4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPreședintele României, cu bicicleta către Cotroceni în Vinerea Verde

Președintele României, cu bicicleta către Cotroceni în Vinerea Verde

Șeful statului a ieșit pe bicicletă din reședința prezidențială de la Vila Lac în jurul orei 8,30 și a pornit către Cotroceni însoțit de echipaje SPP aflate în misiune tot pe două roți. Iohannis susține în acest fel ideea Ministerului Mediului de a încuraja utilizarea transportului alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.

’’Vinerea Verde’’ este o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, lansată de Ministerul mediului în data de 12 martie.
Sub sloganul ”STOP! Azi mașina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.
”Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal, primele exemple fiind date chiar de către membrii Executivului României.
În martie, această inițiativă a fost prezentată ca o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat:
”Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a declarat ministrul Barna Tánczos, la lansarea campaniei.

În afara măsurii voluntare de a impulsiona mobilitatea alternativă a angajaților din instituțiile publice și private, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan și un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice pentru angajații acestor instituții.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă