19.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialSinucidere in chinuri cu otrava proasta

Sinucidere in chinuri cu otrava proasta

O organizatie elvetiana specializata in acordarea de “ajutor pasiv” celor care vor sa se sinucida este in centrul unui scandal in Tara Cantoanelor, fiind acuzata ca i-a chinuit pe pacientii carora le-a oferit, la cerere, doze mortale de otrava.
Organizatia Dignitas isi vede “reputatia” distrusa de acuzatiile potrivit carora clientii sai nu au nicidecum parte de moartea demna si linistita promisa. Scandalul a izbucnit odata cu dezvaluirile ziarului “SonntagsZeitung” despre chinurile suferite de o pacienta germana in varsta de 43 de ani, victima a unei tumori cerebrale. Ajunsa la sediul organizatiei din Zurich, femeii i s-a dat sa bea un pahar cu otrava. Imediat dupa aceea, ea a urlat timp de patru minute “Ard! Ard!”, apoi a intrat in coma. Abia dupa 38 de minute, decesul sau a fost pronuntat. Acelasi ziar relateaza despre un alt german, care suferise un atac cerebral si care, dupa ingerarea otravii, a stat trei zile in coma, la sediul Dignitas, inainte de a-si da obstescul sfarsit.
“N-avem niciun comentariu de facut”, a declarat directorul Dignitas, Ludwig Minelli, in vreme ce reprezentantii justitiei locale considera ca este prea devreme pentru a decide sa deschida o ancheta.
Organizatia, care permite bolnavilor elvetieni si celor straini sa vina sa moara la sediul ei, afirma ca, din 1998 incoace, a ajutat un numar de 619 persoane sa treaca pe lumea cealalta. Socati de acest “turism al mortii” ce incepuse sa fie practicat la ei in tara, deputatii elvetieni au incercat, in 2002, sa restranga oferta organizatiei doar la compatrioti. Dar propunerea lor legislativa a ramas litera moarta. Elvetia dispune de una dintre cele mai liberale legislatii din Europa in materie de “ajutor pasiv” pentru sinucidere. Acesta este reglementat ca o metoda prin care pacientul trebuie sa bea sau sa-si administreze singur o doza fatala, fara a putea fi injectat de o alta persoana.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă