10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024

Breviar

Blocaj pe sosea

Soselele constantene fac fata cu greu numarului mare de masini. Sute de masini care au venit si au plecat duminica seara dinspre litoral au mers bara la bara pentru a putea parasi statiunile. In unele locuri coloana de masini atingea chiar si 3 kilometri, in ciuda eforturilor politistilor de la circulatie care au incercat sa fluidizeze traficul. Cele mai mari probleme s-au inregistrat intre statiunea Eforie Sud si localitatea Agigea. Deoarece in zona se circula pe o singura banda masinile erau obligate sa mearga cu doar 5 kilometri pe ora. La fata locului au fost dislocate patru echipaje de politie, insa si eforturile acestora au fost zadarnice. Circulatia a mai scazut in intensitate abia dupa ora 21.00. Politistii le recomanda soferilor sa evite orele aglomerate din zi, mai exact dimineata sau seara.
Oamenii legii spun ca este pentru prima oara in acest an cand se inregistreaza astfel de probleme. Ei spun ca o mare parte din vina a acestor ambuteiaje o poarta noua moda, respectiv turismul de weekend.

Vacanta in vile

Asociatia Nationala de Turism Rural si Ecologic pune la dispozitie, prin membrii sai, capacitati de cazare pe intregul litoral. In Mangalia, de exemplu, o camera intr-o pensiune de trei margarete costa intre 15,5 euro si 19 euro/pesoana/zi. Plata se poate face si in lei, la cursul de schimb al zilei.
Turistii pot opta pentru camere cu doua si trei camere, fiecare fiind dotata cu baie proprie, frigider si televizor. De asemenea, cladirea beneficiaza de centrala proprie, de o curte amenajata pentru petrecerea in aer curat a timpului liber, dar si de o parcare. Distanta de plaja, in acest caz, este de maximum 15 minute, in conditiile in care se merge pe jos.

Antrax la Tulcea

DSVSA a confirmat miercuri un caz de antrax la o bovina in varsta de 23 de luni ce provenea dintr-un efectiv de animale semisalbatice, nevaccinate anticarbunos, din localitatea Baltenii de Jos, comuna Mahmudia.
Animalul a fost prins de proprietar si vandut unui cetatean din municipiul Tulcea, care l-a sacrificat in gospodaria proprie, ajutat de un vecin si fiul sau. Din fericire, cumparatorul a sesizat o serie de modificari ale organelor si sangelui, in sensul ca dimensiunea organelor era marita, iar sangele coagulat, si a anuntat DSVSA. Angajatii institutiei statului au confirmat banuielile cumparatorului si au luat masurile care se impun in asemenea cazuri: reconstituirea intregii carcase, ingroparea acesteia sub protectie de soda caustica, dezinfectia tuturor suprafetelor si ustensilelor cu care s-a intrat in contact si verificarea din punct de vedere medical a persoanelor care au luat contact cu animalul sacrificat.

Temperaturi record

Administratia Nationala de Meteorologie a avertizat Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta asupra inregistrarii, in intervalul 27-31 iulie 2005, a unor temperaturi caniculare pornind de la 34 grade si depasind chiar 37 de grade Celsius. Date fiind aceste conditii, DSPJ Constanta recomanda populatiei o serie de masuri pentru minimalizarea disconfortului termic si a celorlalte probleme ce pot surveni. Astfel, se recomanda protejarea impotriva insolatiei prin folosirea palariei sau a umbrelei de soare, a imbracamintei de culoare deschisa, a ochelarilor de soare, precum si evitarea plimbarilor intre orele 11.00 si 16.00.


Serviciul de Ambulanta, suprasolicitat

Directia de Sanatate Publica Judeteana Constanta se confrunta cu o serie de probleme grave legate de asigurarea asistentei medicale de urgenta pe litoral. Fondurile pentru asigurarea medicatiei de urgenta sunt insuficiente in centrele de permanenta, astfel ca Directia de Sanatate Publica (DSPJ) face eforturi financiare imense pentru a putea asigura minimul necesar. De asemenea, Ministerul Sanatatii a decis blocarea tuturor posturilor vacante pana la data de 31 decembrie a acestui an, afectat de acest lucru fiind in special Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta, care are nevoie de medici si cadre medii.
DSPJ Constanta a reusit cu mare dificultate sa deschida o serie de astfel de centre de permanenta pe litoral, insa acestea nu sunt suficiente. “Baremul pentru medicamentele de urgenta exista, insa nu in totalitate. Astazi (n.r. – ieri) vom incerca sa gasim totusi o solutie financiara pentru a le completa”, a declarat directorul general al DSPJ, dr. Camelia Ciobotaru.

Promisiuni ministeriale

Directorul DSPJ a afirmat ca i-a solicitat Ministerului Sanatatii fonduri pentru rezolvarea acestor probleme. “Bugetul a fost rectificat si avem promisiuni ca ni se vor aloca anumite sume de bani in cel mai scurt timp posibil”, a explicat dr. Camelia Ciobotaru. Recent, DSPJ a solicitat, la trecerea de pe un program national pe programul de asistenta prespitaliceasca, suma de 120 milioane lei vechi. Initial, solicitarea a fost de aproximativ un miliard lei, deoarece aceste fonduri pleaca spre Serviciul de Ambulanta si includ asigurarea asistentei medicale si pe litoral.

Aproape 3.000 de solicitari in luna iulie

Serviciul Judetean de Ambulanta Constanta a primit in aceasta luna 2.875 de solicitari, dintre care 582 au fost inregistrate pe litoral. Printre cazurile care au predominat pe litoral se numara 16 cazuri de boli diareice acute, 44 de solicitari pentru traumatisme rezultate din accidentele rutiere si 12 cazuri de inec in urma carora sapte persoane si-au pierdut viata. Au fost inregistrate trei cazuri de deces prin inec la Mangalia, doua la Eforie si cate unul la Mamaia si Constanta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă