10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialTranzactii cu 3.000 de tone de porumb neplatite, la Timisoara

Tranzactii cu 3.000 de tone de porumb neplatite, la Timisoara

Ofiterii Serviciului Cercetari Penale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis au finalizat ancheta declansata impotriva unui patron, acuzat de escrocherii de miliarde de lei cu instrumente de plata false. Este vorba despre Ionel Nicu Popescu (53 ani), administrator al unei societati comerciale din Timisoara, in prezent aflat in penitenciar pentru alte delicte de natura economica.
Potrivit anchetatorilor, Popescu a preluat in 1999, de la sotia sa, prin procura notariala, SC “Kolltim Ro” cu sediul in municipiul resedinta de judet, iar doi ani mai tarziu a dat “lovitura” vietii sale. El a incheiat un contract de achizitie cereale cu societatea “Agrex Shipping” din Constanta, iar in perioada aprilie-august 2001, timisoreanul a reusit sa achizitioneze peste 3.000 de tone porumb furajer din import. Nu a reusit sa plateasca decat o parte din contravaloarea marfii, ramanand cu o datorie de 299.965 de dolari.
Din acel moment a fost pusa in miscare o inginerie financiara de zile mari. Aceasta suma a fost garantata cu trei file CEC si un bilet la ordin, care nu aveau acoperire in conturi bancare si care erau emise de terti, mai exact alte firme cu care patronul intrase in relatii de afaceri. De altfel, intreaga cantitate de porumb furajer a fost vanduta unor firme din Urziceni, Mizil, Avrig, Targoviste, Focsani, Constanta, Bucuresti si Buzau, care toate au achitat contravaloarea marfii, unele direct in contul “Agrex”.
Au urmat alte tranzactii, astfel ca societatea timisoreana reprezentata de Ionel Nicu Popescu a acumulat in total o datorie de 311.447 dolari catre firma constanteana, iar ca urmare a cerut o noua esalonare a debitului, invocand blocajul financiar. Presat de situatie, Popescu a emis un bilet la ordin pentru suma de 9,6 miliarde lei in favoarea “Agrex”, insa, in locul celor aproape 10 miliarde lei, firmei constantene i-a fost decontata suma de 288.000 de lei. Atat avea timisoreanul in cont. In speranta ca nu poate fi vorba decat de o greseala, societatea furnizoare a completat si cele trei file CEC in alb primite de la partenerul de afaceri timisorean, insa si acestea au fost refuzate la plata din cauza lipsei de disponibil din cont. Patronul este acuzat de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă