10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCauzele accidentului de la CET Sud vor fi publice in cateva zile

Cauzele accidentului de la CET Sud vor fi publice in cateva zile

Responsabilii comisiei care cerceteaza imprejurarile in care s-a produs incendiul de la CET Sud nu au putut prezenta ieri cauzele exacte ale accidentului. “Comisia evalueaza probele, iar in cateva zile vom afla rezultatele. La un transformator au fost probleme tehnice care au provocat incendiul. In prezent (n.r. ieri) au ramas la fata locului doua autospeciale ale pompierilor pentru racirea instalatiei si supravegherea zonei”, a declarat colonel Marin Ene, prim-adjunct al inspectorului sef de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti. Un pompier a fost accidentat usor in timp ce participa la stingerea incendiului, alaturi de alti 70 de colegi si 13 autospeciale.
La scurt timp dupa izbucnirea incendiului, iluminatul a fost intrerupt pe toata raza sectorului 3, precum si in anumite zone din sectoarele 2 si 4. Intreruperea curentului a influentat si buna desfasurare a transportului public din Bucuresti. Au fost afectate sapte statii de metrou de pe magistralele Basarab Ð Republica si Eroilor Ð Industriilor, precum si mai multe linii de tramvai si troleibuz din sectorul 3. Circulatia metroului a fost intrerupta timp de aproape jumatate de ora, trenurile ajungand in statii “din inertie”, dupa cum au explicat membrii comitetului pentru situatii de urgenta al Capitalei. Calatorii au fost debarcati in primele statii, in liniste, nefiind generata panica printre acestia.
Incendiul ar fi putut provoca o explozie care ar fi afectat zona locuita din vecinatatea CET Sud, daca nu ar fi fost stins la timp. Autotransformatorul era plin cu aproape 40 de tone de ulei incins, care ar fi putut lua foc in orice moment. Timp de aproape o ora, cetatenii din mai multe zone din estul si centrul Capitalei au ramas fara energie electrica si fara apa calda.
Autotransformatorul avariat era un echipament vechi, fabricat in 1977, si era programat pentru inlocuire in cadrul proiectului de retehnologizare a statiei Bucuresti-Sud care se afla in derulare. Echipamentul avariat va fi inlocuit in cel mult 10 zile si se va restabili regimul normal de functionare a statiei. CET Sud are in componenta doua transformatoare si urmeaza sa fie inchisa pentru retehnologizare completa. La CET Sud nu au fost probleme deosebite din cauza incendiului. Alimentarea bucurestenilor cu energie electrica s-a reluat in jurul orei 21,30, la mai putin de o ora de la producerea incendiului. La scurt timp, a fost reluata si furnizarea apei calde. “Accidentul a fost declansat de o defectiune pe partea electrica si nu a afectat RADET. Din cauza problemelor electrice, nu au functionat pompele care livreaza apa calda. S-a trecut pe alimentarea punctelor termice din alte surse si totul a reintrat in normal”, a declarat Mihail Popescu, secretarul general al RADET.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă