9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPodgoria Aradului renaste

Podgoria Aradului renaste

– Replantarile de vita-de-vie incep in zona Minis-Maderat.

Dupa ce, ani la rand, au cumparat mari suprafete de teren din Podgoria Aradului, pe care erau cultivate soiuri de vita de vie, italienii au inceput sa le replanteze, cu intentia de a produce vin pentru export, in urmatorii 2-3 ani.
Astfel, "Genagricola", companie a grupului italian Generali, care exploateaza deja in Romania terenuri agricole, incepe in acest an sa planteze vita de vie in regiunea Minis-Maderat. In aceasta toamna, italienii planteaza primele 30 de hectare de vita de vie, iar tinta este sa ajunga curand la 120 de hectare plantate si o productie de 1.300-1.500 de tone de struguri. "Inceperea productiei de vin este prevazuta pentru 2011. Costul de infiintare a unui hectar de vita de vie este similar cu cel din Italia, de circa 20.000 de euro", au declarat reprezentantii companiei italiene. Productia estimata este de 9.000-10.000 de hectolitri de vin, care va fi vandut atat in Romania, cat si la export. Minis-Maderat este o regiune viticola importanta, unde sunt cultivate atat soiuri albe, cat si rosii. In Maderat predominante sunt soiurile albe ca Mustoasa de Maderat, Riesling Italian, Feteasca regala, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, iar la Minis soiuri rosii precum Burgund, Pinot Noire, Cadarca, Cabernet, Merlot.

Cultura vitei de vie si producerea vinului in zona Minisului au o vechime seculara. Primele preturi ale vinului sunt cunoscute din anul 1720, cand un acov (54,3 litri) de vin rosu de Minis costa intre 1 si 1,5 florini imperiali. Valoarea lui a urcat in timp, astfel ca in 1741 acovul a ajuns la 4,5 florini, in 1762 la 18, pentru cel obisnuit, si la 90 pentru cel dulce. In 1791, pretul vinului rosu a ajuns la 50 de florini acovul. Schimbat in natura, in 1791, un litru de vin dulce de Minis echivala cu 60-75 de kilograme de grau. Crama scolii din Minis, unde este pastrat astazi vinul vechi, este cea mai veche din zona. Ea a fost construita in 1749 de contele Anton Grossalkovich, la subsolul castelului pe care-l avea in proprietate. Contele a facut primele incercari de comercializare a vinurilor rosii de Minis in Cehia si din 1751 in Anglia.

COLECTIE
Colectia actuala a Statiunii de Cercetare si Productie Viniviticola Minis cuprinde peste 50.000 de sticle cu vin de diferite varste, din soiurile Riesling, Mustoasa, Feteasca, Rosu Burgund, Cabernet si Merlot. Vedetele colectiei sunt cateva sticle de Riesling italian din 1926, care costa 600 de dolari bucata. Pe sticlele sigilate cu parafina se afla incrustata din turnare cate o pecete regala, care atesta valoarea si vechimea vinului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă