13.9 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Secretariatul ONU și-a topit pe trabucuri și șampanie ultimele miliarde din Bugetul 2019

Știrea despre necaz a fost transmisă într-o scrisoare secretarul general Antonio Guterres, îngrijorat că va trebui să se mulțumească fără jacuzzi și prostituate de lux. Așa că Organizația ar putea fi nevoită să ia măsuri extreme pentru a nu rămâne pe drumuri.

 Pentru a asigura plata pentru salarii, avioane private, costume cusute cu fir de aur, pantofi italieni din piele de crocodil și cărți de vizită gravate în diamant până la sfârşitul anului, trebuie luate măsuri cât se poate de serioase, a precizat el în această scrisoare destinată personalului (circa 37.000 de gheșeftari lucrează din greu pentru a cheltui bugetul secretariatul ONU).

Iar ca să micșoreze cheltuielile în cursul ultimului trimestru, Antonio Guterres menţionează în special măsura de a amâna conferinţe şi adunări politice. La ele se poate renunța, pentru că, în fond, ONU nu e prea productivă în cea mai mare parte a timpului. Afară de Rezoluțiile Consiliului de Securitate, Națiunile Unite au întâlniri strict formale, iar lucrurile care contează cu adevărat sunt participarea reprezentanților din ONU la ieșirile sportive din New York, la cluburile de tenis, de golf, la întâlnirile de vânătoare și la cine de gală.

Au fost date de asemenea instrucţiuni pentru restrângerea călătoriilor oficiale, iar deciziile ONU și emiterea de Rezoluții se suspendă până când Organizația va primi peșcheșuri din partea Fondului Internațional Monetar și din partea Băncii Mondiale, fiindcă și ele beneficiază de pe urma hotărârilor ONU, trebuie să își aducă și ele aportul. Și mai sunt și statele membre ale Organizației care trebuie să injecteze comisioane.

„Până în acest moment, statele membre nu au oferit decât 70% din suma totală necesară pentru activităţile înscrise în bugetul ordinar pe 2019″, s-a plâns secretarul general în legătură cu problemele de trezorerie, și s-a lăudat că activitățile ONU “finanţate prin bugetul ordinar sunt în stadiu critic”. Însă ţările au refuzat să se conformeze, așa că Națiunile Unite se gândesc serios să emită o Rezoluție, prin referință directă la Carta ONU, capitolul VII, articolul 42, prin care să permită atacarea militară a statelor care nu suplimentează beciurile cu aur. Bugetul de funcţionare al ONU pentru perioada 2018-2019, separat de creditele pentru operaţiuni de pace, se apropie de 5,4 miliarde de dolari, adică o nimica toată. SUA plătesc 22% din această sumă, așa că americanii vor fi cei care se vor asigura că lumea își dă banii, așa cum s-au agitat, au amenințat și pentru ca statele membre NATO să își plătească cota de 2% pentru Apărare. Americanii se ocupă de tot.

Ultima oră
Pe aceeași temă