15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecial1 Mai la mare - micii româneşti contra all inclusive bulgăresc

1 Mai la mare – micii româneşti contra all inclusive bulgăresc

După ce riviera românească a pierdut prima confruntare cu litoralul bulgăresc de Paşte, hotelierii constănţeni trag tare pentru ca minisejurul de 1 Mai să le aducă primele încasări din activităţile sezoniere. Potrivit Asociaţiei Litoral-Delta Dunării, toate hotelurile şi cluburile vor fi deschise în perioada 29 aprilie-1 mai, iar pe litoral sunt aşteptaţi să sosească zilele acestea peste 15.000 de turişti. De cealaltă parte, statisticile poliţiştilor de frontieră realizate de Paşte la punctele de trecere cu Bulgaria sunt de-a dreptul îngrijorătoare: peste 13.000 de turişti s-au prezentat la punctele de frontieră Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov pentru a merge în Bulgaria.

Numărul acestora ar putea fi cel puţin egal, dacă nu chiar va creşte în acest weekend, situaţie în care riviera românească va fi din nou pusă în dificultate. În funcţie de numărul de turişti care vor veni pe litoral, investitorii din turism pregătesc o caravană. „Dacă vor fi solicitări, vom organiza o paradă pe tot litoralul. Dacă nu, vom marca deschiderea sezonului în Mamaia”, a precizat Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării. Pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti, hotelierii constănţeni au pregătit meniuri specifice de 1 Mai, respectiv bere şi mici.

De cealaltă parte, bulgarii mizează pe „cartea” all inclusive: majoritatea unităţilor hoteliere oferă acest serviciu turiştilor. Spre comparaţie, în prezent, pe litoralul românesc sub 10% din hoteluri practică sistemul all inclusive, acest din urmă aspect fiind una dintre principalele cauze pentru care riviera românească rămâne pustie în extrasezon sau în perioadele cu vreme nefavorabilă.

Ultra all inclusive cu 18 euro pe noapte

Una dintre cele mai interesante oferte bulgăreşti aparţine unui hotel de patru stele din staţiunea Nisipurile de Aur. O noapte în sistem „ultra all inclusive” costă, în cameră triplă, doar 18 euro. Potrivit prezentărilor din ofertele agenţiilor de turism româneşti, hotelul are două piscine, televiziune prin satelit, wireless, spa, mă rog, tot ce ar putea dori turistul, inclusiv mâncare şi băutură la discreţie. De cealaltă parte, o unitate hotelieră de patru stele din staţiunea Mamaia oferă, pentru un preţ de 1.225 de lei, trei nopţi de cazare în cameră single, brunch barbeque la 1 Mai, masaj de relaxare şi servicii de înfrumuseţare. Dacă din punct de vedere al raportului preţ-servicii, în segmentul all inclusive, bulgarii sunt net superiori, atât ca preţ, cât şi ca servicii, când vine vorba despre 1 Mai „studenţesc” sudul rivierei româneşti nu are rival. Cu puţin peste 100 de lei, două persoane se pot caza pentru o noapte în Costineşti la un hotel de trei stele, în timp ce la Vama Veche camera costă 100 de lei pe noapte. Asta fără să mai luăm în calcul şi varianta dormitului în corturi sau pe plajă, care nu costă nimic.

Toate hotelurile, musai deschise de 1 Mai

Noua lege a turismului, apărută în primăvară, prevede obligativitatea ca toate unităţile de cazare de pe litoral să fie deschise începând cu 1 Mai. Măsura a fost valabilă şi anul trecut, însă abia din acest an a căpătat oficial statutul de lege. Iniţial reprezentanţii turoperatorilor de pe litoral solicitaseră anularea acestei prevederi legislative. Potrivit specialiştilor din turism, o unitate hotelieră trebuie să aibă un grad de ocupare de cel puţin 30% pentru un minim de rentabilitate, iar în această situaţie obligativitatea de a deschide la un termen fix fără ca hotelul respectiv să aibă turişti generează doar pierderi.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă