10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCoroanele regale au ajuns in orasul Unirii

Coroanele regale au ajuns in orasul Unirii

– Coroanele purtate de regele Ferdinand I si de regina Maria vor fi expuse la Alba Iulia.

– Coroana Regelui a fost purtata si de Carol I, dupa Razboiul de Independenta.

Coroanele purtate de regele Ferdinand si de regina Maria la festivitatea de incoronare ale celor doi ca suverani ai Romaniei Mari vor fi aduse la Alba Iulia cu ocazia Zilei de 1 Decembrie. Obiectele, aflate in custodia Muzeului National de Istorie a Romaniei, vor fi expuse in perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2008 la Muzeul Unirii din Alba Iulia, in sala ce gazduieste expozitia permanenta dedicata Marii Unirii, iar in ziua de 1 Decembrie ele vor fi mutate in Sala Unirii pentru ca cei prezenti la festivitati sa le poata vedea gratuit.

Coroana pe care regele Ferdinand I a purtat-o in ziua incoronarii la Alba Iulia, 15 octombrie 1922, a apartinut unchiului sau Carol I. Acesta a purtat-o la incoronarea sa ca prim rege al Romaniei, in anul 1881. Obiectul e realizat din otel, provenit dintr-un tun turcesc capturat la Plevna. Coroana reginei Maria este din aur masiv si a fost realizata in preajma anului incoronarii, 1922, la o casa de bijuterii din Franta. In greutate de circa doua kilograme, aceasta este incrustata cu pietre pretioase, iar pe laterale are doua pandantive.

"Pictorul care a conceput modelul coroanei reginei Maria a Romaniei s-a inspirat din iconografia bisericeasca si din coroana sotiei domnitorului Neagoe Basarab, pe baza picturii de la Biserica Domneasca din Curtea de Arges", a precizat Liviu Zgarciu, purtatorul de cuvant al muzeului albaiulian. Pe durata sederii la Alba Iulia, paza obiectelor va fi asigurata de jandarmi, reprezentanti ai politiei locale si ai IPJ Alba. De altfel, in fata Catedralei din Alba Iulia au fost expuse busturile regelui Ferdinand si reginei Maria, care vor fi dezvelite oficial luni, 1 decembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă