15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBariera de alge pune cruce turismului pe litoral

Bariera de alge pune cruce turismului pe litoral

Alge cat vezi cu ochii. Miros greu de suportat, fetid. Mame care isi trag copiii de mana, pentru a nu-i lasa sa se apropie de malul marii. Acesta este tabloul dezolant al rivierei constantene, dupa ultima invazie a algelor verzi.

Asa ceva nu s-a mai intamplat de 20 de ani, sustin reprezentanti ai Directiei Apelor Dobrogea Litoral. Fenomenul a erupt, in acest an, pe 4 iulie, cand marea agitata, de gradul 3, a adus la mal cantitati uriase de alge. In urmatoarele zile, vantul slab si marea plata au permis stationarea stratului de alge pe linia tarmului. Nu a scapat nici o statiune, fie ca este vorba de Mamaia, Eforie, cordonul cuprins intre Olimp si Vama Veche.
Cele mai afectate sunt Neptun si Olimp, unde cantitatea de alge, atat in apa, cat si la tarm, este extrem de importanta. In numai 48 de ore, echipele DADL au colectat 800 de metri cubi, dintre care 646 in sudul litoralului, mai mult cu lopata, decat cu utilaje speciale.
Algele, sedimente aduse de Marea Neagra, o mare moarta, in adancuri, dar care se regenereaza, reprezinta un fenomen normal, spun specialistii, care nu ar trebui sa deranjeze, cu exceptia mirosului urat. Ei le asemuiesc unui organism uman in putrefactie si spun ca mirosul face parte din “jocul” trofic. Vinovat este factorul uman, care distruge populatia de crustacee microscopice, care traiesc in nisip si se hranesc cu aceste alge.

Directorul DADL inca intreaba ce sunt algele

Din pacate, nu exista decat solutii partiale pentru indepartarea lor, sau cel putin sustine directorul DADL, Ionel Manafu, care afirma ca “operatiunea de colectare a algelor este ingreunata de faptul ca acestea sunt prezente in cantitati semnificative in apa, iar procesul tehnologic este eficient in momentul depunerii acestora la mal”. Cu alte cuvinte, ce se aduna la tarm poate fi ridicat, cu forta bruta a muncitorilor si cu utilaje mecanice, dar pentru ce este in apa, trebuie sa asteptam sa bata vantul. Mai mult, directorul DADL afirma ca printre principalele cauze ale acestui fenomen masiv de inflorire algala sunt temperaturile foarte ridicate, curentii marini si vantul puternic, dar ca “momentan se asteapta si o explicatie stiintifica din partea specialistilor de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Marina Grigore Antipa”, care lucreaza la un studiu in acest sens. Dovada a faptului ca numirile in functie pe criterii politice, daca nu sunt dublate de profesionalism, sunt extrem de paguboase. Am avut curiozitatea sa ne informam despre ce sunt aceste alge la directorul Oceanic Club Constanta (un ONG, nu o institutie de stat), Razvan Popescu-Mirceni, care ne-a relatat de-a fir a par intregul proces de aparitie a algelor. Din pacate, directorii institutiilor de stat, platiti chiar din banii turistilor care ajung pe plaja, inca asteapta explicatii stiintifice.

“Nu ma mai intorc niciodata aici”

“Imi pare rau ca am venit la mare in aceasta perioada”, spune o turista din Bucuresti. “Sunt aici cu ambii copii, dar nu ii pot lasa pe plaja, miroase ingrozitor. Ce sa mai vorbim despre intratul in apa…”, adauga ea. “E ingrozitor, miroase ca intr-un cimitir. Nu cred ca ne mai intoarcem niciodata aici”, adauga doi tineri. Nimeni nu mai are curaj sa intre in apa, mai ales in Olimp si Neptun. Turistii prefera sa stea cat mai departe de tarm. Amintirea “barierei verzi” si a mirosului fetid ii va face, cu siguranta, sa se gandeasca de doua ori, anul viitor, inainte de a reveni in statiunile constantene. In tot acest timp, specialistii, dupa cum am spus, cauta solutii, pentru ca fenomenul, nu-i asa, nu a mai avut aceasta amploare de doua decenii, si pentru ca inca nu avem cu ce sa scoatem algele din apa.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă