30 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăAldineAmbasadorul României, în vizită în Scoția

Ambasadorul României, în vizită în Scoția

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga a efectuat, în perioada 2 – 3 octombrie, o vizită de lucru în Scoţia. Aceasta se înscrie în seria de contacte periodice pe care şeful misiunii diplomatice a României în Regatul Unit le are cu autorităţile locale şi comunităţile româneşti care trăiesc în diferite regiuni din această ţară.

Ambasadorul a avut întrevederi cu ministrul scoțian pentru Relații Externe și Dezvoltare Internațională, Humza Yousaf, primarul oraşului Aberdeen, George Adam, prorectorul Universităţii Edinburgh, profesorul Stephen  Hillier, şeful grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comerţ Edinburgh, Graham Carnie, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia.

Discuția cu ministrul Humza Yousaf s-a axat pe  perspectivele cooperării economice dintre România şi Scoția, proiecte sociale și culturale, situația comunităţii românești, posibilitatea înființării unor consulate onorifice la Aberdeen și Glasgow. Demnitarul scoţian a arătat că marea majoritate a străinilor veniţi în Scoţia reprezintă o valoare adaugată pentru cultura şi economia locală şi a apreciat că „românii muncesc din greu, iar integrarea lor în societatea scoţiană trebuie încurajată”. Ministrul Humza Yousaf a menţionat apreciativ activitatea şefului Biroului Consular al României, Dr. Mihai Delcea, remarcând că acesta este „unul dintre cei mai dinamici şi eficienţi consuli din Edinburgh”. S-a arătat dornic să participe la manifestări culturale ale comunităţii romaneşti şi a exprimat interes pentru dezvoltarea schimburilor economice dintre România şi Scoţia. Ȋn contextul susţinerii, de către Guvernul scoţian, a unor evenimente de promovare a oportunităţilor de afaceri cu state din Europa Centrală şi de Est, seria de acţiuni ar putea debuta cu un eveniment dedicat României.

Ȋn Scoţia trăiesc aproximativ 10.000 români, dintre care, în jur de 2000, în Edinburgh şi 5000 în Glasgow, iar numărul studenţilor români în universităţile scoţiene este de circa 800.

Ȋn cadrul întâlnirii cu primarul  oraşului Aberdeen (Lord Provost and Convenor of Aberdeen City Council), Councillor George Adam, care este şi reprezentant al Reginei la Aberdeen (Lord-Leutenant – doar patru oraşe scoţiene au privilegiul de a avea Lord-Leutenant: Aberdeen, Dundee, Edinburgh şi Glasgow), a fost abordată situaţia comunităţii româneşti din zonă, promovarea legăturilor economice și comerciale cu România prin implicarea autorităților locale și a Camerei de Comerț Britanico-Române, cooperarea culturală şi redeschiderea Consulatului Onorific al României la Aberdeen (Consulatul Onorific deschis în anul 2008 şi-a încetat activitatea în 2011, odată cu plecarea din localitate a titularului postului). Primarul a arătat că străinii reprezintă circa 20% din populaţia oraşului, „ceea ce constituie, însă, un mare avantaj, deoarece prezenţa lor contribuie la dezvoltarea localităţii”. S-a arătat interesat să cunoască comunitatea românească, formată în principal din specialişti în petrol şi gaze, dar şi lucrători în construcţii, agricultură, studenţi. Ȋn Aberdeen sunt aproximativ 1200 români, dintre care circa 250 studenţi.

Ȋntrevederea cu profesorul Stephen Hillier, prorector pentru relaţii internaționale al Universității Edinburgh, a permis abordarea unor proiecte de cooperare – în derulare sau în pregătire – dintre Universitate şi Academia Română de Științe Medicale, respectiv Universitatea Carol Davila din București: schimburi de cadre didactice și specialiști, inițierea unor proiecte comune de cercetare cu atragerea de fonduri europene în cadrul programului Horizon 2020. Profesorul Hillier a participat, în calitate de vorbitor, la ediţia din 2011, de la Londra, a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din UK şi a sprijinit organizarea la Edinburgh a ediţiei din 2012 a Conferinţei, fiind un sustinător activ al nucleului academic românesc din oraş.

Programul vizitei a inclus şi o întâlnire cu Graham Carnie, şeful Grupului pentru dezvoltare economică din cadrul Camerei de Comert Edinburgh, care a prezentat rezultatele unei deplasări efectuate recent la Bucureşti pentru identificarea de parteneri de afaceri români şi a solicitat sprijinul Ambasadei României pentru dezvoltarea unor proiecte economice de interes comun. Ȋn context, interlocutorul a prezentat interesul „The Royal Scots Club” din Edinburgh pentru o relaţie de parteneriat cu Cercul Militar din Bucureşti, având în vedere profilul similar al celor doua instituţii. The Royal Scots Club a fost fondat în anul 1919, în memoria celor 12.000 militari scoţieni căzuţi în Primul Război Mondial. Ambasadorul României a fost invitat să devină membru de onoare al acestui prestigios club scoţian.

Ambasadorul s-a intâlnit, de asemenea, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Scoţia: Asociaţiile studenţilor români de la Universităţile Edinburgh, Napier şi Glasgow, Societatea medicală română din Scoţia, Asociatia RoScotland, Parohiile ortodoxe române din Edinburgh şi Glasgow, Grupul de dezvoltare economică România-Scoţia din cadrul Camerei de Comert Edinburgh, profesori şi cercetători, oameni de afaceri, avocaţi, artişti. Deşi relativ recentă, comunitatea românească din Scoţia include un număr important de specialişti, fiind bine integrată în mediile profesionale şi sociale locale, dar şi foarte activă din punct de vedere asociativ. Ȋn prezent, există şapte asociaţii, trei grupuri de dialog online, o bibliotecă românească, o şcoală de dumincă în limba romană şi o publicaţie online. La Edinburgh, un grup de initiaţivă a demarat înfiinţarea unei fundaţii româneşti al cărei scop îl constituie cumpărarea unei biserici pentru cultul ordodox, pe lângă care să funcţioneze şi un centru cultural românesc.

La Glasgow, ambasadorul Ion Jinga  a participat la cel de-al 415-lea dineu anual al „The Incorporation of Wrights in Glasgow” (Deacon’s Choosing Dinner – primul a avut loc în anul 1600), cea mai veche ghildă din Marea Britanie, a cărei Chartă datează din anul 1057, fiind acordată de către Regele Malcolm al III-lea, drept recompensă pentru construcția primei catedrale din Glasgow. Astăzi, „The Incorporation of Wrights in Glasgow” este o organizaţie de caritate. Cu acest prilej, a primit titlul „The Freedom of the City of Glasgow”. În Marea Britanie, doar orașele Londra și Glasgow au dreptul de a conferi titlul de „Freeman” unor cetățeni străini, în baza statutului de „Cele două mari orașe ale Imperiului Britanic” („The two great cities of the Empire”). „The Freedom of the City of Glasgow” este o onoare civică care nu conferă, însă, recipienților privilegii sau drepturi. 

Cele mai citite

Cod galben de furtuni în 10 județe, până mâine dimineață. HARTA

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă până joi dimineaţa în zece judeţe din vest.Astfel, în...

Mbappe și Ronaldo, resemnați. Golgheterul EURO 2024 e autogolul

Ilustrație: Marian Avramescu Supervedetele fotbalului Cristiano Ronaldo și Kylian Mbappe sunt pe cale să plece cu cozile între picioare de la Turneul Final al...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă