20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăAldineComisia Europeană vrea accelerarea demersurilor pentru o piață digitală unică

Comisia Europeană vrea accelerarea demersurilor pentru o piață digitală unică

Comisia Europeană vrea să accelereze demersurile privind piaţa digitală unică și să se creeze un acces liber al conținutului dincolo de frontiere, a declarat Florin Lupescu, consilier principal European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, potrivit Mediafax. 

Florin Lupescu a făcut aceste declarații la International Digital Forum, care este organizat marți, la București, de Asociația pentru Comunicații Digitale.

În acest context, Florin Lupescu a spus că, în perioada următoare, activitatea legislativă în domeniul tehnologiei comunicațiilor și al informației urmează să sufere modificări foarte importante.

„La începutul lunii mai, a fost adoptată comunicarea Comisiei în legătură cu piața digitală unică. Este o nouă etapă în procesul de înfăptuire a pieței unice europene, proces care a început în urmă cu 60 de ani. Avansul tehnologic, în mod paradoxal, a generat fragmentări ale pieței”, a declarat Florin Lupescu, precizând că, la nivelul Uniunii Europene, există intenția de a se crea o piață unică, fapt care reprezintă „o provocare extraordinar de mare”. „Și momentul actual este foarte important, pentru că, prin crearea pieței digitale unice, ne propunem să desăvârșim acest proces european”, a spus Lupescu.

Potrivit acestuia, la sfârșitul acestui an și în anul următor, eforturile legislative și de reglementare vor fi susținute la nivelul Comisiei Europene. „Ne vom ocupa de reforma drepturilor de autor”, a spus Lupescu, făcând referire la un proiect de legislație privind portabilitatea și la o reformă a regimului de autor, care va include și revizuirea directivei transmisiilor prin satelit și cablu TV.

Totodată, Florin Lupescu a vorbit despre preocuparea Comisiei Europene pentru „activitățile legate de geoblocking, blocaj geografic”. „Este vorba despre ințiativele în domeniul pieței unice care se vor referi la realitățile pe care le presupune lumea care nu este conectată”, a spus Lupescu.

Pe de altă parte, cel de-al treilea mare pachet care este avut în vedere de Comisia Europeană este cel care privește inițiativele legate de cloud-ul european, proprietatea asupra datelor și libera circulație a datelor.

„Până la jumătatea anului 2017, dorim să înlăturăm principalele bariere care împiedică libertatea de circulație a datelor la nivelul Uniunii Europene. Aceasta cu atât mai mult cu cât suntem foarte mândri să fim într-o poziție de lider în domeniul tehnologiei și dorim să păstrăm la nivelul Uniunii Europene această poziție, care este extrem de importantă din punctul de vedere al competitivității globale la nivel mondial. În special datorită tehnologiilor telecom, aceasta reprezintă un vârf de lance care creează oportunități deosebite. Obiectivele noastre sunt de a crea un acces liber al conținutului dincolo de frontiere, să stabilim o comunicație fără frontiere și să trecem la ultima fază a eliminării cheltuielilor de roaming și să terminăm cu discriminarea bazată pe locul unde te afli în Europa, un fel de interdicție nejustificată legată de geoblocking”, a spus Florin Lupescu.

El a mai spus că toate aceste adaptări care se vor desfășura în perioada următoare nu se pot realiza fără prezența statelor membre și a unui angajament politic pentru realizarea acestora.

„Continuă să fie o problemă foarte mare chestiuni legate de alocarea spectrumului, de exemplu. Nu putem să ne permitem să avem o Europă a informațiilor și telecomunicațiilor fragmentată (…) Ea trebuie să servească interesele cetățenilor noștri și ideea este de a se crea noi oportunități de afaceri, pentru că potențialul acestei piețe este cifrat la zeci și zeci de miliarde. Vor fi consecințe sociale extraordinar de mari (…) Este o expresie care a început să circule acum, persoane care nu au ocupație pentru că nu mai au unde să fie ocupate. Iată o provocare la care trebuie să răspundeți și pentru care, în momentul în care venim cu propuneri de modificarea legislației, trebuie să le avem în vedere și să acompaniem această modificare a legislației și cu chestiuni de ordin social. Unul dintre lucrurile care trebuie avute în vedere este colaborarea într-o formă cu totul și cu totul nouă cu organismele de tip social care pot să ajute și să găsească soluții pentru adaptările care vor urma”, a mai afirmat Florin Lupescu.

Pe de altă parte, Florin Lupescu a spus că România nu este la coada Europei din punctul de vedere al domeniului tehnologic. „Într-adevăr, tabela de marcaj pentru Agenda Digitală în ceea ce privește România marchează niște întârzieri foarte importante, dar și niște avansuri extraordinare care s-au petrecut în ultima perioadă”, a spus Lupescu, precizând că exprimă în acest caz „o opinie personală” și nu punctul de vedere al Comisiei Europene.

La rândul său, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informațională, a declarat, marți, la International Digital Forum, că România are aprobată Agenda Digitală pentru România 2020, ca parte a agendei europene. „Avem niște ținte de atins, acest lucru se va întâmpla inclusiv prin finanțările pe noul POC, programul operațional pe competitivitate (…) Sigur că avem pe anumite componente întârzieri față de alte state membre, dar, pe de altă parte, chiar în acest domeniu, noi, românii, chiar suntem foarte buni și lucrul acesta este cunoscut, inclusiv la nivel mondial. Sigur că avem în țară zone albe, neacoperite. Avem în continuare asemenea zone albe, sigur că avem indici de exemplu de folosire pe e-commerce, e-banking, inclusiv de utilizare a internetului de către populația din România procente sub media Uniunii Europene, dar avem și puncte tari (…) Țintele pe care noi ni le-am propus pe agenda digitală pentru România 2020, în acord cu Comisia Europană, sper – indiferent de ceea ce se va întâmpla în acești șase ani – să fie atinse (…) Optimismul meu este, sigur, unul rezervat, dar n-am niciun fel de temeri. Ceea ce ne-am propus pe Agenda Digitală, cu ajutorul pieței, vom atinge aceste ținte”, a mai spus Grindeanu.

La rândul său, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a spus că, pe 27 noiembrie, are loc exercițiul final de armonizare a tuturor părerilor statelor membre ale Uniunii Europene pe modificarea Directivei Europene a Serviciilor Media Audiovizuale. „Vestea bună este una singură, se schimbă directiva. Vestea și mai bună pentru România este că chiar Consiliul Național al Audiovizualului este principalul artizan al schimbării principiului țării de origine cu cel al țării de destinație. Ne-am plâns în primul rând la Comisie de programele destinate copiilor și adolescenților, explicând că avem probabil numărul record de minori lăsați singuri acasă pentru că părinții sunt plecați să muncească în Uniune. Se pare că ne va ieși această modificare. Urmarea ei, probabil, se va îmbunătăți și reglajul legat de publicitate, pe care o împart atât televiziunile licențiate în România, cât și cele care vin doar ca să fie retransmise și sunt licențiate în alte state. Și nu în ultimul rând, va exista mai mult ca sigur o modificare a legislației secundare, în sensul că, totuși, dată fiind performanța tehnică, cel puțin teoretic, ar trebui să ne așteptăm la conținut mult mai bun calitativ, mai original, mai atent gândit pentru media dinamică cu care tineretul deja trăiește. Nu numai că nu mai consumă televiziune așezat în scaun, dar nici măcar nu-l mai interesează să deschidă aparatele TV”, a spus Laura Georgescu.

International Digital Forum 2015 este organizat, marți, la Bucureşti de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale (ACD). La eveniment participă reprezentanţi ai industriei de telecomunicaţii din România şi din străinătate, dar şi membri ai autorităţilor române care reglementează acest domeniu.

Cele mai citite

Ministrul Educației dezminte un fake news apărut pe rețelele sociale

O declarație falsă, atribuită ministrului Deca spune că autoritatea tutelară nu mai aparține părinților, pe durata școlii Ministerul Educaţiei atrage atenţia, printr-un mesaj postat pe...

Cum să alegi cel mai bun și sănătos iaurt pentru familia ta: Ghid complet

Iaurtul este un aliment de bază în multe diete, fiind apreciat pentru gustul său cremos și beneficiile sale pentru sănătate. Acest produs lactat fermentat...

Menține igiena în spațiul tău de business cu produse și echipamente inovative 

Într-o lume în care igiena și siguranța sunt priorități esențiale, Sanito.ro oferă o gamă de produse inovative care revoluționează modul în care business-urile își...
Ultima oră
Pe aceeași temă