9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSabotaj italian in Mamaia

Sabotaj italian in Mamaia

Seara statiunea Mamaia este arhiplina. Lume galagioasa la terase, fete care rad zgomotos. Copiii se urca in tiribombe pentru prima data in acest an. Un ospatar deschide frigiderul pentru a mai scoate o sticla de suc rece si una de vin. Desi e miezul noptii, arsita iti provoaca sete. In camerele de hotel, aerul conditionat curge in valuri. In piateta de la Cazino, zeci de copii se zbenguie sub jeturile de apa. “Inca o bere rece, te rog”, se aude de la una dintre terase. Dintr-o data, forfota se opreste; totul incremeneste si intunericul pune stapanire pe statiune. Vinul iti ramane in gat, iar copiii din tiribombe stau suspendati cu capetele in jos. Lifturile se blocheaza intre etaje. Nu este o scena dintr-un film de groaza si suspans, nu este un scenariu ipotetic al lui Hitchcock si nici o invazie extraterestra imaginata de cineasti americani. Este una dintre serile obisnuite petrecute in Mamaia.


Patronii, cei mai afectati

In ultimele zile, penele de curent din statiunea Mamaia au intrecut orice limita. De parca sunt programate de o mana nevazuta, aproape in fiecare seara, cand actiunea incepe sa se incinga, intunericul pune stapanire pe tot. Situatia este extrem de ingrijoratoare atat pentru investitorii din statiune, cat si pentru autoritatile locale. Exista voci care vorbesc chiar despre un sabotaj al societatii Electrica Dobrogea, cumparata recent de catre italienii de la ENEL. Problemele au aparut de cateva zile, de cand gradul de ocupare a statiunii Mamaia este de 100%. Nu mai gasesti, in aceasta perioada, nici un loc in hoteluri. Pe langa turisti, in fiecare seara, terasele din statiune sunt ocupate si de constanteni. Ce se intampla de fapt?

Reteaua nu face fata

Specialistii sustin ca penele de curent apar din cauza ca agentii economici au declarat o putere instalata mai mica decat cea reala. Este adevarat, problemele au inceput in momentul in care statiunea s-a umplut de turisti. Proprietarii de terase au obligatia sa anunte Electrica SA daca doresc sa-si majoreze numarul de kilowati consumati. Patronii estimeaza un consum care, in principiu, ar trebui respectat. Consumul s-a depasit insa in aceste zile din cauza caniculei de afara, pe de o parte, si a cererii foarte mari pentru produse, pe de alta parte. In ultima saptamana, vanzarea de bauturi racoritoare a crescut cu peste 30%, si toate trebuie sa stea la rece. Intreruperile se produc seara, cand se inregistreaza orele de varf de sarcina ale SEN (sistemul electroenergetic national).
Exista insa o explicatie pentru care patronii nu notifica Electrica Dobrogea de modificarea parametrilor de consum de energie electrica. Clientii sunt taxati cu cateva milioane bune de lei pentru aceasta operatiune. Purtatorul de cuvant al Electrica, Johanna Scantee, spune ca tariful nu este fix, dar in orice caz “nu este exagerat pentru un agent economic din Mamaia”. Patronii raspund prin faptul ca nu aveau de unde sa stie ca va fi atat de multa aglomeratie si ca nu se justifica o astfel de investitie pentru numai doua saptamani din an.

Turistii sunt de vina

Unul dintre motivele pentru care defectiunile au fost remediate intr-un timp indelungat, de pana la cateva ore, este indisciplina conducatorilor auto. “Accesul echipelor de interventii cu autospeciale, pentru manevre si lucrari in instalatiile de pe teritoriul statiunii Mamaia (posturi de transformare, linii electrice subterane, linii electrice aeriene), este ingreunat de blocarea cailor rutiere de catre autovehiculele parcate necorespunzator”, spune conducerea sucursalei Constanta a Electrica Dobrogea, intr-o adresa remisa primariei. In aceeasi adresa se vorbeste despre un “standard de performanta”, care in aceste conditii nu poate fi respectat.

Monopol

Din pacate, in domeniul distributiei de energie electrica, Electrica Dobrogea nu are concurent. Ea dispune, in intreaga regiune, de 10.743 linii de joasa tensiune si 5.727 puncte de transformare, conform ultimelor date publicate pe pagina de internet a societatii. Monopolul Electrica afecteaza nu numai agentii economici din Mamaia si turistii, dar chiar si pe localnici. Daca la instalatia electrica din propria locuinta survine o defectiune in timpul noptii, nu aveti ce face decat sa asteptati pana dimineata. Echipele de interventie Electrica vor sta cu mainile in san pana dimineata, pentru ca nu au voie sa intervina decat in cazul penelor majore de curent. Aceasta informatie ne-a fost furnizata inainte sa apara problemele in Mamaia. Probabil ca stia ceva conducerea Electrica.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă