9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de nou-nascuti, abandonati anual in maternitati

Mii de nou-nascuti, abandonati anual in maternitati

Aproape patru mii de copii au fost abandonati de mame in maternitati imediat dupa nastere, adica 1,8 la suta din numarul total al nou-nascutilor. Datele sunt cuprinse in studiul “Situatia abandonului copiilor in Romania”, lansat ieri, care a fost realizat de specialistii Ministerului Sanatatii, ai Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului “Alfred Rusescu”, ai Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – prin Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului -, ai unor organizatii nonguvernamentale si ai UNICEF Romania.
In spitalele si sectiile de pediatrie rata abandonului (numarul de copii abandonati la o suta de internari) a fost de 1,5 la suta in 2003 si de 1,4 la suta in 2004, adica aproape cinci mii de copii pe an. Ponderea copiilor abandonati, cu greutate mica la nastere, a fost de 34 la suta, adica de patru ori mai mare decat in populatia normala (8,5 la suta).
Un semnal de alarma este dat de numarul impresionant de copii abandonati care la externare nu au identitate. Conform datelor din studiu, ponderea acestora ajunge la 64 la suta la externarea din maternitate, 30 la suta la externarea din spitalele de pediatrie si sub 10 la suta pentru copii aflati in centrele de plasament in urgenta.
“In mod oficial, acesti copii nu exista, ceea ce ii face vulnerabili in fata unor pericole cum ar fi traficul de copii. Autorii studiului recomanda reglementari stricte privind inregistrarea copiilor la nastere, in concordanta, in primul rand, cu dreptul fiecarui copil la identitate. Sustinem si dorim in mod special initierea unui program cu privire la inregistrarea nasterii fiecarui copil”, a declarat presedintele reprezentantei UNICEF in Romania, Pierre Poupard.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă