10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNor cu soda caustica deasupra Deltei Dunarii

Nor cu soda caustica deasupra Deltei Dunarii

» O parte a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii este poluata de un nor cu mare continut de soda caustica.

» Administratorii Alum Tulcea, firma vinovata de incidente, au fost amendati cu 50.000 lei.

Uzina de alumina din Tulcea, desi nu mai functioneaza de doi ani, continua sa polueze satul Mineri si o zona a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Aceasta concluzie apartine Garzii de Mediu. Nicolae Acceleanu, comisarul Garzii de Mediu Tulcea, a declarat ca "la halda de slam a SC Alum Tulcea s-a produs o poluare semnificativa din cauza nerespectarii procedurilor de administrare a haldei. Nu s-a umectat continuu terenul uscat din aceasta halda, iar un nor de praf cu un continut mare de soda caustica a fost purtat de vant in satul Mineri si spre lacul Somova, care se afla pe teritoriul ARBDD. Astfel s-au adus prejudicii serioase gospodariilor satenilor din Mineri, precum si faunei si florei salbatice din ARBDD. Pentru acest accident, administratorii uzinei de alumina au fost amendati cu 50.000 lei".

 

Gheorghe Dragu, fostul lider al sindicatului Alum, a declarat ca "masurile stabilite de Garda de Mediu pentru prevenirea unor poluari similare cu cea produsa in urma cu cateva zile la halda de slam nu pot fi aplicate pentru ca administratorii uzinei de la Slatina au disponibilizat, la inceputul acestui an, aproape tot personalul. Din 200 de angajati cati mai existau in uzina, au ramas doar 30, care se pregatesc si ei sa plece. Probabil ca uzina va fi dezafectata". Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, a declarat ca nu va permite nici o activitate de dezafectare la uzina de alumina pana cand nu va fi reconstruita ecologic halda de slam de la Mineri.

Plan de ecologizare
In mandatul anterior de comisar general, Silvian Ionescu a fost foarte aproape sa ecologizeze halda de la Mineri. La solicitarea sa, in 2006 a fost intocmit un plan de inchidere si de ecologizare a celor 50 ha de depozit foarte periculos. Dupa plecarea din functie a lui Silvian Ionescu, planul de ecologizare a fost abandonat, iar halda care polueaza a fost autorizata de Agentia de Protectie a Mediului Tulcea sa functioneze in aceleasi conditii de nesiguranta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă