10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialRegrupari politice motivate de "anticipate"

Regrupari politice motivate de “anticipate”

CLUJ-NAPOCA. Partidele clujene incearca sa isi regrupeze activistii, la un an de la alegerile generale, mai ales ca amanarea integrarii in Uniunea Europeana pentru 1 ianuarie 2008 ar putea provoca alegeri anticipate. In timp ce Alianta “D.A.” incearca sa castige teren in mediul rural, PSD vrea sa porneasca ofensiva in orase, pornind din ultimul sau bastion din judetul Cluj, Campia Turzii. Acolo, social-democratii au suferit o lovitura prin plecarea unui numar important de membri de partid, care l-au urmat pe consilierul local Avram Gal, fost lider al PSDR, in PPCD.
Totodata, PRM intentioneaza sa foloseasca aceeasi reteta politica din anul 2000, profitand de nemultumirile populatiei fata de activitatea Guvernului. Partidele mici, cum ar fi PC si PPCD, incearca sa imite comportamentul politic al UDMR si sa devina “partide de nisa”, cu un electorat limitat din punct de vedere numeric, dar stabil si disciplinat. Batalia cea mai acerba pare sa se poarte la Dej.
Primarul Ioan Ungur a devenit membru al PNL dupa ce a castigat cel de-al doilea mandat consecutiv ca independent. El incearca, astfel, sa reziste presiunilor opozitiei din Consiliul Local, conduse de viceprimarul PSD Morar Costan, fost membru al ApR. In Consiliul Local Dej, PRM a iesit din jocuri dupa cei doi consilieri locali ai sai au devenit membri ai Partidului Conservator.
La Cluj-Napoca, Gherla si Huedin, functioneaza eficient coalitia dintre Alianta “D.A.”, care a desemnat primarii, si UDMR care a obtinut posturile de viceprimari in timp ce la Turda, administratia locala este dominata categoric de reprezentantii Aliantei. In mediul rural exista primari care s-au transferat ori sunt pe cale sa se transfere de la partide din Opozitie la formatiunile aflate la Putere. Astfel, primarul din Apahida, Ionel Farcas, ales pe lista PSD dupa ce a trecut prin PD, este pe punctul de a deveni liberal.
Si principalul partid de Opozitie se bazeaza pe primari racolati in perioada in care s-a aflat la Putere. Cel mai bun exemplu este primarul din Campia Turzii, Ioan Vasinca, fost democrat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă