9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiSchimbările climatice, o ''problemă de viaţă şi de moarte''

Schimbările climatice, o ”problemă de viaţă şi de moarte”

“Pentru mulţi oameni, regiuni sau chiar ţări, este deja o problemă de viaţă şi de moarte”, le-a spus Guterres reprezentanţilor din aproape 200 de ţări participante la reuniunea anuală, care anul acesta se desfăşoară în Katowice, în sudul Poloniei.

“Nu luăm suficient de multe măsuri, nu ne mişcăm suficient de repede pentru a preveni perturbări climatice catastrofale şi ireversibile”, a spus Guterres.

Timp de două săptămâni, delegaţii prezenţi în Polonia se vor concentra pe concretizarea regulilor care vizează implementarea şi finanţarea Acordului de la Paris, semnat în 2015.

Acordul de la Paris oferă un cadru pentru colaborarea dintre state în scopul limitării creşterii temperaturilor globale peste intervalul 1,5 – 2 grade Celsius. Guterres a spus că este ”vital” ca obiectivele de la Paris să fie îndeplinite.

Cea mai mare parte a eforturilor de a preveni încălzirea globală vizează reducerea gazelor cu efect de seră cât mai curând posibil.

Cu toate acestea, măsurile promise până acum la nivel global pentru reducerea emisiilor nocive de gaze cu efect de seră sunt departe de a fi suficiente pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

În discursul din deschiderea reuniunii, Guterres a subliniat importanţa unui angajament colectiv precum şi ”mai multă acţiune şi dorinţă” pentru prevenirea ”haosului încălzirii globale” care va urma.

Secretarul general ONU a subliniat că situaţia este dezastruoasă şi că nu este timp suficient pentru ”negocieri nelimitate” pe acest subiect, precizând că studiile ştiinţifice sugerează că încălzirea globală ar putea atinge 1,5 grade Celsius până în 2030.

“Este evident, suntem cu mult în urmă faţă de pan”, a spus acesta, adăugând că omenirea ”nu îşi permite să eşueze la Katowice”.

”Aceasta este provocarea pentru care generaţia noastră de lideri va fi judecată”, a concluzionat Guterres.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă