10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialPlacintele traditionale au batut palinca

Placintele traditionale au batut palinca

» Oradenii au stat ore in sir
la rand, sa apuce sa guste din bucatele traditionale facute de femeile din Chiscau

Placintele traditionale cu cartofi, prune, varza, branza si marar, painea saracului sau balmosul au fost cele mai cautate produse culinare la Targul palincarilor, organizat la Oradea. In cele trei zile, sute de persoane au stat ore in sir la coada sa apuce sa guste din bucate, desi evenimentul a fost organizat pentru promovarea faimosului produs spirtos.   
Femeile din Chiscau au demonstrat din nou ca ele gatesc cele mai bune placinte din zona. Retetele sunt invatate de la mame sau bunici si pregatite de regula la sarbatori sau la pomana mortilor, de Paste. Placintele taranesti se mai fac si cand gospodarii au oameni la lucru.
Saveta Andru, una dintre placintaresele din Chiscau, a facut placinte cu prune si cu branza dulce, prea putine, insa, pentru numarul mare de doritori.  
"Pentru placinte se pune lapte, zahar, oua, ulei, drojdie si farina. Amesteci, lasi la dospit si dupa ce a dospit intinzi aluatul pe masa si tai bucatele patrate. Pui pe urma amestectul de branza dulce, prune mere, sau nuci. Inainte sa le bagi in cuptor dai pe deasupra cu ou", a dezvaluit placintareasa reteta.  
Nanele din Chiscau au pregatit si traditionala paine a saracului, cautata de multi vizitatori, care au auzit de produs, insa nu au apucat niciodata sa manance. "Painea saracului se face din farina de sacara, farina de malai si drojdie. Se coace in frunze de vie unsa cu apa sau in tava. Se face din vremuri de demult ca atunci lumea nu era asa buna ca acuma si oamenii nu aveau unde sa mearga sa mai lucre sa faca un ban si sa-si ia atatea ca acuma. Nu a fost de unde cumpara si lumea era mai saraca", a spus femeia, care sustine ca in timpul unui targ la Bucuresti, painea saracului a avut cea mai mare trecere.

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă