10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPrima scoala pedagogica din Ardeal, la un pas de prabusire

Prima scoala pedagogica din Ardeal, la un pas de prabusire

Prima scoala pedagogica din Ardeal risca sa se prabusesca daca nu vor fi efectuate lucrari pentru consolidarea imobilului. Constructiile din centrul vechi al Aradului au nevoie de o restaurare rapida, in caz contrar ele se vor darama fara ca la baza surparii sa fie vreun cutremur. Majoritatea au fost construite in secolul al XIX si unele dintre ele se afla intr-o stare tehnica deplorabila.
In aceeasi situatie se afla si cladirea “Preparandiei” in care a functionat prima scoala pedagogica din Ardeal, unde erau pregatiti invatatorii ce urmau sa predea in limba romana. Pana acum nimeni nu pare dispus sa refaca imobilul si sa il consolideze. In acest caz, unica solutie este cumpararea cladirii de catre Primaria Arad, urmand ca sa fie renovata din banii publici. Viceprimarul orasului, Levente Bognar, crede ca numai asa “Preparandia” ar mai putea fi salvata.
Si alte constructii vechi, de patrimoniu, se afla in aceeasi stare de degradare. Una dintre acestea, nefunctionala, este o cladire care a apartinut firmei “Astra-Vagoane”, care a fost ridicata la inceputul secolului trecut. Imobilul a adapostit pana la privatizarea uzinei centrul de calcul.
Multe din cladirile vechi au fost vandute locatarilor, iar acestia sunt pensionari si nu detin banii necesari pentru consolidarile care ar trebui facute. Ei pot fi sprijiniti pentru intretinerea constructiilor atat prin autoritatile locale, cat si prin Ministerul Culturii, conform unei hotarari de Guvern din 2003. Trebuie, insa, ca proprietarii sa solicite sprijin, lucru care pana acum nu s-a prea intamplat. Alte cladiri sunt revendicate si, existand procese pe rol, nimeni nu-si investeste banii intr-o locuinta din care ar putea fi evacuat.
Cert este ca centrul vechi al Aradului trebuie salvat. Ramane de vazut daca se va incerca acest lucru sau imobilele vor fi lasate in voia sortii si a proprietarilor fara bani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă