15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAfaceri cu pizza într-o casă parohială

Afaceri cu pizza într-o casă parohială

Scandalul de la vârful Mitropoliei Banatului a produs un vid de putere.

Scandalul de amploare care macină Arhiepiscopia Timişoarei – după ce Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis să-i retragă dreptul de semnătură mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, şi să transfere atribuţiile administrative către episcopul vicar, PS Paisie Lugojanu – a creat un adevărat vid de putere la nivelul conducerii bisericilor din Banat.

În condiţiile în care preoţii care şi-au manifestat explicit revolta faţă de „mazilirea” IPS Nicolae Corneanu au fost la un pas de a fi sancţionaţi, chiar propuşi pentru caterisire, reprezentanţii clerului au renunţat să-şi mai exprime public opiniile despre scandalul de la vârful Mitropoliei Banatului. Ei preferă să tacă şi să facă. Afaceri.

Este şi cazul preotului Ioan Jurcă, parohul Bisericii „Sf. Dimitrie” din Sânandrei, care s-a gândit că, până se lămuresc problemele la vârful Mitropoliei, ar fi momentul oportun să pună spaţiile casei parohiale la “produs” pentru a face bani. Aşa se face că, de câteva zile, partea de la stradă a casei parohiale din Sânandrei, situată chiar vizavi de biserica din centrul comunei, s-a transformat în… pizzerie. “Deocamdată, se primesc doar comenzi pentru livrari la domiciliu, însă în viitorul apropiat se va putea servi o pizza gustoasă în sala unde, nu demult, se ţineau parastasele şi pomenile”, spun localnicii.

„Sala unde ne pomeneam morţii s-a transformat în pizzerie!”

În prima zi când au văzut că din casa parohială ies tineri cu cutii cu pizza în braţe, sătenii au crezut că, mai nou, parastasele sunt ţinute şi cu produse coapte instantaneu la cuptor. Ulterior, când şi-au dat seama că din casa parohială, tinerii livrează pizza la domiciliu, cu un autoturism Tico, oamenii s-au revoltat şi l-au acuzat pe preotul Jurcă de afaceri necurate.

„Nu se poate să transformi sala în care se ţineau parastasele de după înmormântări în pizzerie! Acuma unde ne vom mai pomeni morţii? Este strigător la cer, acea sală a fost amenajată pe banii noştri, iar acuma a fost dată în folosinţă unei pizzerii. Nu mai spunem că şi maşina mortuară, cumpărată de biserică tot pe banii noştri, acuma o putem folosi la decese doar dacă achităm o taxă de 200 de lei”, spune unul dintre cei 720 de credincioşi ortodocşi din Sânandrei, revoltat pe transformarea părţii din casa parohială unde se pomeneau morţii într-o afacere cu pizza. Pentru a verifica această informaţie, reporterul RL a descins la Sânandrei sub acoperirea unui „client misterios”, care doreşte să cumpere o pizza pentru acasă.

„Cine v-a trimis la noi? De unde ştiaţi că aici este o pizzerie?”, ne-a luat la întrebări patronul unităţii, după care, convins că vrem doar să ne astâmpărăm foamea, a cerut bucătăresei să ne prepare o pizza „Smille”. Nu am îndrăznit să comandăm o pizza „Diavolo”, aflată în meniul pizzeriei, pentru că, totuşi, ne aflam în Casa Domnului. Am achitat suma de 22 de lei şi, după 15 minute, am plecat cu o pizza aburindă. „Nu cred că o să deschidem terasă în faţă, mai sunt doar două luni de sezon. În schimb, o să amenajăm pizzeria, vom avea circa 100 de locuri. Deja am început să spargem în spate pentru a face bucătăria”, a mărturisit tânărul patron. După ce, iniţial, a refuzat să comenteze închirierea unui spaţiu bisericesc unei pizzerii, ulterior el a declarat că Mitropolia Banatului urmează să-i dea toate aprobările necesare. 

Ce spun preoţii

„Toată documentaţia este depusă la Primărie şi Mitropolie. Despre închirierea unei părţi a casei parohiale ştie şi Preînaltul, care ne va autoriza. Banii din chirie, 200 de euro pe lună, vor merge către biserica noastră, pentru că doar 45 de lei pe an de la enoriaşi, cultul bisericesc, e prea puţin pentru acoperirea cheltuielilor”, ne-a declarat preotul Ioan Jurcă. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Marius Florescu, a precizat că legile bisericeşti nu interzic închirierea spaţiilor bisericeşti pentru suplimentarea veniturilor unei parohii.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă