10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVictime colaterale dupa fuziunea dintre "Ardeleana" SA si "Unirea" SA Alba Iulia

Victime colaterale dupa fuziunea dintre “Ardeleana” SA si “Unirea” SA Alba Iulia

Unul dintre actionarii minoritari ai fostei societati comerciale “Unirea” SA Alba Iulia solicita, in instanta, actionarului majoritar validarea retragerii din firma si achitarea pachetului de actiuni detinut la o valoarea medie de piata inregistrata la mijlocul anului 2004. SC “Unirea” SA, cu sediul pe bulevardul Transilvaniei, a administrat o suprafata importanta de spatii comerciale situate intr-una dintre cele mai importante zone de interes economic din Alba Iulia.
Pachetul majoritar de actiuni, detinut de SIF Banat-Crisana (84,3%), a fost achizitionat, la mijlocul anului 2004, de firma omului de afaceri Dorel Tamas, “Cristian Prod Impex” SRL. Miliardarul albaiulian, care a cumparat, recent, Hotelul “Continental” din Cluj-Napoca, a platit pentru actiunile “Unirea” SA 15,4 miliarde lei.
Dupa ce a devenit actionarul majoritar, Tamas a decis in cadrul unei adunari generale extraordinare, care a avut loc in 30 august 2004, fuziunea prin absorbtie a “Unirea” SA cu o alta societate a acestuia, respectiv “Ardeleana” SA Alba Iulia. Si la aceasta din urma, care are obiect de activitate in domeniul fabricarii incaltamintei, afaceristul detine, prin “Cristian Prod Impex” SRL, 97,3% din actiuni.
Actionarul minoritar Leontin Petre, proprietarul unui pachet de 5,45% din actiunile firmei “Unirea”, a solicitat in AGA extraordinara din august 2004, cand s-a opus fuziunii prin absorbtie cu “Ardeleana”, retragerea din societate si achitarea contravalorii celor 96.726 actiuni la pretul de 10.300 lei/actiune. Petre a invocat un text de lege potrivit caruia daca un actionar nu este de acord cu o anumita decizie luata in cadrul AGA poate invoca retragerea din societate, respectiv plata pachetului de actiuni detinut.
Solicitarea actionarului majoritar nu a fost aprobata in AGA extraordinara, cand s-a hotarat amanarea discutarii solicitarii respective pe o perioada nedeterminata, pana la incheierea negocierilor cu actionarul care doreste retragerea. “Consider ca aceasta procedura si amanare au doar scopul de a tergiversa achitarea contravalorii actiunilor la care legea ma indreptateste, SC “Unirea” SA folosindu-se in mod nelegal si abuziv de aceste sume”, sustine Leontin Petre in actiunea juridica aflata in prezent pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia.
Instanta de fond – Tribunalul Alba – a respins actiunea actionarului minoritar pe motiv ca solicitarea acestuia a fost doar amanata nu si respinsa de AGA de la “Unirea” SA. La Curtea de Apel nu s-a luat inca o decizie definitiva, procesul aflandu-se in faza realizarii unei expertize care sa arate valoarea la care ar trebui ca actionarul majoritar sa achizitioneze pachetul aflat in proprietatea lui Leontin Petre. Aceasta, in conditiile in care instanta de judecata va decide ca actionarul minoritar se poate retrage din societate si poate beneficia de contravaloarea actiunilor.
Dorel Tamas si-a extins afacerile in ultimii ani, una dintre politicile practicate de acesta fiind absorbtia de catre “Ardeleana” a altor societati pe care le detinea sau pe care le-a cumparat. Procese similare cu cel in care a fost implicata “Unirea” SA, care a fost radiata de la Registrul Comertului in februarie 2005, au avut loc si in 2002, cand s-a realizat fuziunea prin absorbtie a firmelor “Helidor” SRL, “Helidor Alfa” SRL, “Helidor Beta” SRL si “Helidor Gama” SRL, respectiv in 2004, cand au fost absorbite societatile “Venussiana Impex” SRL, “Fabrica de Case” SA, “Helia Gama” SRL si “Uni Romtin” SA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă