13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIn Romania vor exista specialisti in posturologie

In Romania vor exista specialisti in posturologie

Comisia pentru sanatate a Camerei Deputatilor organizeaza Congresul mondial de Posturologie, la Palatul Parlamentului, in perioada 19-22 octombrie curent.
Evenimentul a fost anuntat de catre reprezentanti ai Comisiei pentru sanatate, de academicieni si profesori universitari, in cadrul unei conferinte de presa cu tema “Armonizarea legislatiei sanitare romanesti cu cea europeana”. Acad. prof. univ. dr. Mircea Ifrim, prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, prof. univ. dr. Romeo Calarasu si dr. Marian Vladimir Constantinescu au descifrat pentru nespecialisti importanta acestui domeniu al sanatatii, care este posturologia, o denumire ce pleaca de la "postura” – pozitia corpului in mediul in care functioneaza.
Corpul uman este un ansamblu de structuri elementare dispuse intr-un anume echilibru, supuse gravitatiei. Cheia acestui echilibru o reprezinta POSTURA, pozitia corpului in mediul in care functioneaza. O postura corecta face ca un corp sa fie sanatos, cu tonus bun si chef de viata. Daca un singur element structural al acestui sistem functioneaza defectuos, echilibrul dispare si apar bolile. Aceste probleme sunt studiate de POSTUROLOGIE, prin intermediul tuturor disciplinelor medicale clasice, implicand aspecte complexe de neurofiziologie, biomecanica si ergonomie. Statistic vorbind, situatia nu este deloc buna.
In acest mileniu, in ciuda inaltei tehnologii, in care domina robotica, microchirurgia, genetica, analizele si investigatiile medicale s-au dovedit a nu fi suficient de acoperitoare, fapt ce face sa existe situatii in care sa ramana oameni cu cauza suferintei nedescoperite. Pe acestia, corpul medical ii catalogheaza in deficienti posturali. Alterarea proceselor de reglare prin diferitele elemente ale vietii moderne constituie o sursa principala de crestere considerabila a tulburarilor posturale in tarile industrializate sau in curs de dezvoltare. Peste 90% din populatia globului sufera de tulburari ale coloanei vertebrale.
Medicii considera ca in urmatorii 10-15 ani vor exista si in Romania specialisti in posturologie si ca deocamdata cel mai important observator al schimbarilor de postura nu poate fi altcineva decat medicul de familie.
Tinerea congresului mondial de posturologie la Bucuresti este con- siderata un mare eveniment din perspectiva preocuparilor pentru rezolvarea interdisciplinara a problemelor de sanatate.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă