10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat pentru dvs.

Ne-am interesat pentru dvs.

Activitatea de liber-profesionist a artistilor

Legea privind instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania, aparuta in M.O. nr. 401 din 12.05.2005, stabileste ca activitatea artistic-interpretativa se echivaleaza cu zile lucratoare astfel: o participare in direct la un spectacol sau o reprezentare artistica televizata – 10 zile lucratoare; o participare la realizarea unui spectacol sau a unei reprezentari artistice organizate de o institutie publica de profil – 10 zile lucratoare, la care se adauga cate o zi pentru fiecare reprezentatie; o participare la realizarea unei emisiuni TV inregistrate – 15 zile lucratoare; o participare la realizarea unei inregistrari de teatru radiofonic sau TV, roluri principale: 40 de zile lucratoare; roluri secundare: 20 de zile lucratoare; o participare la realizarea unei intregistrari muzicale pe orice tip de suport tehnic – 10 zile lucratoare; o participare la un eveniment artistic de genul festival, gala si altele asemenea, declarat ca national – 30 de zile lucratoare; o participare la un eveniment artistic de importanta internationala, declarat ca atare – 60 de zile lucratoare; o interpretare a unui rol intr-o productie cinematografica de lung- sau scurtmetraj – un numar de zile lucratoare echivalent cu numarul de zile de filmare prevazute in contract, inclusiv zilele de deplasare la si de la locurile de filmare, precum si zilele de repaus; un turneu artistic in strainatate – un numar de zile lucratoare egal cu dublul numarului de zile calendaristice din perioada in care s-a desfasurat turneul, la care se adauga ziua plecarii si cea a revenirii in tara.

Graficul de garda in unitatile sanitare

Ordinul privind modificarea Regulamentului referitor la timpul de munca, organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar, dat publicitatii in M.O. nr. 541 din 27.06.2005, prevede urmatoarele: cadrele didactice care desfasoara activitate integrata prin cumul de functii cu jumatate de norma in unitatile sanitare vor fi incluse in graficul de garda. Cadrele didactice care ocupa functia de profesor sau conferentiar nu au obligatia de a efectua garzi. In aceasta situatie, cadrele didactice vor presta activitate de 7 ore zilnic, in cursul diminetii. Cadrele didactice care doresc sa efectueze garzi le pot efectua in afara programului normal de lucru, fara a avea obligatia de garda.

Post asimilat magistratilor

Potrivit Hotararii de Guvern pentru modificarea Regulamentului Institutului National al Magistraturii, data publicitatii in M.O. nr. 503 din 14.06.2005, poate ocupa un post de executie de personal de specialitate juridica, asimilat magistratilor, in departamentele de formare a magistratilor din cadrul institutului, persoana care a promovat concursul organizat de institut. Pentru inscrierea la concurs candidatii vor prezenta urmatoare documente: copie de pe actul de identitate; copie de pe certificatul de nastere si certificatul de casatorie; copie de pe diploma de licenta si foaia matricola a anilor de studii; certificatul de cazier judiciar; certificatul de cazier fiscal; cerere-tip; curriculum vitae; copie de pe carnetul de munca sau alte acte doveditoare ale vechimii in specialitate; chitanta de plata a taxei de inscriere; doua fotografii color tip buletin. Candidatii vor depune si o recomandare privind profilul profesional si moral de la ultimul loc de munca. Cei care nu au mai fost angajati vor depune o recomandare de la ultima institutie de invatamant absolvita. De asemenea, toti candidatii vor depune o adeverinta medicala eliberata de medicul de familie, din care rezulta ca sunt apti pentru exercitarea functiei de expert.

Impozite din transferul proprietatilor

Prin modificarea Codului Fiscal sunt supuse impozitarii veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor de orice fel si terenului aferent acestora, care vor fi instrainate in termen de pana la 3 ani inclusiv de la data dobandirii, precum si veniturile realizate din transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor de orice fel, fara constructii, dobandite dupa 1 ianuarie 1990. Notarii publici au obligatia sa depuna semestrial la organul fiscal teritorial o declaratie informativa privind transferurile de proprietati imobiliare, cuprinzand urmatoarele elemente pentru fiecare tranzactie: partile contractante; valoarea inscrisa in documentul de transfer; impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; taxele notariale aferente transferului.

Licenta audiovizuala

Licenta audiovizuala se acorda prin concurs, in cazul difuzarii pe cale radioelectrica terestra, respectiv prin decizie a Consiliului National al Audiovizualului, in cazul difuzarii prin intermediul unei retele de telecomunicatii. La concurs pot participa numai solicitantii care se incadreaza in prevederile art. 43, alin. (3) si (6), art. 44, alin. (8) si (9), art. 47 si 53 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si care au obtinut avizul tehnic eliberat de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, in conditiile stabilite de acesta. In termen de 20 de zile de la obtinerea avizului tehnic, solicitantii vor prezenta spre avizare dosarele de inscriere la concurs comisiei de verificare constituite in acest scop la sediul Consiliului National al Audiovizualului. Programul de functionare al comisiei de verificare este de la 9.00 la ora 16.00, cu exceptia ultimei zile de depunere, cand acesta este de la ora 9.00 la ora 14.00. Desfasurarea concursului de acordare a licentelor audiovizuale va incepe in termen de 20 de zile de la data incheierii perioadei de depunere a dosarelor; solicitantii vor fi anuntati cu cel putin 5 zile inainte de data prezentarii lor la concurs.

Institutii de asistenta sociala

Conform Regulamentului-Cadru de organizare si functionare a institutiilor de asistenta sociala, dat publicitatii in M.O. nr. 535 din 23.06.2005, atributiile acestora sunt: asigura furnizarea serviciilor sociale in interesul beneficiarului si in baza contractului incheiat cu acesta; asigura furnizarea serviciilor cu titlu permanent ori temporar, cu sau fara gazduire; asigura intretinerea si folosirea eficienta ale bazei materiale si bunurilor din dotare; intocmesc proiecte si programe proprii care sa asigure cresterea calitatii activitatii, potrivit politicilor si strategiilor nationale, judetene si locale; organizeaza activitati de socializare, in vederea relationarii beneficiarilor cu mediul exterior institutiilor; acorda sprijin si asistenta de specialitate in vederea prevenirii situatiilor care pun in pericol siguranta beneficiarilor; dezvolta parteneriate si colaboreaza cu organizatii, institutii si orice forme organizate ale societatii civile, in vederea diversificarii serviciilor sociale furnizate; asigura indeplinirea masurilor de aducere la cunostinta atat personalului, cat si beneficiarilor a prevederilor din regulamentul propriu de organizare si functionare; elaboreaza carta drepturilor, specifica tipurile de beneficiari carora li se adreseaza; instituie masuri de prevenire si combatere a traficului si consumului ilicit de droguri.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă