10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialStanga vrea tronul stangii

Stanga vrea tronul stangii

Inca nu-i lucru hotarat, deocamdata, ca Germania va avea cu adevarat parte de anticipate. Presedintele german, Horst Kohler, are timp de gandire pana pe 22 iulie pentru a decide daca dizolva sau nu Bundestagul. Totusi, formatiunile politice ale tarii au de pe acum comportamentul unor combatanti aflati in plina lupta. Pe cand tabara conservatoare, mai chibzuita, isi va anunta programul electoral la inceputul saptamanii viitoare, social-democratii – adulmecand infrangerea – s-au grabit sa anunte ca vor continua sa mizeze pe Agenda 2010 a cancelarului Schroder.
Surpriza mare din cadrul probabilelor anticipate germane nu o va constitui insa nici preconizata victorie a opozitiei crestine si nici infrangerea lui Schroder & Co. Actualmente, “oul Kinder cu surprize” se afla in mainile nou-infiintatei aliante de stanga, formata din Alternativa Electorala pentru Munca si Dreptate Sociala (WASG) si neocomunistii de la PDS. Mizand abil pe disperarea surda a celor peste cinci milioane de someri germani, precum si pe teama nenumaratilor salariati amenintati de spectrul pierderii locului de munca, noii socialisti din vest si comunistii din est au reusit, se pare, sa convinga o impresionanta parte a electoratului ca sunt “unicul partid capabil sa se opuna deteriorarilor din domeniul social”, iar de aceea “este nevoie de o stanga cu adevarat puternica in Bundestag”, cum a anuntat ieri principalul candidat al WASG, Oskar Lafontaine. Fost membru marcant al Partidului Social-Democrat, politicanul populist nu s-a sfiit in ultimele saptamani sa faca uz chiar si de o retorica pe alocuri fascistoida pentru a asigura formatiunii politice de extrema stanga cat mai multe voturi ale extremei drepte.
Strategia agresiva a lui Oskar Lafontaine, denumit odinioara un “Napoleon al landului Saar” (asemanarea cu imparatul francez fiind insa mai degraba de ordin fizic), a dat roade cu adevarat neasteptate: conform ultimului sondaj Enmid, noua stanga ar obtine cel putin 11% din sufragii, ceea ce ar insemna ca Alternativa, impreuna cu neocomunistii, ar deveni cea de-a treia forta politica din viitorul Bundestag. Tinand cont de faptul ca ei au reusit, in decursul unei singure saptamani, sa urce cu 2% in optiunile electoratului, institutele germane de sondare a opiniei nu exclud ca in final formatiunea sa obtina pana la 15 la suta din voturi – in detrimentul crestinilor si al social-democratilor, fireste. Printre atacuri dure la adresa cancelarului (acuzat de a fi autorul unor “porcarii sociale”) si a coalitiei de guvernare (asemuita unei “case de nebuni”), imbracat cu haine “de imprumut” de provenienta est-europeana – anume de culoare portocalie -, Lafontaine promite nemtilor vremuri “de maretie” cu si pentru noua stanga. In concluzie, sansele ca stanga sa detroneze stanga (veche) sunt mai mari ca niciodata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă