Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Deseurile refolosibile, in containere separate

Locuitorii Capitalei vor fi obligati sa treaca la colectarea selectiva a ambalajelor reciclabile si refolosibile, conform unei hotarari aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor cel ...

Share

Rl online 0 comentarii

16.07.2005 - 00:00
Locuitorii Capitalei vor fi obligati sa treaca la colectarea selectiva a ambalajelor reciclabile si refolosibile, conform unei hotarari aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor cel putin jumatate din ambalaje vor trebui valorificate si nu aruncate direct la ghena de gunoi, cum se intampla in prezent. Firmele specializate vor fi obligate sa recicleze cel putin 25% din greutatea totala a materialelor de ambalaj.
Locuitorii Capitalei au la dispozitie mai multe metode de a colecta selectiv deseurile. Ei le pot depune in recipienti speciali destinati acestei activitati (saci, europubele, eurocontainere) care vor fi amplasati in locuri usor accesibile si vor avea inscriptionati tipul de material refolosibil ce urmeaza a fi colectat. Cetatenii pot alege sa predea ambalajele colectate direct catre societatile de salubrizare autorizate sau sa le duca agentilor economici autorizati. Acesta masura se aplica atat pentru persoanele fizice, asociatii de locatari, cat si pentru institutii publice si agenti economici. Persoanele juridice care se vor ocupa de colectarea, recuperarea si reciclarea deseurilor vor avea nevoie de o autorizatie in acest sens. Firmele care vor realiza colectarea deseurilor vor raporta lunar la primarie cantitatile de ambalaje valorificare.
Cetatenii nu vor fi lasati sa colecteze dupa capul lor deseurile, ci vor fi instruiti de catre edili si firmele de salubrizare. Prima etapa a programului de colectare va incepe pe 1 august si va dura pana pe 31 decembrie, timp in care se va desfasura campania de informare a cetatenilor. Operatorii de salubritate autorizati vor organiza un sistem simplu si eficient de colectare a deseurilor. De la 1 septembrie a.c. va incepe implementarea graduala a colectarii selective a deseurilor. De la 1 ianuarie 2006 programul se va aplica in toata Capitala.
Cei care nu se vor conforma vor primi amenzi cuprinse intre 5 si 10 milioane de lei - persoanele fizice - si intre 30 si 50 milioane de lei - persoanele juridice.
"Dezvoltarea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje pe raza municipiului Bucuresti are ca obiective reciclarea si reutilizarea deseurilor de ambalaje care sa duca la imbunatatirea calitatii mediului si diminuarea cantitatilor de deseuri urbane care se strang la depozitele ecologice, crescand in acest sens durata de exploatare a acestor depozite", a precizat primarul Adriean Videanu in expunerea de motive a hotararii CGMB. Masurile privind colectarea si reciclarea deseurilor sunt prevazute si in HG. nr. 899/2004, care stabileste obiectivele nationale in acest domeniu.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...