13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăȘtirile zileiPangolinul unul din vinovații pentru răspândirea Sars-Cov-2. Ce raport a făcut OMS

Pangolinul unul din vinovații pentru răspândirea Sars-Cov-2. Ce raport a făcut OMS

 Un laborator este cea mai puțin probabilă sursă, a concluzionat echipa internațională comună a OMS.

OMS va lansa marți raportul final privind investigația sa asupra originilor coronavirusului, dar o versiune preliminară a raportului, obținută de CNN, arată că nu există dovezi care să sugereze că virusul se răspândea înainte de sfârșitul anului 2019.

Raportul oferă patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.

Dar ancheta nu a descoperit ce alt animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – și apoi ar fi putut să-l transmită unui om. „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne necunoscută”, arată documentul.

Următoarea ipoteză este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea prin intermediul alimentelor congelate sau refrigerate și, cel mai puțin probabil, o eliberare accidentală de laborator.

Cercetători independenți spun asta de luni de zile. Testarea genomică a virusului arată că acesta nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis natural de animale – la fel ca și virusul SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit.

Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul. „Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanțul de frig cu virusul este foarte scăzută”, spune acesta.

Nu se știe exact care a fost rolul pieței Huanan din Wuhan

Rolul pieței Huanan din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a epidemiei, dar că mulțimile care au circulat în piață ar fi putut amplifica răspândirea virusului.

Conform eșantioanelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe, dar nu în probele prelevate de la animalele sau alimentele vândute în piață. În plus, există dovezi că virusul era prezent și în alte piețe.

„Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piața Huanan, dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte piețe, iar unele nu au fost asociate cu nici o piață. ceea ce ar putea sugera că piața Huanan nu a fost sursa inițială a epidemiei”, a adăugat raportul.

„Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței Huanan în originea epidemiei sau la modul în care infecția a fost introdusă pe piață”, conchide raportul.

Raportul a fost redactat de o echipă internațională comună formată din 17 experți chinezi și 17 experți din alte țări, OMS, Rețeaua Globală de Alertă și Răspuns la Epidemie (GOARN) și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a participat în calitate de observator.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.

Raportul sugerează efectuarea unor verificări suplimentare în ferme, ca posibile surse ale virusului.

„Deși cei mai apropiați viruși înrudiți au fost găsiți la lilieci, distanța evolutivă dintre aceștia și SARS-CoV-2 este estimată la câteva decenii, sugerând o verigă lipsă”, se arată în raport.

Animalele precum nurca și iepurii sunt susceptibile a transmite virusul, se menționează în raport.

Secretarul de presă al Casei Albe SUA, Jen Psaki, a declarat că raportul este examinat de agențiile guvernamentale federale, inclusiv CDC, Food and Drug Administration sau institutele naționale de sănătate.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă