Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Teodorovici explică tăierea bugetului SRI

Iulian Budușan

12.09.2018 - 09:20

Bugetul de 2,3 miliarde de lei (500 de milioane de euro) al SRI-ului a fost tăiat cu 113 milioane de lei la rectificarea bugetară din septembrie. În schimb, SIE are un buget de 63 de milioane de euro, SPP are unul de 42 de milioane de euro şi STS are unul de 72 de milioane de euro. Referitor la bugetul SRI, mult mai ridicat comparativ cu al celorlalte servicii, ministrul Finanţelor a afirmat că „din păcate, ne-am concentrat efortul şi activitatea în interiorul ţării”.

Ministrul finanţelor a menţionat că, în cazul SRI, MFP nu poate urmări toate cheltuielile. „SRI nu se supune Guvernului, ci Parlamentului. Pe bugetul de anul viitor, discuţiile trebuie să fie mult mai aplicate: «Mai ai aceleaşi atribuţii ca structură?», «Nu», «Cât s-a tăiat?», «Ce număr de personal era afectat printr-o astfel de operaţiune?», «Atât!». Faci un calcul şi dai jos”, a completat Teodorovici, într-o emisiune la TVR1.

Oficialul MFP a răspuns, în nume personal, fără a reprezenta instituţia, că nu crede că suma alocată SRI se justifică. „Pe mine mă deranjează foarte mult, chiar dacă se vor supăra unii, diferenţa dintre SRI şi SIE”, a punctat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a subliniat că MFP nu poate interveni, când se face o rectificare, pentru a tăia semnificativ din bugetele unor instituţii, ci doar pentru a face unele corecţii. În plus, discuţii referitoare la rectificare s-au purtat cu fiecare structură în parte, pentru a vedea dacă banii solicitaţi pot fi justiticaţi sau nu.

„În momentul în care aprobi o rectificare, o faci pe ceva ce s-a aprobat de la început de an ca buget. O schimbare de abordare pe acest serviciu (n.red.- SRI) poate fi gândită pe următorul an. Legea spune că tu nu mai ai anumite atribuţii conform legii actuale, înseamnă că tu trebuie să îţi diminuezi activitatea pe care o ai în acea structură. Atunci, tu trebuie să îţi faci bugetul în acea structură”, a precizat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a completat că, la rectificare, bugetele le-au fost tăiate nu doar structurilor care fac parte Consiliul Superm de Apărare a Ţării CSAT), ci mai multor structuri. „A fost o abordare orizontală. Când mergem în Guvern la o rectificare, spunem care sunt principiile pe baza cărora se face o rectificare. Adică, ministerele, instituţiile publice, agenţii, servicii, ce sunt ele, dacă te uiţi pe un tabelaş foarte clar şi vezi ce execuţie a avut la şase luni, la şapte luni chiar, pentru că, fiind mai târziu rectificarea, am avut şi luna a şaptea, ce au anticipat ei că vor cheltui şi n-au cheltuit - aveau chiar şi 35% şi chiar 5% la cheltuieli de capitaluri, cum să laşi bani unde tu nu ai cheltuit?! Ceea ce spun eu acum este întărit de faptul că toţi cei vizaţi de rectificarea bugetară, inclusiv cei care sunt membri în CSAT şi-au dat acordul asupra felului în care se propune rectificarea”, a explicat Teodorovici.

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine