17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăȘtirile zileiTraumele „orfanilor lui Ceaușescu”, prezentate de cercetători

Traumele „orfanilor lui Ceaușescu”, prezentate de cercetători

„Orfanii lui Ceaușescu” – copii cu creierul cu 8,6% mai mic

Un grup de experți de la King’s College din Londra a urmărit un eșantion de copii adoptați, provenind din orfelinatele românești de pe vremea comunismului, supranumiți și „orfani ai lui Ceaușescu”.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că dimensiunile creierelor copiilor urmăriți sunt cu 8,6% mai mici decât ale celor care şi-au petrecut primii ani de viaţă în condiţii normale, dovadă irefutabilă în demonstrarea impactului primilor ani de viață asupra capacității cognitive adulte, sunt de părere experții.

Condițiile inumane din casele pentru copii au fost scoase la lumină după prăbușirea regimului lui Nicolae Ceaușescu, în anul 1989.

Despre condițiile din orfelinate…

Conducătorul studiului, profesorul Edmund Sonuga-Barke, a mărturisit pentru BBC că nu poate uita imaginea orfelinatelor românești.

„Îmi amintesc imaginile din acele instituții, au fost șocante”, a declarat el, caracterizând instituțiile drept adevărate „grote ale iadului”, în care copiii erau „înlănțuiți în pătuțurile murdare”.
Copiii duceau greul lipsurilor fizice și psihologice, erau privați de contactul social și, de cele mai multe ori, erau afectați de boli. Copiii au stat, în astfel de instituții, între două săptămâni și patru ani.

„Ceea ce am descoperit este într-adevăr izbitor. Volumul total al creierului a fost în medie cu 8,6% mai mic în rândul adoptaţilor români. Cu cât au petrecut mai mult timp în orfelinate, cu atât s-a constatat o reducere mai substanţială a dimensiunii creierului. Cu toate acestea, impactul nu a fost uniform”, a declarat un alt profesor, Sonuga-Barke.

Studiile efectuate anterior, pe copii români adoptați de familii din Marea Britanie, au arătat că aceștia sufereau de probleme mintale chiar și la maturitate, mai scrie playtech.ro.

Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă