15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUraniu "na turbinka"!

Uraniu “na turbinka”!

Summitul APEC incepe astazi la Sydney sub impactul vestii ca Rusia va cumpara uraniu din Australia, tranzactie ce suscita temeri privind proliferarea nucleara si eventuala revanzare a materialului radioactiv catre Iran.
in prima vizita a unui presedinte rus in Australia, Vladimir Putin a semnat ieri cu gazda sa, premierul John Howard, un acord in baza caruia Australia va livra uraniu Rusiei. Documentul precizeaza ca livrarile vor incepe anul viitor, iar uraniul nu va putea fi revandut altei tari. Ambii lideri au negat ca afacerea ar avea scopuri militare. "Orice cantitate de uraniu acordata Rusiei va fi vanduta sub garantii foarte stricte", a asigurat Howard. "Vom achizitiona uraniu din Australia din motive pur economice", a declarat si Putin, adaugand ca tara sa vrea sa construiasca 30 de centrale nucleare in urmatorii 15-20 de ani.
Dar ecologistii avertizeaza asupra riscurilor de proliferare nucleara, in conditiile in care Rusia are legaturi stranse cu Iranul si participa la constructia centralei nucleare de la Bushehr. "Pur si simplu nu inteleg despre ce vorbesc oamenii", a cautat liderul de la Kremlin sa minimalizeze aceste preocupari. Putin a subliniat ca tara sa exporta deja cantitati importante de uraniu imbogatit in scopuri militare, dintre care 30 de tone pe an catre SUA. De aceea, a adaugat el, Rusia nu are nevoie sa revanda uraniu.

Australia, care dispune de cele mai importante rezerve de uraniu din lume (40% din total), a mai incheiat un acord similar luna trecuta cu India, care nu este semnatara a Tratatului de neproliferare nucleara. Printre tarile care cumpara uraniu din Australia se numara si China.
In privinta mult-asteptatei intalniri Bush-Putin, aceasta nu a dus la progrese in spinoasa problema a scutului antiracheta pe care americanii vor sa-l instaleze in Cehia si Polonia. Bush a calificat intalnirea drept "cordiala si constructiva", in vreme ce Putin a anuntat ca s-a inteles cu omologul sau american sa mearga impreuna la pescuit in Siberia. Experti ai celor doua tari urmeaza sa se intalneasca din nou, pe 10 si 15 septembrie, si vor merge sa inspecteze radarul din Azerbaidjan pe care Moscova s-a oferit sa-l exploateze in comun cu Washingtonul.
Pe de alta parte, Forumul Economic Asia-Pacific (APEC) nu va adopta masuri constrangatoare pentru evitarea incalzirii globale. Proiectul declaratiei finale mentioneaza doar "aspiratia" celor 21 de membri de a reduce cu 25% intensitatea energetica, adica raportul intre consumul si productia de energie.

GAFE SI PROTESTE
Presedintele american, George W. Bush, i-a multumit premierului John Howard "pentru ca a fost o gazda perfecta in timpul summitului OPEC". "Summitul APEC", s-a corectat apoi Bush, ceea ce a provocat hohote de ras. OPEC desemneaza Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol. Presedintele SUA, care nu se afla la prima sa gafa, a multumit in acelasi discurs "trupelor austriece" in locul celor australiene. Pe de alta parte, zeci de persoane si-au dat jos pantalonii, aratandu-si posterioarele, intr-un protest inedit impotriva lui Bush. Intr-un protest separat, un actor deghizat in Ossama bin Laden s-a apropiat de hotelul liderului de la Casa Alba, fiind la un pas sa declanseze tirul lunetistilor din fortele de securitate.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă