10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPrimele reacții ale politicienilor la evenimentele de pe 10 august

Primele reacții ale politicienilor la evenimentele de pe 10 august

Visiteu, USR: Solicit SRI să facă publice informările oferite prefectului capitalei cât şi MAI

“Modul în care instituţiile abilitate au gestionat situaţia de aseară arată eşecul statului român sub conducerea liderilor PSD-ALDE şi chiar transformarea unor instituţii fundamentale în instrumente menite a salva un singur om, Liviu Dragnea”, arată liderul USR, Lucian Stanciu Viziteu

“Liviu Dragnea este autorul moral al acţiunilor de ieri, când peste 450 de protestatari şi 2 jandarmi au ajuns în stare gravă la spital”, crede deputatul Stanciu Viziteu.

Liderul USR consideră că este incorect ca PSD să arunce toată vina asupra prefectului capitalei, o persoană dependentă de familia Firea -Pandele.

“Prefectul capitalei nu putea decide unilateral intervenţia brutală a forţelor de ordine. Este evident că a avut atât acordul lui Liviu Dragnea, cât şi pe cel al protectorilor săi”, arată Stanciu Viziteu.

“În aceste momente este esenţial să aflăm şi care au fost informările oficiale transmise de instituţii precum jandarmeria, poliţia, SRI. Cetăţenii trebuie să ştie dacă au existat ameninţări reale la adresa stabilităţii statului român şi a integrităţii cetăţenilor din piaţă sau dacă decizia evacuarii a fost motivată de interesele unui partid. “, spune reprezentantul USR în comisia de control al SRI.

“Tocmai de aceea, solicit instituţiilor din sistemul de securitate naţională, în frunte cu SRI, să prezinte public informaţiile oferite liderilor politici, pentru a afla adevărul. Românii trebuie să ştie dacă serviciile de informaţii au informat oficial despre eventualele grupuri destabilizatoare şi dacă s-au luat măsurile necesare prevenirii conflictelor sau dacă, din contră, conducerea PSD şi ALDE şi-a dorit şi a permis escaladarea violenţelor pentru a arunca în derizoriu un protest paşnic şi pentru a justifica ulterioarele acţiuni îndreptate împotriva oamenilor”, încheie liderul USR.

Deputatul liberal Raeţchi cere ministrului Apărării să nu implice Armata în scandalul protestelor

Deputatul PNL Ovidiu Alexandru Raeţchi l-a criticat, sâmbătă, pe ministrul Apărării, Mihai Fifor, pentru că s-a angrenat în dezbaterea privind violenţele de la manifestaţia de vineri din Bucureşti, liberalul cerându-i acestuia să nu implice Armata în scandalul protestelor.

Într-o postare pe Facebook, parlamentarul PNL consideră că ministrul Apărării nu ar fi trebuit să emită puncte de vedere pe teme de ordină publică, “problemă care trebuie strict separată de atribuţiile Armatei”.

“Mi se pare incalificabil ca ministrul Apărării simte nevoia să se implice în discuţia despre demonstraţii, să emită avertismente, să facă apeluri. Asta e ultimul lucru care ar trebui să se întâmple într-o ţară europeană, să fie implicată şi Armata într-un scandal vizând ordinea publică. PSD a distrus suficient credibilitatea Ministerului de Interne – chiar au de gând se se extindă şi la Ministerul Apărării? Îl somez pe ministrul Apărării să nu se mai implice sub nicio formă într-o problemă care trebuie strict separată de atribuţiile Armatei. Chiar nu înţelege că ceea ce face este periculos?”, a scris Raeţchi.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat, sâmbătă, că există încercări de repetare a violenţelor de la protestul din Piaţa Victoriei şi face apel către cetăţenii de bună-credinţă să se delimiteze de astfel de acţiuni.

“Fac un apel către toţi cetăţenii de bună-credinţă să se delimiteze de actele de violenţă şi de persoanele care provoacă în mod deliberat intervenţia forţelor de ordine. Deja se încearcă repetarea violenţelor de aseară, fapt ce arată că valul de incitări de pe reţelele de socializare din ultimele zile au făcut parte dintr-un plan bine pus la punct. Astfel se explică şi de ce nu există un organizator oficial al acestui protest”, a scris Fifor, pe Facebook.

În opinia sa, PNL şi USR încearcă să deturneze un protest iniţiat de reprezentanţi ai diasporei, iar jandarmii au fost provocaţi de “anumite grupuri”.

“Lideri politici ai partidelor de opoziţie au înţeles să transforme dreptul unor persoane de a-şi exprima opiniile într-o acţiune de campanie electorală şi de răsturnare a unui Guvern ales democratic. Faptul că, încă de la începutul protestului, anumite grupuri au încercat să pătrundă în Palatul Victoria demonstrează încă o dată că planul a fost din start de a provoca reacţia forţelor de ordine. Grupuri bine organizate i-au provocat în permanenţă pe jandarmi, i-au atacat cu sticle şi pietre, cu garduri şi bucăţi de asfalt”, a mai scris ministrul Apărării.

 

Negrescu: Este necesară o reclădire a încrederii în societatea românească.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, că este necesară o reclădire a încrederii în societate, deoarece România este cea care pierde din cauza diviziunilor.

“Cred că, după protestele de ieri, este timpul, cu toţii, să ne implicăm pentru a reclădi încrederea în societatea românească. Pentru că aceste diviziuni, din nefericire, ne afectează pe toţi. Nu are nimic şi nimeni, ca să fiu precis, (…) de câştigat de pe urma acestei diviziuni. România pierde. Cu toţii pierdem. Nu este vorba despre protestatari, nu este vorba despre jandarmi, nu este vorba despre un partid de dreapta sau despre un partid de stânga. Este vorba despre ceea ce putem face cu toţii împreună de acum încolo ca să meargă lucrurile şi mai bine. Şi avem nevoie de toate resursele”, a afirmat Negrescu.

Ministrul a menţionat că este unul dintre reprezentanţii Guvernului care a trăit mult timp în afara ţării, acolo unde s-a şi format. “Iar eu nu văd niciun fel de conflict sau de diferenţă de opinii între diaspora şi cei din ţară. Sunt oameni în diaspora care au diferite opinii, sunt oameni în ţară care au diferite opinii. Trebuie să fim capabili să înţelegem că avem nevoie să găsim mijloacele pentru a comunica, de a ne respecta opiniile şi a înţelege că democraţia presupune, evident, în primul rând, nişte mecanisme foarte, foarte precise”, a spus Victor Negrescu.

El a explicat că opţiunile se exprimă prin implicarea în formaţiuni sau organizaţii politice, la alegeri, iar între perioadele electorale oamenii se pot exprima participând efectiv la diferitele moduri de manifestare permise de lege şi permise, în general, într-un sistem democratic.

“Eu sper ca din protestele de ieri să învăţăm cu toţii că legea trebuie să fie respectată de toată lumea, că dreptul de a protesta este un drept normal şi că, mai ales, este timpul să reîncepem această reclădire a societăţii româneşti, pentru ca să mergem cu toţii într-o direcţie cât se poate de comună”, a completat ministrul.

Negrescu a adăugat că reuşitele României au fost posibile atunci când societatea a reuşit să fie unită, atunci când s-a trecut peste diviziuni. “Citeam în ultimele zile o serie de documente, manuscrise, cărţi despre ce s-a întâmplat acum mai bine de 100 de ani. Şi am remarcat că, de fapt, reclădirea României moderne a fost posibilă prin implicarea tuturor formaţiunilor politice. Deciziile luate în Transilvania au fost posibile prin implicarea social-democraţilor din Transilvania. Eforturile ţărăniştilor, liberalilor din alte zone ale ţării şi ale conservatorilor au reuşit să ne aducă mai aproape pe toţi împreună”, a afirmat Negrescu.

El a subliniat că, deşi erau viziuni diferite, uneori chiar opţiuni clar diferite în ceea ce înseamnă fie politică internă, fie politică externă, s-a reuşit totuşi atunci să se meargă într-o singură direcţie.

“Eu cred că este important ca decidenţii la cel mai înalt nivel să conştientizeze ce am reuşit acum mai bine de 100 de ani şi să vină astăzi cu un mesaj de unitate şi, mai ales, să găsim resursele pentru a nu mai exista întâmplări cum au fost cele de ieri, în care, din păcate, toată lumea a avut de suferit şi, cu siguranţă, aşa cum spus şi mai devreme, este important să venim cu noi soluţii pentru recâştigarea încrederii în societatea românească”, a conchis ministrul Victor Negrescu.

Intotero: Fac un apel la românii de pretutindeni să nu se lase influenţaţi de îndemnuri şi incitări la ură şi violenţă

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a făcut sâmbătă un apel românii din diaspora să nu se lase influenţaţi de “îndemnuri şi incitări la ură şi violenţă”, pledând pentru respectarea legii.

“Violenţele care au deturnat acest protest (de vineri din Piaţa Victoriei – n.r.) au fost provocate de grupuri izolate. Instituţiile abilitate trebuie să ancheteze ce s-a întâmplat, pentru a se stabili cine a instigat şi cine a comis violenţe. Pledez pentru respectarea legii şi fac un apel la românii de pretutindeni să nu se lase influenţaţi de îndemnuri şi incitări la ură şi la violenţă. România şi românii nu au nevoie de mesaje care să dezbine şi să îi întoarcă pe oameni unii împotriva celorlalţi”, a scris Intotero, sâmbătă, pe Facebook.

Ea a adăugat că a asistat “cu profundă tristeţe” la evenimentele violente care au avut loc la protestul de vineri seara din Bucureşti.

“Au fost acţiuni regretabile care nu pot avea legătură cu ideea de democraţie, de exprimare a opiniilor, de protest paşnic într-un stat de drept. Susţin dreptul democratic al oricărui cetăţean de a protesta şi condamn cu fermitate violenţa ca instrument de manifestare a opiniilor. Cei mai mulţi dintre cei care au participat la protest sunt oameni de bună-credinţă, atât din diaspora, cât şi din ţară. Incidentele care au avut loc nu sunt reprezentative pentru modul în care românii de peste hotare aleg să se exprime public. Diaspora românească a demonstrat mereu că nu recurge la comportamente antisociale pentru a-şi face cunoscute opiniile. Protestul este o formă de exprimare şi, atât timp cât această activitate are loc paşnic şi în conformitate cu cadrul legal, ea reflectă dreptul la opinie al oricărei persoane care ţine cont de prevederile legale”, a menţionat ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Claudia Ţapardel: “Domnule Preşedinte Iohannis, nu fiţi sponsorul politic al extremismului şi al violenţei”

În calitate de cetăţean dar şi de tânăr politician am considerat întotdeauna că principiile pe care se fundamentează un stat democratic trebuie respectate. De aceea am să respect întotdeauna dreptul cetăţenilor la libera exprimare şi de a demonstra în mod paşnic, dar voi respinge cu fermitate intervenţiile politice prin care se încearcă deturnarea unor manifestaţii în acţiuni violente, cu scopul răsturnării unui Guvern şi pentru înlăturarea puterii politice stabilită în mod legitim, prin alegeri libere şi corecte.

De asemenea cred că în anul Centenarului, România ar fi avut nevoie mai mult decât oricând de unitate şi solidaritate între cetăţeni, între diferitele categorii sociale, iar întreaga clasă politică şi preşedintele României ar fi trebuit să fie promotorii unui astfel de comportament.

De aceea mă încearcă o imensă tristeţe să văd toate agresiunile şi violenţele care s-au deşfaşurat ieri seară în Piaţa Victoriei.

Şi în acest sens cred că putem ridica o serie de întrebări legitime:

Ce vină au oamenii nevinovaţi şi jandarmii care au fost atacaţi şi loviţi cu brutalitate de nişte huligani care nu reprezintă nici Diaspora românească şi nici românii adevăraţi?

Cum este posibil ca preşedintele României şi liderii opoziţiei să legitimeze actele de violenţă şi agresiune???

Cum este posibil ca în loc de apelul la calm şi cumpătare, preşedintele României a ales să atace Jandarmeria Română, care a depus toate eforturile pentru a asigura siguranţa şi ordinea publică?

În aceste momente, gândurile mele se îndreaptă spre doamna jandarm, care a fost agresată cu bestialitate, şi către toţi jandarmii şi oamenii nevinovaţi care au căzut victime acestor grupări organizate de huligani.

În final, aş dori să adresez un mesaj Preşedintelui României şi liderilor opoziţiei care prin declaraţiile publice asumate au legitimat şi încurajat în mod repetat mesajele obscene, ura şi comportamentul agresiv, devenind garanţii extremismului şi ai violenţei.

Domnule Preşedinte şi domnilor lideri ai opoziţiei, puterea se câştigă la vot şi respectând regulile democraţiei, nu instigând la ură şi la violenţă.

Nu avem nevoie de victime nevinovate pentru a avea “Guvernul meu” şi pentru a mai obţine un mandat de preşedinte în care “să vă simţiţi confortabil”.

Domnule Preşedinte, nu fiţi sponsorul politic al extremismului şi al violenţei! România are nevoie de linişte socială, unitate şi solidaritate pentru a merge pe calea dezvoltării şi prosperităţii economice şi pentru a avea o voce puternică în Europa.

PSD organizația județeană Harghita

Organizaţia Judeţeană Harghita a Partidului Social Democrat dezaprobă actele de violenţă care au deturnat demonstraţia din 10 august 2018 şi solicită autorităţilor statului să-i ancheteze pe cei care au incitat la violenţe şi pe cei care au comis actele de agresiune.

Diferenţele de opinie nu pot justifica niciodată violenţa.

Este grav că astfel de acte de agresiune au fost precedate de îndemnuri, provocări, sau chiar de implicarea directă a unor partide politice din opoziţie. Este regretabil că o acţiune democratică de protest paşnic s-a soldat cu numeroşi răniţi şi pagube materiale.

Românii nu trebuie să fie obligaţi să trăiască într-o ţară frământată de violenţe şi dezbinare.

PSD respectă libera exprimare şi dreptul cetăţenilor de a demonstra în mod paşnic şi respinge categoric acţiunile violente.

Cristian Bușoi, PNL București

Manipulări politice grosolane au dus la escaladarea evenimentelor din Piaţă. Jandarmeria a fost asmuţită cu bună-ştiinţă împotriva manifestanţilor. Prefectul Capitalei, dintr-un reflex de slujbaş politic, a vrut să arate probabil şefilor că-i “linişteşte” pe manifestanţi şi a dat un ordin care a făcut mult rău. Doamna prefect, care a avut şi o trecere pasageră prin administraţia pesedistă a Capitalei, ar trebui să-şi dea demisia. Nu s-ar repara răul făcut, dar măcar s-ar da un semnal că politrucii nu trebuie amestecaţi cu acţiunea Jandarmeriei.

În loc să fie izolaţi bătăuşii- cu care forţele de ordine nu este prima data când se confruntă- s-a urmărit escaladarea şi compromiterea unei acţiuni paşnice de protest. S-a ajuns aici pentru că pesediştii au tendinţa de a pune talpa pe gât oricui nu este de acord cu partidul.

Un protest paşnic transformat, cu abilitate, într-o debandadă care să asmută oamenii unora contra altora. Asta a făcut PSD-ul.

Dan Nica: Preşedintele trebuie să asigure stabilitatea, nu să politizeze protestele!

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, atrage atenţia că reacţiile Preşedintelui Klaus Iohannis şi ale opoziţiei stimulează tensiunile existente în societate în loc să le aplaneze şi face un apel la calm şi la respectarea legii.

“Este de neînchipuit faptul că Preşedintele unei ţări europene încearcă să câştige capital electoral pe seama protestelor de vineri, în loc să îşi facă treaba de mediator! Îi reamintim domnului Iohannis că guvernele se schimbă prin vot democratic, nu prin stimularea urii şi a violenţei! Este profund iresponsabil ca, într-un climat atât de tensionat, tocmai preşedintele ţării să fie cel care vine şi pune gaz pe foc. Este şi mai iresponsabil să ataci Jandarmeria şi să nu condamni deloc actele de violenţă şi vandalism generate de acel grup de agitatori”, arată Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social democraţi face, de asemenea, un apel la calm şi la respectarea legii.

“Ceea ce trebuie să înţeleagă opoziţia este că singura cale reală spre dezvoltare este prin asigurarea stabilităţii şi prosperităţii, nu prin stimularea urii. Respectăm dreptul oricărui cetăţean de a protesta paşnic şi în limitele legii, dar condamnăm cu fermitate orice act de violenţă şi vandalism”, mai spune Nica.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă