13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAradul, campion la energia verde

Aradul, campion la energia verde

Judeţul Arad a devenit extrem de atractiv pentru investiţiile în energie alternativă. La Sebiş, lângă Arad, este în construcţie cel mai mare parc fotovoltaic din România. La Vladimirescu, Olari, Mânerău, dar şi în alte localităţi parcurile fotovoltaice se află în diferite etape şi într-un timp relativ scurt ele vor fi funcţionale. Avantajele acestui tip de energie, au determinat autorităţile locale să o folosească pentru instituţiile publice şi să reducă astfel costurile de întreţinere la cel mai mare spital din Arad.

Instituţii arădene încălzite cu energie solară

La Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă beneficiază de doi ani de un parc solar, care produce căldura şi apă caldă necesare acestei instituţii. Consiliul Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Spitalul, a întocmit un plan de reducere impresionantă a consumului de energie electrică. Aşa că a finanţat o primă investiţie în instalaţii cu panouri solare la Spitalul Clinic Judeţean Arad. „Prin această investiţie se economisesc sume importante, încălzirea şi apa caldă fiind rezolvate cu ajutorul razelor solare captate şi transformate printr-o centrală termică performantă. Energia neutilizată nu se pierde, astfel că sistemul poate funcţiona şi în zilele cu nori, în condiţiile acumulării anterioare de energie”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. El a explicat că, cu ajutorul instalaţiei solare care conţine 320 de panouri, cheltuielile de întreţinere de la Spital au scăzut simţitor. Suma necesară pentru finanţarea parcului solar a provenit de la Administraţia Fondului pentru Mediu, dar şi de la Consiliul Judeţean Arad. Valoarea totală a proiectului este de 3.400.941,53 lei. Contribuţia arădenilor a fost de 1.011.632,29 lei, adică 29,75% din valoarea totală.

O altă instituţie beneficiară a energiei verzi este Şcoala specială de la Petriş, care a fost dotată cu panouri solare. Investiţia a fost realizată prin „Programul de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme de energie solară, energie geotermală şi energie eoliană ori alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului“, derulat şi finanţat prin Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti. Valoarea lucrărilor a fost de 131.166 de lei.

La Sebiş, cel mai mare parc fotovoltaic din România

În oraşul arădean Sebiş, este în construcţie cel mai mare parc fotovoltaic al României. Compania spaniolă „Promocion Inversolar 65”, pe o suprafaţă de aproape 200 de hectare, construieşte o adevărată „fabrică” de producere a energiei verzi. De fapt, sunt trei proiecte: două de parcuri au câte 22 de hectare şi unul, 150 de hectare. Când vor fi finalizate, ele vor asigura necesarul energetic pentru 100.000 de locuitori. Primele două parcuri sunt aproape terminate, iar cel de-al treilea va fi construit în scurt timp. Investiţia spaniolilor pentru proiectele energetice derulate în Sebiş se ridică la 100 de milioane de euro. La realizarea lor lucrează 700 de oameni, dintre care 200 sunt specialişti aduşi din Spania. „Lucrarea are termen final de execuţie luna august 2013. Investitorii fac eforturi deosebite şi se lucrează din zori şi până seara târziu”, a declarat Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş. „Primele două parcuri vor fi finalizate peste câteva săptămâni, panourile având o putere totală de 15 MW. Energia va fi vândută pe piaţa liberă”, a declarat Dragoş Baghiu, directorul tehnic al proiectelor. Jose Maria Abuli, directorul economic al companiei spaniole, a explicat că în cazul primelor două proiecte au fost deja montate 72.000 de panouri fotovoltaice. Cel de-al treilea parc va avea 245.000 de panouri, cu o putere nominală de peste 50 MW. Reprezentanţii firmei spaniole doresc ca în această vară toate cele trei proiecte să fie finalizate şi să livreze energie electrică la capacitate maximă, ceea ce va duce la crearea a 100 de noi locuri de muncă. Durata de exploatare a instalaţiilor de producere a energiei electrice în cele trei parcuri este de 25 de ani. „Pentru bugetul local, investiţia este o sursă importantă de venituri”, a declarat Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş.

Un nou parc lângă Arad

Un parc fotovoltaic se va construi în comuna arădeană Vladimirescu, o localitate situată chiar la marginea Aradului. „Sigur că după ce vor începe să funcţioneze vor avea şi profit şi impozite pe măsură. În ceea ce ne priveşte, noi am asigurat toate condiţiile, am concesionat terenul aşa că acum este doar treaba lor să obţină toate avizele şi să treacă la construcţia parcului fotovoltaic”, a declarat primarul Ioan Crişan.

Companie germană

Investiţia va aparţine companiei germane Möhring Energie GmbH, cunoscută în întreaga lume pentru parcurile realizate. A investit în eoliene, apoi s-a reprofilat pe parcuri fotovoltaice. A investit peste 250 de milioane de euro în parcuri solare din Germania şi Polonia şi şi-a propus să se extindă în România şi Bulgaria. Parcul de la Vladimirescu se va întinde pe trei-patru hectare şi va avea peste 10.000 de panouri solare, cu o capacitate de 2,5 MW/h şi va costa patru milioane de euro. Sasha Möhring, patronul companiei Möhring Energie GmbH, a explicat că în Germania, un parc de asemenea dimensiuni ar alimenta peste 100 de gospodării. În momentul de faţă, investiţia de la Vladimirescu se află în faza obţinerii aprobărilor. Primarul comunei, Ioan Crişan, spune că pentru comunitate venirea unui investitor important este benefică. Parcuri fotovoltaice vor mai fi construite în judeţul Arad la Olari, Pilu şi Mânerău, însă acestea se află deocamdată în diverse faze de autorizare.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă