19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialUltima redută a lui Gaddafi: fiul său

Ultima redută a lui Gaddafi: fiul său

Saif al-Islam, cel mai mediatizat fiu al colonelului Muammar Gaddafi, respinge relatările presei internaţionale cum că tatăl său este pe punctul de a pierde irevocabil puterea în Libia şi insistă că Guvernul actual a învins nucleul ofensivei rebelilor din capitala Tripoli, informează BBC News.

Saif al-Islam, în vârstă de 39 de ani, a apărut în faţa corespondenţilor media trimişi în Tripoli la unul dintre hotelurile deţinute de forţele loiale lui Gaddafi, în condiţiile în care rebelii clamaseră cu doar o zi înainte că l-au capturat.

Corespodentul BBC la faţa locului a apreciat că fiul colonelului părea încrezător şi plin de energie. Asta chiar dacă marţi s-au auzit împuşcături şi explozii de grenade în jurul hotelului Rixos. Şi mai periculoasă este zona din jurul fortăreţii lui Gaddafi, Bab al-Azizia.

Şi rebelii, şi forţele guvernamentale insistă că deţin controlul în Tripoli.

Gaddafi, tatăl şi fiul, acuzaţi de crime de război

“Au căzut în capcană când au intrat în capitală”, le-a spus jurnaliştilor Saif al-Islam, comentând acţiunile rebelilor. “Le facem viaţa grea acum, câştigăm lupta!”, a adăugat cel pregătit de Gaddafi să-i urmeze la conducerea ţării. Acest scenariu pare însă puţin probabil în cazul în care rebelii – păziţi din aer şi de pe mare de forţele NATO – vor obţine victoria.

A fost de ajuns doar anunţul rebelilor că l-au prins pe Saif al-Islam pentru ca procurorul-şef al Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga să ceară predarea sa. Gaddafi tatăl şi fiul sunt puşi sub acuzare pentru crime de război.

“Tata este în siguranţă”

“Nu îmi pasă de acuzaţiile Curţii de la Haga”, a replicat Saif al-Islam, asigurându-i în acelaşi timp pe jurnalişti că tatăul său este în siguranţă la baza sa din Tripoli. “Toată lumea să fie convinsă că Tripoli este sub controlul nostru”, s-a lăudat fiul colonelului. Totuşi, el le ceruse locuitorilor, în direct la televiziune, să salveze oraşul de forţele rebelilor.

Situaţie încă incertă

De partea cealaltă, reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie, cu baza în Benghazi, au anunţat că vor să se deplaseze, miercuri, în Tripoli pentru a începe formarea unui nou Guvern.

Acţiunea rebelilor în capitala Libiei a debutat la sfârşitul săptămânii trecute. După un avans rapid, forţele anti-guvernamentale au întâmpinat rezistenţă în unele părţi ale oraşului. În prezent, reporterii instituţiilor media occidentale nu pot să spună dacă într-adevăr rebelii sunt pe cale de a câştiga “Bătălia pentru Tripoli” sau dacă, aşa cum susţin cei din tabăra lui Gaddafi, colonelul va respinge asaltul.

Criza din Libia durează deja de jumătate de an, timp în care rebelii au câştigat şi pierdut bătălii, susţinute din aer şi de pe apă de forţele internaţionale, care nu au intervenit însă – oficial – cu trupe de teren în acest conflict.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Eficiente și igienice – alege consumabilele de hârtie de unică folosință!

În orice domeniu profesional - sanatate, educație, HoReCa, administrație publică, economic -  igiena este un detaliu important pentru a menține un mediu de lucru...

Rusia oferă la export avionul Su-35, drept rival pentru modelul american F-35. Țările NATO, inclusiv România, cumpără F-35

Exact în momentul în care țările NATO cresc cererile de a cumpăra avioane de luptă F-35, produse de SUA, Rusia anunță că își menține...

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă