10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNe-am interesat...

Ne-am interesat…

Indemnizatia de somaj

In temeiul art. 42, alin. (L) din Legea 76/2002, nu pot beneficia de indemnizatie de somaj persoanele care la data solicitarii dreptului refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor, situat la o distanta de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Legea mai adauga, totodata, ca nu beneficiaza de indemnizatie de somaj absolventii care la data solicitarii dreptului urmeaza o forma de invatamant.

Registrul permanent de evidenta a populatiei

Conform prevederilor art. 4 din Ordonanta de Guvern nr. 97, data publicitatii in M.O. nr. 641 din 20.07.2005, Registrul permanent de evidenta a populatiei reprezinta ansamblul datelor cu caracter permanent al cetatenilor romani, rezultate in urma procesarii automate, intr-o conceptie unitara, in scopul cunoasterii numarului, structurii si miscarii populatiei pe teritoriul tarii. Acestea functioneaza in sistem deschis, servind ca suport unic pentru furnizarea de date pentru toate sistemele informatice care prelucreaza date cu caracter personal privind persoana fizica. Actualizarea datelor din registru se face de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor si de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, pe baza documentelor prezentate de persoana interesata sau comunicata de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin, in situatiile prevazute de actul normativ referitor la evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, publicat in M.O. nr. 641 din 20 iulie 2005.

Clasificarea ocupatiilor

In contextul prevederilor art. 13 din Legea nr. nr. 76/2002, clasificarea ocupatiilor din Romania este facuta in urmatoarele sisteme: de identificare si de ierarhizare si codificare a ocupatiilor din economie. Acestea se elaboreaza de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale in colaborare cu Institutul National de Statistica, cu alte ministere si institutii publice interesate. Inscrierea de noi ocupatii in Clasificarea ocupatiilor din Romania se aproba, la solicitarea celor interesati sau in baza unor reglementari speciale, prin ordin al ministrului Muncii. Utilizarea Clasificarilor ocupatiilor este obligatorie la completarea documentelor oficiale.

Locuri de munca vacante

Articolul 10, alin. (1) din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca obliga angajatorii sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante in termen de cinci zile lucratoare de la vacantarea lor. Prin locuri de munca vacante se intelege, conform art. 3 din Normele motodologice de aplicare a Legii 76/2002, locurile de munca devenite disponibile ca urmare a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, precum si locurile de munca nou-create. Potrivit art. unic pct. 1 din HG nr. 934/2004, comunicarea de catre angajatori a locurilor vacante se face pe suport de hartie sau format electronic.

Prime de productie

Producatorii agricoli de tutun, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de sprijinul direct al statului, sub forma de prime de productie. Sprijinul direct al statului se acorda producatorilor agricoli de tutun care cultiva in baza contractului de vanzare-cumparare a tutunului incheiat cu unitatile prim-procesatoare si fac dovada suprafetelor plantate ca sunt inregistrate in registrul agricol, iar in cazul persoanelor juridice, in registrul exploatatiilor agricole. Conform Hotararii de Guvern nr. 786 publicata in M.O. nr. 699 din 3.08.2005, cuantumul sprijinului care se va acorda producatorilor de tutun dupa livrarea tutunului se va stabili pe baza declaratiei de livrare, intocmita de unitatile prim-procesatoare, inregistrata la directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene.

Activitati profesionale ale magistratilor

Potrivit noilor modificari aduse Regulamentului privind procedura de evaluare a activitatii profesionale a magistratilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 163/2004, magistratii detasati la alte instante sau parchete vor fi evaluati de catre comisiile constituite, potrivit legii, in cadrul instantelor ori parchetelor la care au functionat in ultima perioada supusa evaluarii. Evaluarea magistratilor detasati la alte institutii decat instante sau parchete se face de institutia la care acestia functioneaza, potrivit specificului activitatii desfasurate si reglementarilor existente la acele institutii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă