Militari americani în baza de la Deveselu (Foto: NSF Deveselu)

Scutul de la Deveselu devine esențial pentru România și pentru NATO

Elementele din România ale sistemului antibalistic american, instalate în baza de la Deveselu (județul Olt), au misiunea să protejeze țările de pe Flancul Estic al NATO împotriva unor rachete lansate din Orientul Mijlociu.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 07.01.2020 - 10:07

Când Statele Unite și NATO au decis instalarea în România, la Deveselu, a unor interceptori antibalistici, politicienii occidentali au precizat că aceste instalații militare au doar rol defensiv și vor proteja estul Europei împotriva unor rachete care ar fi lansate din Iran. La acel moment, nu era clar cât de mare era o amenințare venită din Iran, iar regimul Putin susținea că, în realitate, rachetele antibalistice de la Deveselu sunt îndreptate contra Rusiei.

Dar în ultimele zile, după creșterea tensiunilor dintre Iran și Statele Unite, și, drept consecință, și dintre Iran și NATO, rolul instalațiilor de la Deveselu devine esențial pentru garantarea securității Flancului Estic al NATO.

În mod preventiv, în vara anului 2019, SUA au realizat modernizarea elementelor antibalistice din România, conform unui program care fusese stabilit încă din septembrie 2009.

„Actualizarea a vizat toate sistemele Aegis şi nu a conferit capacităţi ofensive sistemului Aegis Ashore. Operaţiunea s-a efectuat în cadrul abordării pe etape a apărării antirachetă a SUA din Europa, anunţată din septembrie 2009”, a transmis conducerea NATO.

Unitatea de la Deveselu are statutul unei baze navale, întrucât ea găzduiește elemente ale scutului antibalistic al SUA, care sunt coordonate de Forțele Navale americane.

Instalațiile de la Deveselu au fost modernizate acum cinci luni

Baza de la Deveselu fusese inaugurată în anul 2016, iar finalizarea cu succes a procesului de modernizare a fost anunțată la începutul lunii august 2019. Implicit, elementele de la Deveselu ale scutului antibalistic au redevenit operaționale, iar din acest motiv, Forțele Terestre americane au anunțat și retragerea din România a bateriei de artilerie THAAD, care fusese trimisă provizoriu la Deveselu, pe timpul derulării acestui proces de modernizare.

Prezența trupelor și a armamentului american în România reprezintă unul dintre marile motive de preocupare ale Rusiei, care susține că instalațiile de la Deveselu au și capacități de atac – nu doar de apărare. Din acest motiv, încă din anul 2016, președintele Putin amenința România cu represalii împotriva ei:

„Pe lansatoare pot fi instalate complexe de atac. Nu este deloc dificil ca o o rachetă să fie înlocuită cu alta. Este suficient doar să schimbați software-ul. Dacă, ieri, unele părți din teritoriul României nu știau ce înseamnă să fii sub bătaia focului, astăzi va trebui ca noi să întreprindem anumite acțiuni care să ne asigure securitatea. Ca un răspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas”, declara liderul de la Kremlin.

Eforturile repetate ale SUA și ale liderilor NATO de a convinge că elementele de la Deveselu au doar capacități defensive au fost practic dinamitate de o declarație neinspirată a politicianului Mihai Fifor, în perioada în care acesta a fost ministru al Apărării.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea fi vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu, populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de Statele Unite în parteneriatul strategic să asigurăm permanenţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”, declara ministrul Apărării, Mihai Fifor, acum un an, la un post de televiziune.

Ulterior, ministrul Fifor a revenit asupra acestei declarații: “E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu. Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirma că la Deveselu avem rachete balistice”, a insistat Mihai Fifor.

Comentarii