13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUnirea începe să devină o alternativă politică și socială pentru moldoveni

Unirea începe să devină o alternativă politică și socială pentru moldoveni

Sâmbătă s-a consumat cea mai mare manifestație în favoarea Unirii după cele din anii '90, semn că moldovenii încep să perceapă Unirea drept unica soluție la problemele cu care se confruntă Republica Moldova. Expulzarea unuia dintre liderii mișcării este un semn că elita politică moldoveană începe să se teamă.

Spre deosebire de anii ’90, când unioniștii erau bătrâni poeți nostalgici, iar acțiunile se rezumau la manifestări de cenaclu, de data aceasta mișcarea unionistă este reprezentantă de tineri și are un caracter pragmatic. La sfârșitul acestei săptămâni, la Riga, summitul Parteneriatului Estic va consemna un pas înapoi al Uniunii Europene în procesul de integrare a statelor din Est – Moldova, Ucraina și Georgia -, iar cele trei state vor rămâne încă o dată suspendate într-un no man’s land între Europa și Rusia, pradă unei elite politice corupte și dependente de Moscova.

Tinerii moldoveni care au studiat în România și au apucat să experimenteze la prima mână viața și standardele europene nu mai sunt dispuși să accepte statu quo-ul, iar pentru ei unirea este în primul rând o opțiune politică și socială și mai puțin una națională.

DNA ca agent al Unirii

Una din instituțiile românești care acționează ca un catalizator al mișcării unioniste este Direcția Națională Anticorupție, deși aceasta a fost ultima din intențiile cu care a fost creată. Activitatea DNA și succesul său în combaterea corupției la nivel înalt nu au trecut neobservate în regiune și din Macedonia, țară aflată în plină criză politică, iar din Bulgaria până în Moldova, Ucraina și Georgia cetățenii se întreabă pe bună dreptate, spre disperarea clasei politice, de ce este posibil ca în România să existe o asemenea instituție eficientă, iar în țările lor nu. La o întâlnire cu
ONG-urile anticorupție din cele trei state ale Parteneriatului Estic care a avut loc săptămâna trecută la București, toate s-au referit la DNA ca un model spre care aspiră.

Poate că o instituție precum DNA nu va fi creată prea curând la Kiev, dar modelul există și funcționează. În Moldova, corupția la nivel înalt a ieșit la iveală cu așa-numitul Jaf al Secolului în care un miliard de dolari (o treime din PIB sau bugetul pe un an al RM) a dispărut din băncile moldovene sub protecția autorităților politice ale țării. Mulți dintre participanții la manifestația de sâmbătă au declarat reporterilor că se află în piață și pentru a protesta în acest fel față de corupția clasei politice de la Chișinău. Pentru moldoveni România este o țară mai bogată și mai dreaptă, aflată în Uniunea Europeană. Unirea devine astfel o opțiune rațională pentru o viață mai bună, iar mult prețuita „statalitate“ moldovenească devine un alt termen pentru corupție generalizată și regim clientelar.

Un Guvern nou, cu obiceiuri „noi“

De altfel, pe această idee, că Unirea reprezintă o soluție pentru o viață mai bună pentru cetățeni, au mers și organizatorii manifestației de sâmbătă, care au convocat o mare adunare națională pentru 5 iulie. Liderii politici de la Chișinău știu că sunt corupți și că nu au alternativă de oferit cetățenilor și de aceea au început să se teamă și să facă pași greșiți. Săptămâna trecută, agenții SIS (urmașul KGB-ului) l-au ridicat de pe stradă în Chișinău pe liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, cetățeanul român George Simion, l-au declarat indezirabil și l-au expulzat din Moldova pentru cinci ani pe motiv că reprezintă o amenințare la adresa siguranței naționale.

După revenirea comuniștilor lui Voronin în guvern pe ușa din dos, a revenit și practica expulzării cetățenilor români, ca pe vremea aceluiași Voronin. Autoritățile de la Chișinău se bâlbâie, ministrul de Externe, Natalia Gherman, n-a fost în stare să-i ofere lui Bogdan Aurescu o explicație și o soluție simple, iar partidele așa-zis „proeuropene“ din coaliția guvernamentală felicită Securitatea pentru că apără statalitatea și acuză opoziția liberală că își face campanie electorală.

Guvernanții de la Chișinău își înmulțesc acțiunile represive la adresa unioniștilor pentru că știu că pe măsură ce Moldova se va adânci în sărăcie și corupție, alternativa unionistă va deveni tot mai atractivă pentru un număr tot mai mare de moldoveni.

După revenirea comuniștilor lui Voronin în guvern pe ușa din dos a revenit și practica expulzării cetățenilor români ca pe vremea aceluiași Voronin.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă