Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

PSD: Bugetul pe 2019 aduce beneficii importante pentru cetăţeni

PSD salută, într-un comunicat, adoptarea bugetului pe 2019, susţinând că acesta aduce beneficii importante pentru cetăţeni şi consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 13.03.2019 - 16:52

„PSD salută adoptarea, pentru a doua oară, a Bugetului pentru anul 2019, care va aduce multe beneficii cetăţenilor români. În acest an s-au alocat 15,7 miliarde lei în plus pentru investitii, din care 6,9 miliarde lei pentru infrastructura de transport”, se arată în comunicat.

Social-democraţii susţin că este „bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României, 46,6 miliarde lei, cu 16,4 miliarde în plus faţă de Guvernarea Cioloş şi cu 7,3 miliarde în plus faţă de anul trecut”.

Una dintre cele mai importante investiţii în sănătate în 2019 va fi construcţia şi dotarea a 20 de centre de radioterapie prin care se va realiza un tratament avansat pentru copii şi adulţi, precizează PSD.

„Educaţia va primi 9,9 miliarde lei în plus faţă de 2018. Bugetul pe 2019 prevede finanţarea construcţiei a 1000 de grădiniţe cu profil sportiv. Fiecare dintre acestea va găzdui cel puţin 100 de copii şi va fi construită pe o suprafaţă totală de minim 5.000 mp ce va include obligatoriu un teren de sport multifuncţional”, se mai arată în comunicat.

Construirea celor 1.000 de grădiniţe a fost anunţată odată cu adoptarea OUG 114, la finalul anului trecut, guvernanţii precizând că este vorba despre grădiniţe private, a căror construcţie este finanţată de stat şi în care doar 3% din locuri vor fi fără plată.

PSD mai susţine că noul buget include sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei în prezent la 1.265 lei, începând cu 1 septembrie 2019. De asemenea, de la aceeaşi dată va creşte şi pensia minimă cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creşterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariaţi, cu excepţia celor cu studii superioare, unde creşterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcţii salariul minim brut va fi de 3.000 lei, se arată în comunicat.

„Totodată bugetul prevede creşterea alocaţiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300 lei. Trebuie remarcat că, deşi s-au lăudat că susţin creşterea alocaţiilor pentru copii, reprezentanţii PNL şi USR au votat şi de această dată împotriva Legii Bugetului care dispune de aceste majorări”, afirmă PSD.

Social-democraţii spun că o premieră pentru România cuprinsă în noua Lege a bugetului este finanţarea unui program dedicat pentru cetăţenii din Regiunea de Nord-Est care cuprinde judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui şi care este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Pentru reducerea decalajelor nivelului de trai dintre această regiune şi restul Europei, Guvernul va acorda ajutoare de stat pentru familiile cu venituri mici din această zonă pentru reabilitarea locuinţelor, respectiv pentru izolarea caselor, montarea de ferestre termopan şi mutarea toaletelor în interiorul locuinţei.

„În pofida tuturor atacurilor nejustificate, bugetul total al administraţiei publice locale va creşte în acest an cu 4,6 miliarde lei. În baza principiului descentralizării, autorităţile locale vor gestiona mai multe plăţi care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecţia copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei şi urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autorităţile locale şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în comunicat.

PSD consideră că „votul de astăzi pune capăt blocajului instituit de preşedintele Iohannis, care ar trebui să îşi ceară scuză de la toate categoriile sociale afectate de întârzierea inutilă a intrării în vigoare a noului buget”.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri pentru a discuta din nou, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, bugetul de stat pe 2019. Bugetul a fost votat fără modificări şi va fi trimis la promulgare preşedintelui.

Comentarii

loading...