9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial76% dintre tineri sunt nemultumiti de nivelul veniturilor obtinute

76% dintre tineri sunt nemultumiti de nivelul veniturilor obtinute

Diagnoza 2005, sondaj realizat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor pe un esantion de 1107 tineri cu varste intre 14 si 29 de ani, a inclus si intrebari privind calitatea vietii si activitatea economica. Comparativ cu anul trecut, tinerii sunt ceva mai rezervati in privinta cresterii nivelului de trai in anul care vine.
De exemplu, anul trecut 45% dintre chestionati credeau ca in 2005 vor trai mai bine, in timp ce acum procentul a scazut la 43%. In continuare nemultumirea fata de nivelul veniturilor si conditiile ca un tanar sa se poata realiza este foarte mare, anume 76%, respectiv 65%. Practic, 65,3% dintre cei chestionati apreciaza ca au un nivel de trai potrivit, 15,2 – scazut, 6,5% – foarte scazut si doar 10,2%, respectiv 1,4% considera ca au nivel de trai ridicat si foarte ridicat. De altfel, in raport cu necesitatile, este clar ca veniturile gospodariei din care fac parte sunt insuficiente, doar 3,3% declarand ca reusesc sa aiba ce isi doresc. In majoritate, 35,4% au spus ca veniturile le ajung pentru un trai decent, dar nu-si permit cheltuieli mai deosebite, in timp ce 9,8% se plang ca nu le ajung nici pentru strictul necesar. Alte motive de nemultumire ale tinerei generatii sunt locul de munca – 21% dintre cei care au un loc de munca, conditiile din scoala in care invata – 19%, conditiile de locuit si modul de petrecere a timpului liber. Din fericire, pentru cei tineri exista si motive de multumire, pe primul loc situandu-se familia – 78%. Urmeaza relatia cu partenerul sau partenera de viata – 73% si relatiile cu prietenii – 69%, insa fata de anul trecut se remarca o scadere a procentului multumitilor cu 4%, respectiv 9%. Situatia financiara a celor tineri continua sa fie nesatisfacatoare, 58% dintre ei declarand ca se descurca greu cu banii. In privinta situatiei locative, rezultatele nu sunt deloc incurajatoare, dimpotriva. Majoritatea covarsitoare (73,1%) locuieste cu parintii si/sau alte rude, 17,4% cu familia proprie (partenerul de viata si copiii), 3,5% cu familia de baza (parinti si/sau socri) si familia proprie, 3,3% si 2,4% cu prietenii sau in camin. Referitor la proprietatile detinute, 18% dintre tineri au raspuns ca au o locuinta in proprietate, iar 13% un autoturism.

Situatia financiara a familiei, ingredientul de baza pentru succesul in viata

La intrebarea “Ce conteaza cel mai mult pentru ca un tanar sa aiba succes in viata?” 22% au plasat pe primul loc situatia financiara a familiei din care provin, studiile superioare pe locul doi – 22% si apoi, fiecare cu cate 8%, cunostinte multe din domenii diferite, competenta si locul de munca bine platit. Doar 2% dintre cei chestionati sunt de parere ca a munci mult conteaza cel mai mult pentru a avea succes in viata, in timp ce cate 3% mizeaza pe ambitie si perseverenta, respectiv calificarea ceruta pe piata muncii. In consecinta, tinerii considera intr-o majoritate covarsitoare ca cea mai importanta problema in aceasta perioada este imbunatatirea situatiei financiare – 83%. Alte prioritati ale tinerei generatii sunt calatoriile – 76%, imbunatatirea calificarii profesionale – 74%, imbunatatirea conditiilor de locuit – 71% si apropierea de Dumnezeu – 71%. La polul opus, adica lucrurile de care sunt cel mai putin interesati, sunt participarea la viata politica – 11%, sa aiba un copil – 36%. Tinerii din grupa de varsta 14-19 ani, deci cand inca sunt pe bancile scolii, sunt cel mai interesati de invatarea unei limbi straine, utilizarea calculatorului si sa-si faca mai multi prieteni. Dupa 20 de ani insa prioritatile se schimba, pe primul loc situandu-se imbunatatirea conditiilor de locuit si a calificarii profesionale.

Daca ne referim la ocupatie si profesie, imbucurator este faptul ca se inregistreaza o tendinta de crestere a celor care lucreaza cu carte de munca in regim full-time (55% in 2004 si 73% in 2005), a celor cu contract de colaborare (4% in 2004 si 12% in 2005) si a activitatii economice suplimentare a elevilor si studentilor (15% in 2004 si 20% in 2005). De asemenea, ponderea patronilor tineri si a celor cu ocupatii intelectuale s-a dublat fata de anul trecut. In consecinta, descreste numarul celor care muncesc la negru (de la 21% in 2004 la 18% in 2005) sau ocazional (de la 27% in 2004 la 19% in 2005), ceea ce inseamna categoric o intensificare importanta a activitatii economice in randul tinerilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă