9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPalatul Sutu, asaltat de negustori si gura-casca

Palatul Sutu, asaltat de negustori si gura-casca

Curtea Muzeului Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu s-a dovedit a fi neincapatoare pentru sutele de participanti la Targul International al Colectionarilor, care s-a desfasurat pe parcursul ultimelor doua zile. Veniti din toata tara, pasionatii de antichitati, numismatica, filatelie, carti postale ilustrate au sperat sa gaseasca piesa pe care o cauta de ani de zile. Revederea cu “colegii” de hobby se lasa cu lacrimi si cu imbratisari, dar si schimb de informatii. Majoritatea colectionarilor au devenit, firesc, si negustori. Targul este si un bun prilej ca bucurestenii sa le ofere piese rare, pe care nu vor sa le aduca, asa ca unii expozanti dau o fuga pana la domiciliul clientului si se intorc apoi la targ bucurosi sau dezamagiti. Ca de fiecare data, organizatorii au fost Asociatia Filatelistilor din Bucuresti si Carto-Clubul Roman. Serban Dragusanu, presedintele CCR, este nelipsit si bucuros ca evenimentul este marcat si de Posta Romana, care a pus in circulatie, sambata, un plic ce ilustreaza si Targul International al Colectionarilor, si cladirea Palatului Sutu. S-au aratat interesati de exponate vizitatori italieni, greci, americani, englezi. Pentru ca locul de desfasurare a targului se afla la iesirea din statia de metrou “Universitate” si intrarea este libera, s-au perindat si numerosi gura-casca. Fara intentia de a cauta si cumpara ceva, unii dintre acestia i-au exasperat pe colectionari cu intrebarile. Interesul expozantilor a fost si sa-si vanda marfa.
Printre obiectele care au starnit interesul si curiozitatea vizitatorilor a fost o luneta cu trepied de la 1893 (1.500 euro), un “simphonion simplex” (stramosul gramofonului) in stare de functionare – 800 euro, o minimasina de cusut de la 1900 – 200 euro. Negustorul, Constantin Marinel, spune ca a venit special din Braila si este bucuros ca in numarul din septembrie al revistei de antichitati va aparea si el, cu cea mai mare colectie de portelan “Kuznetov” ce-i apartine. Colectionarul mi-a aratat un bilet de loterie de la “Expozitiunea Universala de la Paris 1889”.
Un stand mai aparte este al colectionarului Alexandru Muresan, miner in Baia Sprie, care a venit cu tot felul de pirite si cristaluri de cuart, dar si cu indrumari pentru folosirea acestora pentru tratamente.
Vizitatorii si colectionarii pot achizitiona timbre, dar si lei moldovenesti de la Aureliu Ciobanu, filatelist si cartofilist din Chisinau. Este profesor de filozofie la baza, dar acum lucreaza intr-un fond de investitii. “Sora mea locuieste in Bucuresti si de fiecare data cand este un targ sunt prezent”, spune colectionarul.
Urmatorul targ al colectionarilor va avea loc la Brasov, in 6 august, apoi pe 21-22 august la Constanta, iar in prima sambata si duminica a lunii septembrie, o noua editie la Muzeul Municipiului Bucuresti – Palatul Sutu.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă