10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPasapoartele retinute la granitele din Arad s-au ratacit pe drum

Pasapoartele retinute la granitele din Arad s-au ratacit pe drum

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Pasapoartelor (SPCEP) din Arad a primit doar trei documente, desi Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera a retinut sute de astfel de acte. Dintre acestea, numai un talon avea specificat pe spate ca exista acte doveditoare care sa ateste intarzierea in strainatate de peste 90 de zile in ultimele sase luni, deci persoana careia i s-a ridicat pasaportul va veni cu ele pentru a-si recupera actul, in timp ce pe celelalte doua era specificat ca nu exista acte doveditoare. In acest caz, ele vor fi suspendate pentru minim un an de zile.
In zilele urmatoare se asteapta sa soseasca si restul pasapoartelor retinute de catre politistii de frontiera. Numai ca, ultimele hotarari ale Ministerului Administratiei si Internelor nu au schimbat cu nimic situatia: romanii raman cu pasaportul in buzunar, dar nu vor putea calatori cu el in strainatate. Seful SPCEP, Ioan Ganda, a declarat ca va respecta legea pentru eliberarea pasapoartelor retinute la frontiera, adica cei in cauza vor trebui sa prezinte dovezi clare, cum ar fi permis de munca, permis de sedere si dovada legalizata ca persoana respectiva a fost la studii. In cazul celor care sustin ca au fost internati in spital pentru a-si putea justifica intarzierea cu care au revenit in Romania, ei trebuie sa aduca bilet de externare, stampilat, pe care sa fie metionata perioada spitalizarii, iar aceasta trebuie sa poata acoperi intreaga perioada de depasire a celor 90 de zile de sedere in Spatiul Schengen.
Oficialii Ministerului Administratiei si Internelor au mentionat ca romanii pot justifica intarzierea si cu ajutorul unei hartii eliberate de un service auto, conform careia li s-a stricat masina, insa la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea Pasapoartelor aceasta dovada nu este considerata valabila, deoarece nu este prevazuta clar in ordonanta de urgenta.
In ultimele zile, numarul pasapoartelor noi eliberate la Arad a fost foarte mare. Numai in luna iulie au fost eliberate 4.103 de astfel de documente, cu aproape 100 mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă