveศia prin Contribuศia Elveศianฤ la Programul Extins al Uniunii Europene în România, am construit o reศea de trasee de bicicletฤ, mai exact 106 km, care leagฤ opt sate sฤseศti din zonฤ (cu vestitele biserici fortificate) cu Sighiศoara, unul din punctele de atracศie turisticฤ majorฤ din Transilvania. De asemenea, organizฤm anual ศi un foarte apreciat concurs de mountain bike, ajuns deja la a cincea ediศie. Dovadฤ a faptului cฤ acest eveniment a fost bine primit de comunitatea bicicliศtilor din România ศi nu numai este faptul cฤ numฤrul participanศilor a crecut de la o ediศie la alta (de la 250 de participanศi în 2014 la 750 anul trecut. Anul acesta aศteptฤm peste 1.000 de participanศi, la Saschiz, pe 18 august.
În ce mฤsurฤ implicarea prinศului Charles în aceastฤ zonฤ v-a ajutat la implementarea proiectelor? Aveศi colaborฤri cu el?
Vizitele Alteศei Sale Regale, Prinศul Charles, au avut un puternic impact asupra opiniei locale, precum ศi asupra gradului de implicare ศi colaborare cu factorii de decizie, cu privire la importanศa acestor peisaje unice în Europa din punct de vedere al bogฤศiei biodiversitฤศii, contribuind totodatฤ la creศterea viabilitฤศii economice locale.
Pentru Prinศul Charles, protecศia acestor peisaje este mult mai mult decât frumuseศea lor naturalฤ. Acestea sunt peisaje încฤ în stare de funcศionare ecologicฤ, un exemplu pentru restul Europei, nu doar al frumuseศii, ci ศi al funcศionalitฤศii.
Din multe motive practice, Prinศul de Wales susศine activitatea Fundaศiei ADEPT ศi a altor organizaศii care protejeazฤ aceste peisaje ศi comunitฤศi. Alteศa Sa Regalฤ este de pฤrere cฤ nu are niciun rost sฤ înlocuiascฤ ceva care funcศioneazฤ, la fiecare nivel, cu ceva care nu funcศioneazฤ, în numele competitivitฤศii. Pierderea acestor peisaje, mai ales acum când începem sฤ apreciem valoarea lor deplinฤ, ar fi o adevฤratฤ tragedie.
Tot HRH Prinศul de Wales a fost cel care i-a îndemnat pe reprezentanศii Slow Food (Italia) în 2005 sฤ viziteze zona Târnava Mare, vizitฤ ce s-a concretizat în crearea Saxon Village Preserves, un proiect Slow Food ce a primit asistenศฤ de marketing în vederea participฤrii la festivalul internaศional bienal din Torino, finanศat prin Fundaศia Slow Food pentru Biodiversitate. Acest proiect are drept scop crearea unei legฤturi între o bunฤ calitate, o producศie curatฤ ศi prietenoasฤ cu natura, fฤrฤ reziduuri chimice ศi la un preศ corect, atât din perspectiva producฤtorilor, cât ศi din cea a producฤtorilor. ADEPT a sprijinit crearea Slow Food Târnava Mare (initial SF Sighiศoara), primul Convivium Slow Food din România, ce reuneศte consumatorii (în principal hotelurile ศi restaurantele) cu fermierii ศi producฤtorii locali.
Concret, cât de uศoarฤ sau dificilฤ este colaborarea cu oamenii locului?
Comunitฤศile din zonฤ au un profil aparte, sunt oameni care au trecut prin multe încercฤri de-a lungul timpului ศi, cu toate acestea nu ศi-au pierdut optimismul ศi deschiderea cฤtre nou. Am gฤsit oameni cu viziune care au susศinut ideile noastre, deศi, la începuturile noastre pฤreau nebuneศti, un pic nerealiste. Însฤ, pe mฤsurฤ ce am demonstrat seriozitate ศi am fost concentraศi pe a traduce ideile în practicฤ, ne-am atras tot mai mulศi simpatizanศi. Putem spune cฤ avem o relaศie de parteneriat funcศionalฤ cu micii fermieri din zonฤ ศi ne bucurฤm de implicarea lor în iniศiativele noastre.
Dar cu autoritฤศile?
În 2004, când am pornit la drum, am avut norocul sฤ gฤsim în Saschiz un om cu totul special, un om cu viziune, care încฤ de atunci a intuit impactul pe care aveam sฤ-l aducem în zonฤ prin proiectele noastre: domnul Ovidiu ศoaitฤ, primarul din Saschiz, cฤruia dorim sฤ-i mulศumim pe aceastฤ cale pentru tot sprijinul acordat în toศi aceศti ani.
De asemenea, am dezvoltat relaศii de colaborare foarte bune cu autoritฤศile atât la nivel regional, cât ศi la nivel naศional. Suntem tot timpul deschiศi cฤtre dialog ศi credem cฤ faptul cฤ venim mereu cu exemple concrete, legate de problemele reale ศi practice cu care se confruntฤ comunitฤศile locale, ne face un partener de discuศii serios.
Avem o colaborare directฤ ศi creativฤ cu Ministerul Agriculturii ศi Dezvoltฤrii Rurale din România ศi cu Comisia Europeanฤ, privind elaborarea mฤsurilor în cadrul programelor de dezvoltare ruralฤ actuale ศi viitoare, bazate pe experienศe practice ศi colaborarea pentru rezolvarea problemelor de implementare. Se asigurฤ o integrare eficientฤ a numeroaselor instrumente disponibile în cadrul actualului Program de Dezvoltare Ruralฤ, astfel încât acestea sฤ conlucreze pentru a asigura sustenabilitatea economicฤ la nivel de fermฤ ศi comunitate.
Detaliaศi, vฤ rog, proiectele pe care le aveศi acum în defฤศurare.
Antreprenoriatul Dezvoltฤ Ardealul (ADA) – Creศterea ocupฤrii prin susศinerea întreprinderilor cu profil non agricol din zona urbanฤ prin promovarea culturii antreprenoriale ศi dezvoltarea cunoศtinศelor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศi manageriale în regiunea Centru (judeศele Alba, Braศov, Covasna, Harghita, Mureศ, Sibiu). Proiect cofinanศat din Fondul Social European prin Programul Operaศional Capital Uman 2014-2020.
Antreprenoriatul – o alternativฤ de carierฤ excelentฤ (ACE) Creศterea ocupฤrii de muncฤ prin susศinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbanฤ prin promovarea culturii antreprenoriale ศi dezvoltarea cunoศtinศelor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศi manageriale în regiunea Sud Muntenia (judeศele Argeศ, Cฤlฤraศi, Dâmboviศa, Giurgiu, Ialomiศa, Prahova, Teleorman). Proiect cofinanศat din Fondul Social European prin Programul Operaศional Capital Uman 2014-2020.
Dezvoltarea unei reศele europene pentru protejarea terenurilor private – LIFE ELCN parte din Programul LIFE, Proiectele pregฤtitoare LIFE. Înfiinศarea unei reศele europene pentru protejarea terenurilor private ADEPT – acศiune-pilot: Crearea de stimulente comerciale pentru cooperarea proprietarilor de terenuri cu scopul protejฤrii naturii.
RBAPS – Plฤศi pentru Biodiversitate pe Baza Rezultatelor: O nouฤ schemฤ-pilot de agri-mediu pentru regiunile Târnava Mare ศi Pogany Havas – O schemฤ de agri-mediu „bazatฤ pe rezultate“ ce are în centru fâneศele cu Înaltฤ Valoare Naturalฤ, ศi oferฤ recompense managementului practic ce produce fân de calitate ศi protejeazฤ speciile sฤlbatice.
STACCATO – Susศinerea schimbฤrii agro-culturale prin ingineria ecologicฤ ศi utilizarea optimฤ a resurselor naturale.
Analiza ศi evaluarea Serviciilor Ecosistemice (ESS), atât în mod izolat, cât ศi în raport unele cu celelalte, ศi sensibilitatea acestora faศฤ de modelele de utilizare a terenurilor în peisaje dominate de agriculturฤ.
ศcoala din Angofa – Activitฤศi educaศionale ศi impactul acestora.
Renovatฤ ศi echipatฤ adecvat, ศcoala va deveni un important centru regional pentru activitฤศi educaศionale.
Vorbiศi-ne de proiecte ศi realizฤri pe zona biodiversitฤศii, a protejฤrii mediului natural.
Proiectul se numeศte RBAPS – Plฤศi pentru Biodiversitate pe Baza Rezultatelor: O nouฤ schemฤ-pilot de agri-mediu pentru regiunile Târnava Mare ศi Pogany Havas ศi este o schemฤ de agri-mediu „bazatฤ pe rezultate“ ce are în centru fâneศele cu înaltฤ valoare naturalฤ, ศi oferฤ recompense managementului practic ce produce fân de calitate ศi protejeazฤ speciile sฤlbatice. Proiectul îศi propune sฤ testeze aplicabilitatea ศi practicabilitatea schemelor de agro-mediu bazate pe rezultate pentru menศinerea unui spectru larg de habitate ศi specii în douฤ regiuni bio-
geografice (Târnava Mare ศi Pogány Havas) în peisajele agricole cu înaltฤ valoare naturalฤ, a cฤror caracteristicฤ este agricultura extensivฤ. Dezvoltฤm schema împreunฤ cu Guvernul României, sporind astfel ศansele replicฤrii pe viitor a acestei scheme la scarฤ mai largฤ în România. În 2015, am dezvoltat ศi implementat metodologia ศi lista speciilor-indicator pentru cele douฤ regiuni ale proiectului, Târnava Mare ศi Pogány Havas.
Proiectul s-a dovedit a fi foarte popular printre fermieri, care apreciazฤ flexibilitatea pe care le-o oferฤ. Am primit un numฤr mare de solicitฤri. În vara anului 2016, specialiศtii au efectuat studiile necesare testฤrii eligibilitฤศii pajiศtilor care au fost propuse de fermieri pentru plฤศi. În Târnava Mare ศi Pogány Havas au fost semnate 73 de contracte cu fermierii. 56 de fermieri, ce deศin în total 98,95 ha de fâneศe, din zona Pogány Havas, ศi 17 fermieri, ce deศin 72,91 ha de fâneศe, din Târnava Mare, au primit plฤศi la finele anului 2016 ศi vor primi plฤศi pânฤ la finele anului 2018.
În ceea ce priveศte dezvoltarea mesteศugurilor, a produselor tradiศionale existฤ astfel de produse care au reuศit sฤ depฤ-
ศeascฤ graniศele ศฤrii ศi sฤ ajungฤ pe pieศe externe?
În perioada 2012 – 2015, patru tineri au fost pregฤtiศi în centrul din Cowfold, UK, al Fundaศiei Camelia Botnar cu scopul de a se iniศia în arta olฤritului. Atelierul de Ceramicฤ din Saschiz (centru de olฤrit renumit pentru albastrul intens ศi tehnica specialฤ de decorare încฤ din anii 1700) a fost înfiinศat ศi deschis în 2015 cu sprijinul Fundaศiei Camelia Botnar ศi a municipalitฤศii Saschiz. Atelierul a fost deschis cu scopul de a contribui la renaศterea meศteศugurilor tradiศionale din zona Târnava Mare, combinând tehnicile tradiศionale ale olฤritului cu beneficiile tehnologiei moderne, îmbunฤtฤศind astfel calitatea ศi rezistenศa acestor opere de artฤ, dar ศi de a încuraja turismul ศi educaศia, oferindu-le turiศtilor ศi celor dornici sฤ înveศe, posibilitatea de a participa la ateliere de lucru interactive.
Vasele de ceramicฤ pot fi achiziศionate din Centrul de Informare Turisticฤ Saschiz. În prezent, atelierul este funcศional, asigurฤ un loc de muncฤ pentru doi tineri din zonฤ ศi atrage turiศti în zonฤ.
Aศi reuศit cu adevฤrat sฤ schimbaศi mentalitฤศi în rândul locuitorilor?
Lucrฤm pentru a creศte gradul de conศtientizare în rândul comunitฤศilor locale ศi al publicului larg, subliniind importanศa conservฤrii acestor peisaje cu înaltฤ valoare naturalฤ ศi beneficiile pe care le primesc dinspre acestea.
Educaศia este un element important al activitฤศilor noastre. Dorim sฤ educฤm generaศia mai tânฤrฤ de mici fermieri, sฤ îi apropiem de naturฤ ศi sฤ îi învฤศฤm mai mult despre îngrijirea peisajelor lor preศioase. Dorim sฤ implicฤm ศi comunitatea mai largฤ pentru a deveni susศinฤtori ai iniศiativelor noastre.
Localnicii vor adera la aceastฤ viziune, nu datoritฤ impunerii anumitor restricศii, ci realizând cฤ aceasta le va oferi lor ศi copiilor lor un viitor mai bun.
Care sunt problemele cu care vฤ confruntaศi cel mai des în implementarea proiectelor?
În general e nevoie de cofinanศare, pe orice linie de finanศare ai aplica. Or, acest aspect este unul destul de sensibil având în vedere cฤ suntem o ONG. Însฤ sprijinul oferit încฤ de la început de Orange România ศi, din 2013, de Fundaศia Orange România, a permis Fundaศiei ADEPT sฤ-ศi dezvolte un rol unic în România, contribuind la prosperitatea ศi stabilitatea economicฤ a mii de fermieri mici, protejând în acelaศi timp peisajul cu înaltฤ valoare naturalฤ, unic în Europa.
Fundaศia Orange România a cofinanศat toate activitฤศile ADEPT: mฤsuri inovatoare pentru susศinerea comunitฤศilor agricole din zonฤ, legate de (ศi obศinând beneficii directe din) conservarea peisajelor culturale cu Înaltฤ Valoare Naturalฤ, în care trฤiesc. Sprijinul Fundaศiei Orange se concentreazฤ pe creศterea viabilitฤศii economice a comunitฤศilor de mici fermieri, folosind o abordare inovatoare în comunicarea cu fermierii ศi micii producฤtori ศi în demararea activitฤศilor de dezvoltare economicฤ ศi comunitarฤ.
ADEPT a demonstrat cu succes cฤ aceste peisaje pot fi o sursฤ de bunฤstare economicฤ ruralฤ, identitate localฤ ศi mândrie naศionalฤ.
Din câte ศtiu, aศi extins proiectele din Transilvania ศi în zona de sud a României. În ce stadiu sunt aceste proiecte ศi care este specificul lor? De ce aศi extins aceste proiecte în sudul României?
Proiectul Antreprenoriatul – o alternativฤ de carierฤ excelentฤ (ACE) se ocupฤ de creศterea ocupฤrii gradului de muncฤ prin susศinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbanฤ prin promovarea culturii antreprenoriale ศi dezvoltarea cunoศtinศelor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale ศi manageriale în regiunea Sud Muntenia (judeศele Argeศ, Cฤlฤraศi, Dâmboviศa, Giurgiu, Ialomiศa, Prahova, Teleorman).