9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLocuinte pentru cei evacuati din casele nationalizate

Locuinte pentru cei evacuati din casele nationalizate

Primaria Capitalei si edilii de la sectoare pot asigura locuinte chiriasilor din casele nationalizate care au fost dati afara de proprietari. Vestea buna a venit din partea primarului general al Capitalei, Adriean Videanu, care a promis sa cumpere case de pe piata libera. Fostul primar Traian Basescu nu vedea deloc in roz situatia evacuatilor, pentru care nu existau suficiente locuinte sociale pentru a le fi puse la dispozitie.

Din 2001, de cand primaria a inceput sa faca retrocedari, sute de chiriasi s-au trezit in situatia de a fi obligati sa-si caute un acoperis deasupra capului. Ei au avut si au la dispozitie cinci ani din momentul in care proprietarul este pus in posesie, perioada in care pot ramane in casele retrocedate. Dupa expirarea perioadei ei sunt nevoiti sa gaseasca o solutie si de cele mai multe ori apeleaza la primarie pentru a li se oferi o casa. In prezent exista contracte de inchiriere pentru 16.576 de locuinte ale statului, dintre care 14.519 sunt revendicate. Faptul ca 60.000 de persoane vor ajunge in strada a fost infirmat de primarul Videanu. Cererea anuala de locuinte pentru persoane evacuate este de 1.500-1.800, ceea ce nu reprezinta o problema pentru autoritatile locale. Videanu i-a sfatuit pe chiriasi sa nu paraseasca imobilele timp de cinci ani dupa venirea proprietarilor, drept conferit de lege. Municipalitatea va face rost de locuinte sociale prin cumpararea lor de pe piata libera. Videanu a afirmat ca primaria nu va construi case, ci le va achizitiona de la firmele care vor vinde cel mai bine.
Juristii municipalitatii rezolva aproximativ 4.000 de dosare de retrocedare anual, ceea ce inseamna ca vor mai trece opt-noua ani pana cand vor fi analizate toate notificarile depuse in baza Legii nr. 10/2001. Videanu s-a declarat nemultumit de faptul ca prevederile legale actuale permit celor care au depus notificari sa aduca actele necesare la dosare pe termen nelimitat. Aceasta ar duce la taraganarea retrocedarilor la nesfarsit. Videanu a cerut stabilirea prin lege a unui termen-limita pentru depunerea actelor doveditoare. Acest amendament ar putea fi cuprins in normele metodologice de aplicare a modificarilor aduse Legii nr. 10/2001.
Dintre cele 40.000 de notificari depuse la primarie aproximativ 10.000 sunt nefondate, dupa cum a reiesit din estimarile facute de edili. Primaria a primit cereri de revendicare pentru imobilele in care isi desfasoara activitatea gradinite, scoli, partide, spitale etc. Chiar o primarie de sector risca sa fie evacuata daca cel care a depus notificarea va fi pus in posesie. Videanu a afirmat ca nu stie precis despre ce primarie este vorba, dar spera sa nu fie cea a lui Vanghelie. Dintre cele 38 de spitale aflate in administrarea primariei pentru sase s-au depus notificari, printre acestea aflandu-se si Elias.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă