9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSituatie disperata la Furnimob

Situatie disperata la Furnimob

Salariatii de la Furnimob au intrerupt ieri lucrul si au iesit in curtea societatii pentru a protesta ca nu si-au primit salariile. Cei aproape 600 de angajati spun ca nu isi mai primesc salariile in intregime de cateva luni.

Mai mult, ei reclama ca taxele catre stat nu le-au mai fost platite din 2001, astfel ca nu beneficiaza de asistenta medicala sau de vechime in munca. Datoria catre buget este de 34 miliarde de lei, fara penalitati. Mihail Stefanescu, unul dintre muncitori, spune ca dupa 22 de ani de munca, numai in cadrul Furnimob, are un salariu de 4,4 milioane de lei. O angajata spune ca primeste dupa 33 de ani de munca 3,9 milioane de lei. Desi au devenit actionari dupa programul de privatizare in masa, salariatii reclama ca nu au fost consultati la privatizare si ca nu au primit dividende niciodata.
In majoritate, salariatii de la Furnimob au 30-35 de ani de vechime, numai in fabrica. “Ce sa facem? Unde sa ne ducem? Muncesc in gaze, desi sunt operata, pentru ca nu mai am unde sa ma mai duc la varsta mea!”, spune una dintre angajate.

Conducerea, principalul vinovat

Liderul de sindicat, Radu Ionel, acuza si conducerea pentru privatizarea frauduloasa a societatii, luna trecuta. “Furnimob are un patrimoniu de 21 milioane de dolari si vanzarea a fost facuta la 5,1 milioane de dolari”, spune liderul. Acesta afirma ca societatea mai are doua modalitati de existenta a societatii. Prima implica o forma de asociere cu noii patroni, forma in care salariatii devin chiriasi. AVAS a vandut insa numai activele si utilajele, achizitionate printr-un imprumut de 9 milioane dolari de la Banca Mondiala, iar salariatii nu au putere financiara sa investeasca. Cea de-a doua solutie este lichidarea. Radu Ionel le-a comunicat salariatilor ca, dupa discutii cu conducerea, s-a hotarat ca 85% din salarii sa fie acordate maine, iar restul pana la 90%, pana la sfarsitul saptamanii. La auzul acestei vesti, salariatii au strigat intr-un glas: “Astazi!”. Liderul de sindicat a amintit ca Furnimob este infiintata in 1967 si ca din 1974 lucreaza numai pentru export. Reprezentantii Celco SA, firma constanteana care a cumparat activele de la AVAS, a declarat ca preluarea efectiva nu a fost facuta si ca situatia va fi discutata maine, in cadrul primei AGA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă