Tulcea: Strategie a DSVSA pentru izolarea virsului pestei porcine africane

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea a demarat o acţiune de sacrificare a tuturor suinelor din localităţile unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană și de creare a unei zone libere de PPA, pentru a izola virusul şi a limita extinderea.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 16.07.2018 - 14:05

Potrivit directorului DSVSA Tulcea, Mitică Tuchilă, acţiunea s-a desfăşurat în mai multe comune, printre care Somova, Chilia şi Pardina.

"În judeţ este instituită stare de alertă şi s-a decis aplicarea măsurii radicale de ucidere preventivă a suinelor din gospodăriile private. Sunt zone în care am aplicat această măsură cu sprijinul forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor şi urmează să mergem în alte zone, astfel încât să facem un cordon în care virusul să fie izolat", a declarat, pentru Agerpres, Tuchilă.

El a spus că unii proprietari de suine din satul Mineri, comuna Somova, au refuzat, în urmă cu o săptămână, să pună la dispoziţia medicilor veterinari animalele pentru sacrificare, iar luni dimineaţă au anunţat DSVSA că porcii sunt bolnavi.

"Am trimis echipe pentru intervenţie, eutanasiere, dezinfecţie şi întocmirea fişelor de evaluare pentru despăgubire", a afirmat directorul DSVSA.

Potrivit sursei citate, au fost finalizate primele dosare de despăgubire a proprietarilor suinelor sacrificate din cauza PPA, acestea urmând să fie plătite cât mai curând.

"În judeţ, avem trei exploataţii în care porcii au ajuns la vârsta de sacrificare. Conform Directivei 60/2002 a Comisiei Europene, ei sunt supravegheaţi sanitar-veterinar timp de 30 de zile, iar după analizele care confirmă faptul că nu au PPA, exploataţiile pot livra porcii către un abator autorizat din alt judeţ şi să taie în partidă separată faţă de cea curentă, cu aplicarea riguroasă a măsurilor de dezinfecţie", a menţionat directorul Tuchilă.

PPA a apărut în zona de deltă a judeţului după începerea vânătorii în delta ucraineană care a provocat migrarea mistreţilor pe malul românesc al Dunării, fluviu care constituie graniţa româno-ucraineană în această zonă a ţării. Mistreţii bolnavi au intrat în contact cu porcii domestici, în condiţiile în care ultimii menţionaţi sunt crescuţi deseori în stare de libertate de către unii locuitori ai satelor din Deltă.

"Administraţia Rezervaţiei Biosferei delta Dunării are echipe în teren şi monitorizează zilnic populaţia de mistreţi. Avem informaţii privind existenţa unor mistreţi morţi, iar agenţii ecologi ne-au adus la cunoştinţă şi faptul că se găsesc urme de mistreţi mai multe decât în anul trecut", a mai spus directorul DSVSA.

Primele cazuri de PPA s-au înregistrat în România în august 2017, însă numărul focarelor a crescut semnificativ în luna iunie a acestui an. Pe lângă gospodăriile private în care medicii veterinari au sacrificat suinele suspecte de PPA, virusul a ajuns şi într-o exploataţie comercială, în care s-au început acţiunile de eutanasiere a circa 45.000 de animale.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, dar are impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Comentarii